Carmen manet: Misija Guangzhou

Dekliški pevski zbor bivših in zdajšnjih kranjskih gimnazijk se je po lovoriko odpravil na Kitajsko

Sijali so zlato in dvakrat platinasto. Zmagali so tudi na tekmovanju za najboljšo fotografijo festivala

Avtorici: prof. Barbara Kušar in Jerca Starc

Fotografije: prof. Aljoša Brlogar

Gimnazija Kranj, 28. november 2012

 

Carmen manet - pesem ostane je najnovejša pridobitev Kulturnega društva Gimnazije Kranj. V letu in pol, kolikor obstajamo, je ta dekliški zbor pod vodstvom Primoža Kerštanja nanizal že kar nekaj vidnih dosežkov doma in v tujini. Sestavljamo ga izbrane nekdanje in sedanje pevke Dekliškega zbora Gimnazije Kranj. Po zadnje lovorike smo se odpravile kar na drug konec sveta, v kitajski Guangzhou, kjer je v času od 8. do 12. novembra 2012 potekalo tekmovanje v dveh delih: Guangzhou Open International Choral Competition za vse prijavljene skupine in Xinghai Prize International Choral Competition, namenjen uveljavljenim zborom. Tekmovanje je organizirala nemška agencija Interkultur.

 

Zbor se je za udeležbo na tekmovanju na Kitajskem odločil že lani, ko smo dobili vabilo ob zmagi na tekmovanju v Rivi del Garda. Pred odhodom smo imeli tri pripravljalne koncerte. Vsi smo se prvič podajali na Kitajsko, zato je bilo vznemirjenje še toliko večje. Poleg zborovskega tekmovanja so organizatorji razpisali še tekmovanje za najboljšo fotografijo zbora s festivalsko zastavo in še tekmovanje videoposnetkov na uradno festivalsko pesem. Na obeh tekmovanjih je sodeloval oziroma še sodeluje tudi Carmen manet. Po zapletih z zastoji na italijanski avtocesti in preloženem letu, je zbor 7. 11. priletel v Hong Kong. Tam nas  je pričakala lepa novica, da smo zmagali na tekmovanju za najboljšo fotografijo festivala s temle posnetkom:

 

 

Carmen manet si je prislužil glasne ovacije za zlato diplomo pete stopnje

Z avtobusom smo se potem odpeljali v Guangzhou, na mejnem prehodu v Shenzhenu so nas kar precej časa preverjali in tako smo   prispeli v hotel v (pre)zgodnji jutranji uri, naslednje jutro pa smo bili že na vrsti za prvi tekmovalni nastop. Tu so se nemško-kitajski organizatorji izkazali za zelo razumevajoče in so od poti utrujenim slovenskim pevkam omogočili tonsko vajo izven urnika ter celo prestavili naš tekmovalni nastop na popoldanski termin. Carmen manet smo v zahvalo nastopili tako zbrano in predano kot še nikoli ter si prislužili glasne ovacije, z odra pa smo pevke upravičeno odšle z dobrimi občutki, ki so bili na podelitvi nagrad potrjeni s 25,45 točkami in zlato diplomo V. stopnje. Dosežene točke so bile najvišje število točk v vseh kategorijah v tekmovanju Guangzhou Open International Choral Competition, slovenska dekleta pa smo bile edini zmagovalni zbor v vseh kategorijah, ki ni bil azijski. V vseh dvanajstih kategorijah tega tekmovanja je sicer sodelovalo kar 122 zborov. Naslednji dan sta nas  čakala kar dva tekmovalna nastopa v okviru tekmovanja z naslovom Xinghai Prize International Choral Competition. Ta del tekmovanja je bil namenjen zborom, ki so se z dosežki že uveljavili v mednarodnem prostoru.  Najprej smo nastopili v kategoriji Ženskih zborov, v katero smo bili uvrščeni neposredno, z dobrim dosežkom na tekmovanju v Rivi del Garda lansko leto, kasneje pa še v kategoriji Pop, jazz, gospel, v katero smo se uvrstili z odličnim nastopom prejšnjega dne.

Carmen Manet je v svetovni družbi vrhunskih pevskih zborov

V ženski kategoriji smo predstavili pisan mozaik sakralne, ljudske in moderne glasbe tujih in slovenskih avtorjev: Brittna (There Is No Rose, Balulalow), Čopija (Šče wtyčace so snuwale), Missona (Bon šla na goro), Lebiča (Zima) in Hatfielda (Las Amarillas), s katerim smo si pripeli platinasto nominacijo (žirija v tem tekmovanju namreč ni podeljevala točk, temveč samo opisne ocene, zbore pa je razdelila v tri skupine glede na uspešnost: sodelujoče, zlate in platinaste). V kategoriji Pop, jazz, gospel pa smo z zabavno interpretacijo venčka  pesmi iz filma Nune pojejo najprej na svojo stran pridobile občinstvo, z bolj rahločutnima pesmima What a wonderful world in Beautiful pa tudi žirijo. Kot zadnja pesem je zazvenel energičen gospel Psalm 63. Tudi v tej kategoriji smo pevke osvojile platinasto nominacijo, zato smo z veseljem ugotavljale, da smo izpolnile svoja pričakovanja in pričakovanja tistih, ki so za nas stiskali pesti v Sloveniji. Zlat ter dvakrat platinasti lesk je fantastičen dosežek, saj nas uvršča v družbo vrhunskih zborov s celega sveta. Nekaj zborov je bilo res odličnih, na primer norveški Cantus, pa kanadski otroški zbor Hamilton Children Choir, zbor Beloruske državne akademije za glasbo, zbor domače akademije iz Guangzhouja, pa številni filipinski in indonezijski zbori.

Požete pohvale žirantov za zvok in posebno energijo

Posebej veseli smo bili pohvalnih besed žirantov, ki so bili sami mednarodno uveljavljeni zborovski strokovnjaki. Pohvalili so naš zvok in posebno energijo, ki jo zbor izžareva na odru. Uspelo nam je tudi, da smo svoj program izvedele intonančno čisto in z minimalnimi napakami. Res pa so bile dvorane konservatorija, v katerem je potekalo tekmovanje, izvrstne. Velike, vendar grajene z občutkom za akustiko in je bil pravi užitek prepevati v njih.  Z enim od žirantov, Fredom Sjobergom iz Švedske smo se  pevke v družbi zborov s Filipinov, Nemčije in Kitajske na delavnici posvečale tudi učenju pesmi nekaterih skandinavskih avtorjev in zanimivi priredbi tanga Astorja Piazzole. Barbara in Primož pa sta prisostvovala še mednarodnemu simpoziju, na katerem so razvoj mladih glasov z demonstracijami in predavanji prestavili strokovnjaki iz Južne Afrike (Andre van der Merwe), Kanade (Zimfira Poloz), ZDA (Henry Leck), Madžarske (Katalin Kiss), Nizozemske (Johan  Rooze) in Švedske (Fred Sjoberg, Christian Ljungren).

Guangzhou razvaja z barvami in osupne s sinhronim koncertom 51 pianistov

Preostale dneve smo dekleta preživela razkropljena po velikem mestu Guangzhou s 13 milijoni prebivalcev in učinkovitim sistemom podzemne železnice, kjer smo si ogledovale znamenitosti ali pa barantale za cene v nakupovalnih ulicah, skupaj pa smo se odpravili še na dve ekskurziji, kjer smo si med drugim ogledale tudi vasico Kaiping (vas, ker ima 'samo' 60.000 prebivalcev), ter mesto Foshan. Ogledale smo si posebne zgradbe pod Unescovo zaščitov kraju Zili, imenovane Diaolou in  tudi 1000 let star taoistični tempelj,  ples levov in predstavitev borilne veščine kung-fu, za nameček pa smo samo za kratek čas prisluhnile pristni kitajski operi v ulični izvedbi. Ogleda vredna je bila tudi na novo zgrajena opera v Guangzhouju, stadion, ki je bil zgrajen za Azijske igre in njegovi številni parki, med njimi vrt orhidej in pa živalski vrt.  Mesto je v najlepših barvah zažarelo ponoči, ko smo si njegove veličastno osvetljene zgradbe lahko ogledali z ladjice na Biserni reki. Tudi zaključek festivala je bil nekaj posebnega: pod 600 m visokim televizijskim stolpom Guangzhou Tower, je naenkrat zaigralo kar 51 pianistov.

Kitajska je sladka. Rešitev je riž in še enkrat riž

Kitajska je bila tako za nas prav posebna izkušnja. Najprej s spoznavanjem čisto drugačne kulture – ljudje so prijazni, radovedni in so se kar naprej hoteli slikati z nami. Najpogostejša tarča »paparazzev« je bil seveda naš, preko 2 m visok zborovodja Primož in pa svetlolaske v zboru. Obe lastnosti sta za Kitajce namreč zelo nenavadni. Povsod na potepih po mestu so nas spremljali radovedni pogledi in začudenje predvsem otrok. Sicer pa je mesto za Kitajsko precej urejeno in smo se počutili varno. Drug vtis o Kitajcih je bil, da silno radi komplicirajo in je za vsako tudi najmanjše opravilo potrebno več ljudi. Njihovi zbori so številni, oblečeni v karseda pisane (mi bi rekli kičaste) oprave, zelo disciplinirani, zaradi česar pa izpadejo večkrat na odru nekoliko sterilno in je lepše pogledati zbor z nekoliko več temperamenta. Hrana je bila poglavje zase, saj nima prav dosti skupnega s tisto, ki jo pri nas strežejo v kitajskih restavracijah. Zelenjava je bila povsem razkuhana, meso pa po navadi sladkastega okusa. Postregli so nam tudi z jeguljami, pečen piščanec je bil razkosan in vedno je bila zraven tudi glava. Na ulicah pa so se domačimi prehranjevali s sušenimi ribami, hobotnicami in kokošjimi krempeljci, za poseben posladek imajo pražena kravja ušesa in posušene morske kumare. Tako smo bolj izbirčne članice zbora preživele 8 dni ob uživanju riža in občasnih izletih v vsemogoče globalne verige hitre prehrane – teh v tretjem največjem mestu na Kitajskem res ne manjka.

Carmen manet gre samozavestno naprej

Za zbor je gostovanje pomenilo zelo veliko: zelo smo se povezale med sabo in  v glasbenem smislu naredile velik korak naprej. Kvalitetno smo rasle iz nastopa v nastop, potrditev, ki smo jo dobili s priznanji in številnimi pohvalnimi besedami drugih pevcev pa je zelo dobro vplivala na našo samozavest. Tako bo tale turneja vsem ostala v trajnem spominu in bomo o njej pripovedovale še svojim vnukom. Tekmovanje za najboljši videoposnetek je odprto do 15. decembra, za enkrat je naš spot edini tovrstni prispevek na kanalu ChoirTV, ki ga najdete na spletni strani organizacije Interkultur in ima že preko 15000 ogledov. Z ogledom našega spota nam lahko pomagate k še eni zmagi!

 

 

 

 

 

Uporabne povezave

2019 2020 2021
november december januar
p t s č p s n
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se