Brez njega bi danes potovali v Marburg

Kranjski gimnazijci zmagali na tekmovanju o poznavanju Rudolfa Maistra, ki se je šolal tudi na Gimnaziji Kranj in izdajal časopis Inter nos

Avtor: Ivan Smiljanić, 4. F

Gimnazija Kranj, 16. december 2012

 

Kaj Slovencem danes predstavlja ime Rudolfa Maistra? Večina ga pozna kot voditelja bojev za severno mejo, ki so potekali po koncu prve svetovne vojne, in kot človeka, ki je zaslužen, da je Maribor danes slovenski. Precej manj ljudi se spomni na njegovo pesniško delo, strastno zbiranje knjig in zgodovinsko-raziskovalno dejavnost. Poleg tega se za vsakega kranjskega gimnazijca spodobi, da ve, da je nekoč tudi mladi Maister obiskoval isto ustanovo. Trije njeni predstavniki smo šli na dan Rudolfa Maistra v Maribor branit to čast na tekmovanje o poznavanju generalovega življenja in dela.


Letos je bilo po enoletnem premoru ponovno organizirano tekmovanje o Rudolfu Maistru. Samoiniciativno so ga pripravili na Prvi gimnaziji Maribor, k sodelovanju pa so povabili še štiri gimnazije iz krajev, ki so povezani z Maistrovo življenjsko potjo: Ledina, Kamnik, Kranj in Druga mariborska gimnazija. Skupina kranjske gimnazije, ki smo jo sestavljali David Dolhar iz 2. H, Vid Žepič iz 3. D in moja malenkost iz 4. F, se je na tekmovanje temeljito pripravljala pod vodstvom prof. Alenke Bizjak, ki se ji na tem mestu zahvaljujem za pomoč in prizadevnost pri delu.

Burne mariborske razmere predstavljajo nenavadno vzporednico z Maistrovim časom
 
Tekmovanje je potekalo v petek, 23. novembra 2012, na dan Rudolfa Maistra, ki ga večina ne pozna dobro zaradi preprostega dejstva, ker ni dela prost dan. Po sprejemu v klasicistični stavbi Prve gimnazije Maribor je sledil vodeni ogled po mestu, katerega revolucionarno ozračje, ki ga preveva te dni, je predstavljalo nenavadno vzporednico s časom, ko se je zanj boril Maister. Poleg različnih spomenikov, posvečenih Maistru, smo si ogledali tudi notranjost župne cerkve sv. Janeza Krstnika, Rotovž in dragoceno Maistrovo knjižnico z blizu 6000 različnimi publikacijami.
 
In tekmovanje se lahko začne. 24 točk je bilo za zmago dovolj
 
Po vrnitvi v gimnazijo in okrepčilu je sledilo tekmovanje, ki je potekalo v gimnazijski dvorani. Slavnostni govornik, ki je nastopil pred tekmovanjem, je bil predsednik Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra dr. Dragan Potočnik, ki je med drugim izpostavil Maistrovo pogosto prezrto, vendar pomembno kulturno udejstvovanje. Že nekoliko nervozni smo tekmovalci vendarle dočakali začetek tekmovanja. Vprašanja so bila razdeljena na šest kategorij, od katerih je zadnja nosila skrivnostno ime Kaj bi rekel Rudolf Maister. Večina vprašanj je bila povezana z Maistrovo vojaško kariero in boji za severno mejo. Pri odgovarjanju se je iz naše skupine najbolj izkazal David Dolhar, ki se je odlično naučil verjetno najbolj zahtevna poglavja iz predpisane literature in je tako med drugim lahko suvereno popravil drugega tekmovalca, da na proslavi 2. decembra 1928 nad Mariborom niso letela tri letala, ampak zgolj eno samo. V zvezi z zadnjo temo se je izkazalo, da je podobna ostalim, le da je bilo odgovore treba zapisovati na liste papirja.
 
Končni izkupiček naše ekipe je bil 24 točk, kar je bilo za zmago povsem dovolj. Čestitali so nam člani komisije, nasprotne ekipe in organizatorji. Vsi smo prejeli priznanja in priložnostna darila (med njimi frizbi). Po kosilu v šolski jedilnici smo se počasi odpravili proti domu. 

Kaj je po tekmovanju povedal Vid Žepič iz 3. D:

Rudolf Maister je za vedno zaznamoval zgodovinska prizadevanja Slovencev po samostojni narodni enoti, saj je v težavnih časih razpada Avstro-Ogrske dokazal svojo vojaško poklicanost pri zedinjenju Slovenije. Prvi korak njegovega delovanja je predstavljal prevzem vojaške oblasti v Mariboru, še pomembnejši pa razorožitev pronemške mariborske varnostne straže 23. novembra 1918. Ta dan od leta 2005 obeležujemo kot državni praznik, zato je tudi naše tekmovanje simbolično potekalo prav na omenjeni dan. Kakor vsa tekmovanja nam je tudi to močno razširilo razumevanje nacionalne zgodovine in nam omogočilo poglobljeno obravnavanje problemov, s katerimi je bil Maister soočen v odločilnih trenutkih boja za slovensko severno mejo

Rudolf Maister je bil tudi dijak Gimnazije Kranj

Sam lahko k temu dodam le, da imamo lahko Maistra za enega od izjemnih Slovencev, ki ni deloval hlapčevsko, ampak je v trenutkih izjemne napetosti in negotovosti nase prevzel veliko odgovornost in nam tako priboril ozemlje – kar se je zgodilo malodane prvič v slovenski zgodovini. Omembe vredno je tudi, da je mladi Maister po preselitvi v Kranj leta 1883 obiskoval in končal osnovno šolo, med letoma 1885 in 1890 pa je obiskoval kranjsko nižjo gimnazijo in na njej izdajal rokopisni časopis Inter nos.

 

 


vir: http://arhiv.kamnican.si/427.html

 

Uporabne povezave

2019 2020 2021
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se