Veliki božični koncert Gimnazije Kranj 2010

Pravljice in sanjarjenja



Veliki simfonični orkester in združeni zbori Gimnazije Kranj

dirigent: maestro Nejc Bečan
zborovodja: Primož Kerštanj
somentor: Barbara Kuša in Mihael Šorli

koncertni direktor: Primož Zevnik

Gallusova dvorana Cankarjevega doma
ponedeljek, 13 decembra ob 20. uri

vstopnice: I kategorija (18 EUR), II kategorija (14 EUR), III kategorija (10 EUR)

prodaja vstopnic: Gimnazija Kranj (od 7.00 do 14.00) tel: 04 238 14 00
in
blagajna Cankarjevega doma


elektronska pošta: gimnazija.koncert@gmail.com

generalni sponzor koncerta: Hranilnica Lon

Koncert je razprodan.

Matinejni koncert – glasbena ura iz pravljice

Ob 17 bomo pripravili koncert v skrajšani verziji, kjer se bodo orkester, zbori in solistka predstavili z izborom skladb večernega koncerta.

 

Vstopnina 10 evrov.

Organiziranim  skupinam iz srednjih šol podarimo vstopnice za spremljevalce.

Organiziranim  skupinam iz osnovnih šol podarimo vstopnice za spremljevalce in odlične učence.

Družinam podarimo vstopnice za otroke mlajše od 15 let.

 

Informacije in naročilo v  tajništvu šole na telefon (04) 238 14 00.


Nekaj uvodnih informacij
:
Letošnji že tradicionalni Veliki božični koncert Gimnazije Kranj 2010 vsi nastopajoči dijaki, njihovi starši in prijatelji, pa tudi stalni obiskovalci gimnazijskih koncertov, že težko pričakujejo. Za letošnjo temo koncerta sem izbral pomenljiv naslov: Pravljice in sanjarjenja. Letos bomo igrali simfonične dragulje svetovne glasbene zakladnice. Osrednje delo bo gotovo simfonična suita Šeherezada, op.35 na temo pravljičnih motivov iz Tisoč in ene noči, temeljnega dela stare arabske književnosti. Šeherezada je pripovedovalka zgodb, ki jih pripoveduje, da jo ne bi okrutni princ, kakor vse njene predhodnice, po končanem pripovedovanju umoril. Tako pripoveduje zgodbo za zgodbo in vse to spleta v nekakšen venec nikoli dokončane pripovedi. Genialni ruski skladatelj Rimski Korzakov pa neverjetne pravljične podobe spreminja v božansko glasbo, v dih jemajoče solistične pasaže, orkestralne klimakse, barvitost glasbenih fraz in natančno glasbeno pripovedovanje.



Kot zanimivost:
Šeherezada bo najtežje delo, kar smo jih izvajali v naši skoraj desetletni zgodovini. Posamezni parti za inštrumente obsegajo kar 20 strani. Naši mladi glasbeniki so se lotili tega zahtevnega dela z vso zbranostjo in strastjo. Dirigent je prav za ta namen določil skoraj vsakodnevne vaje. Glasbeniki od meseca septembra neutrudno vadijo tudi ob sobotah in večernih terminih. Na odru Gallusove dvorane se jim bodo pridružili še nekateri naši stalni člani Akademije za glasbo in Univerze v avstrijskem Gradcu. Šeherezada bo obrnila nov list v glasbeni zgodovini naše šole in mesta Kranja. V orkestru bo nastopalo 80 vrhunskih glasbenikov v izjemnem simfoničnem orkestru. Dogodek, ki se bo gotovo zapisal v zgodovino. Ob orkestru bodo nastopili združeni zbori, tako dekliški kot fantovski. Skupaj z orkestrom bodo izvajali denimo orkestralno suito Igorja Stravinskega: Žarptica (Firebird). Ta izjemna skladba velja za skladateljevih največjih mojstrovin. Sledi čudovita pravljica norveškega skladatelja Edvarda Griega: Peer Gynt. Govori o norveškem narodnem značaju. Sicer pa je glasba ena izmed največjih biserov svetovne glasbene dediščine. Zbora bosta zapela tudi nekaj samostojnih skladb Johna Rutterja in Bruna Coulaisa z besedilno adaptacijo prof. Barbare Kušar.
Letošnja posebna gostja bo sopranistka Martina Burger, ki bo zapela dve čudoviti ariji. Prva je arija i Il dolce suono, iz opere Lucia di Lammermoor Gaetana Donizzetija, druga pa arija Ecco! Son giunte al sommo del pendio iz Puccinijeve opere Madama Butterfly. Oba motiva sta povezana z globoko osebno izkušnjo privida in hrepenenja, ki sta tudi arhetipa pravljične in sanjske motivike. Mlada sopranistka študira post diplomski študij na zagrebški glasbeni akademiji in sicer velja za enega najboljših ženskih sopranov. Podatek, da dirigent Stojan Kuret (letos je osvojil Grand Prix Evrope v Varni z Vokalno akademijo Ljubljana) želi sodelovati samo z našo gostjo.
Trnuljčica je vsem dobro poznana pravljica, tokrat v glasbeni preobleki Petra Iljiča Čajkovskega z čudovitim istoimenskim glasbenim valčkom. Sledijo še obvezni dodatki, ki pa naj bodo do koncerta še skrivnost, gotovo pa bo publiko dvignil na noge ples iz baleta Spartakus, Arama Hačaturjana.
Za konec še to. Letošnji koncert bo v enem izmed svojih večernih terminov v božičnem času predvajala tudi nacionalna televizija. Produkcijska hiša VPK, ki na vsa leta stoji ob strani s svojo srčnostjo in dobroto, bo prvič v zgodovini Cankarjevega doma klasični koncert posnela v tehniki visoke ločljivosti. Zagotovo bo pa prvi koncert klasične glasbe pri nas, ki bo posnet z osmimi kamerami po dvorani. Tako bo to tudi na nacionalni televiziji omenjeni koncert eden izmed prvih koncertov, če ne celo prvi koncert, ki bo v celoti posnet in obdelan v tehniki visoke ločljivosti (HD 1080p). Ta ga bo predvajala tudi na svojem eksperimentalnem HD programu. Gotovo bo to osrednji kulturni dogodek Gimnazije Kranj in samega mesta. Praznik volje in prizadevnosti in pridnosti naših mladih glasbenikov, ki postajajo prave zvezde. Lansko leto smo 1500 sedežno Gallusovo dvorano razprodali v pičlih petih dnevih. Rezervacije za ta koncert pa dežujejo že od poletja naprej. Po izjemno odmevnem in popolnoma razprodanem koncertu z mladimi Avseniki, verjamem, da bo tudi tokrat tako. Veselim se že odziva Kranjčanov in Gorenjcev pa tudi naše zveste ljubljanske publike. Letos bomo za tiste, ki bodo to želeli organizirali tudi avtobusne prevoze na koncert in nazaj.
Božični prazniki se bližajo in zavedam se, da že vrsto let za mnoge naše poslušalce in občudovalce ni božiča brez našega božičnega koncerta. Vsi lep povabljeni.

prof. Primož Zevnik, koncertni direktor


SANJE O SVOBODI

koncert afriško ameriške duhovne glasbe.

 

Naslednja ponovitev koncerta: Festivalna dvorana Bled, 23. 6. 2010 ob 20.00

V torek, 17.5. in 18.5. 2010 so pevci in glasbeniki Gimnazije Kranj izvedli dve ponovitvi celovečernega koncerta z naslovom Sanje o svobodi. Koncert je bil posvečen afriško ameriški duhovni glasbi.

Nastopalo je okoli 70 gimnazijcev, Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, Fantovska vokalna skupina in spremljevalna glasbena skupina. Z dijaki sta koncert ustvarila Primož Kerštanj in Barbara Kušar. Primož je imel v rokah glasbeno vodstvo in je večji del pevce tudi spremljal s klavirjem, Barbara pa je prispevala zasnovo, scenarij, odrsko postavitev s koreografijo in celostno podobo zbora za ta koncert.

Na koncertu smo slišali 15 gospelskih pesmi v različnih glasbenih žanrih (od popa do jazza in swinga), ki so jih odpeli pevci v različnih zasedbah: kot dekliški, fantovski ali mešani zbor. V pesmi Jesus loves me je kot solistka zablestela Tajda Jovanovič, kot poseben gost večera pa je z gimnazijskimi pevci zapela legenda slovenskih glasbenih odrov in prvo ime tovrstnega žanra Oto Pestner. K prepevanju z gimnazijskim zborom ga je povabil Primož Kerštanj, ki z njim tudi glasbeno sodeluje, in na njihovo veliko veselje se je Oto rad odzval. Tako nastopajoči kot publika so bili nad kombinacijo mladostniškega žara in izkušenega pevskega mačka navdušeni. Old time religion medley s spremljavo manjšega orkestra trobil (Jaša Veselinovič, Matija Klanjšek, Jaro Veselinovič, Tomaž Kosirnik) , klaviatur (Bela Horvat, Aljaž Bernik), električnih kitar (Boštjan Lipar, Matej Slavec) in bobnov (Janez Sagadin) je na obeh koncertih zazvenel dvakrat, moči pa so združili še v Choplinovi Fill-a me up in dveh pesmih Grega Gilpina: There will be a new day in A gospel alleluia.

Publika, ki je gimnazijsko dvorano dvakrat napolnila do zadnjega kotička , je z gromoglasnim aplavzom pospremila prav vse točke, še posebej jim je bila všeč Carrova pesem If I Tell God, ki so jo pevci začeli z imitacijo nevihte v afriškem pragozdu. Idejo za tako izvedbo sta Barbara in Primož dobila pri pevcih zasedbe Kersney College Choir iz Južne Afrike, ki sta jih leta 2004 videla na tekmovanju v Nemčiji. Pevci so se izkazali z oponašanjem džungelskih živali in dežja, ki je prerasel v pravo nevihto z bliskom in gromom.

Povezovalca Lovro Finžgar in Tim Kern sta glasbene točke spremljala z recitacijami poezij afriško ameriških pesnikov. Osnovno sporočilo globokih pesmi je bilo hrepenenje po svobodi, ki je koncertu dalo naslov.

Izvedene skladbe so bile sodobne priredbe gospelskih pesmi izpod peres odličnih ameriških skladateljev, ki so nekaterim tradicionalnim napevom dali novo, živahno, energično in mladostno podobo. Glasba, ki je pisana kot nalašč za take mlade zbore, je segla pevcem do srca, na odru so vidno uživali in tako izvedba s koreografskimi elementi poslušalcev ni mogla pustiti hladnih.



Veliki spomladanski koncert Gimnazije Kranj 2010

Strauss sreča mlade Avsenike


torek, 4. maja in sreda, 5. maja ob 20. uri

Nastopajo:
 • Revijski orkester Gimnazije Kranj
             dirigent maestro Nejc Bečan
 • Ansambel Saša Avsenika
 • Otroški pevski zbor OŠ Orehek
              zborovodkinja: Janja Jošt

              somentor koncerta: Mihael Šorli
              koncertni direktor: Primož Zevnik

   Bliža se težko pričakovani koncertni dogodek: tradicionalni Veliki spomladanski koncert Gimnazije Kranj 2010. Za koncert, z naslovom: Strauss sreča mlade Avsenike, velja izredno zanimanje.  To bo legendarni večer mladih Avsenikov z Revijskimi orkestrom. Igrali bomo najlepše spomladanske Straussove in Avsenikove polke in valčke.
  
   To bo večer dveh kraljev. Prvi kralj Johan Strauss mlajši (1825 -1899) je navduševal Evropo s svojimi briljantnimi valčki ter polkami in ga ni potrebno posebej predstavljati. Bil je prvi zvezdnik v današnjem smislu besede, njegova glasba se je igrala na vseh pomembnejših državnih dogodkih. Njegova opera Netopir je največkrat izvajana opera v Evropi.  Njegova dediščina je velikanska. To so melodije, ki so naše, privlačne našemu ušesu in alpskemu glasbenemu okusu in vzgoji.Igrali bomo denimo valčke kot so: Wiener blut, Fruhlingstimmen in polke:  Unter donner und blitz,  Perpetuum mobile, Auf der Jagd.

   Poleg Straussa pa bo koncert legendaren prav zaradi dejstva, saj prihaja v naše loge najbolj popularen srednjeevropski kvintet, ki bi z našimi mladimi virtuozi pričaral zopet magično spomladansko vzdušje: Ansambel Saša Avsenika, ki za sabo pušča navdušene množice ljudi. Najboljši glasbeni kvintet po mnenju publike, najperspektivnejša narodnozabavna skupina itd... Avsenik je v našem kulturnem prostoru enak sinonim kot Strauss. Je kralj z desetnijo platinastih plošč. Njegova Na Golico je ena izmed največkrat izvajanih skladb na svetu! Kjerkoli se pojavijo, kjerkoli nastopijo, za sabo pustijo velikansko energijo, ki ji ni para v glasbenem svetu. Avseniki imajo kulten status in bodo na našem koncertu velike zvezde. Tako bo  Avsenikova glasba z Revijskim orkestrom nekaj posebnega. Kdo ne pozna njihov hitov: Veter nosi pesem mojo, Pastirček, Wigel Wogel Polka, Mi ga spet žingamo, Spomin itd.  Ansambel Saša Avsenika nam bo zaigral nekaj svojih  mednarodnih velehitov tako v simfonični obliki z našim orkestrom in  otroškim zborom Osnovne šole Orehek.

   Koncerta preprosto ne smete zamuditi. Letos smo se prvič v Gimnaziji odločili za vstopnice, saj so stroške produkcije iz leta v leto višji, zato si želimo, da ljudje podprejo naša prizadevanja in naše mlade glasbenike. Koncert bomo snemali za televizije in bo prvič posnet v tehniki visoke ločljivosti (HD tehniki).  

   Vstopnice lahko ljudje kupijo na Gimnaziji Kranj (tel. 04 281 17 15 ali 04 238 14 00) ali pa jih rezervirajo na gimnazija.koncert@gmail.com         
Ker za koncert velja veliko zanimanje, ljudem priporočamo, da pohitijo z nakupom vstopnic. Cena vstopnice: (10 EUR, druga polovica dvorane ali 15 EUR, prva polovica dvorane.)

Primož Zevnik


SANJE O SVOBODI

Koncert afriško ameriške duhovne glasbe

v izvedbi Dekliškega pevskega zbora,
Fantovske vokalne skupine Gimnazije Kranj
in gimnazijskih glasbenikov pod vodstvom Barbare Kušar in Primoža Kerštanja.

Koncert bo v torek, 18. 5., in sredo, 19.5., v večnamenskem prostoru  Gimnazije Kranj, ob 20. uri.

Vstop je prost.

Program:
Thomas: KEEP YOUR LAMPS!
John/Berglund: BORDER SONG
Trad. : SIYAHAMBA
Sjolund: KUMBAYA
Albrecht: ELIJAH AND JOSHUA
Moore: THE CHARIOT SPIRITUAL
Hayes: SWINGIN’ WITH THE SAINTS
Warner/Bradbury: JESUS LOVES ME
Spevacek: FREEDOM TRAIN
Hayes: OLD TIME RELIGION MEDLEY
Carr: IF I TELL GOD
Carr: PSALM 68
Choplin: FILL-A ME UP
Gilpin: THERE WILL BE A NEW DAY


VELIKI BOŽIČNI KONCERT 2009

Gallusova dvorania Cankarjevega doma

17. december, ob 19. uri

 • Revijski orkester Gimnazije Kranj
 • Združeni zbori Gimnazije Kranj
 • Komorni zbor KŠ Kranj
 • dirigent: Nejc Bečan
 • zborovodja: Primož Kerštanj
 • mentorica zborov: Barbara Kušar
 • solisti: Matjaž Bogataj, Oksana Pečeny (violina), Ravi Shrestha (kitara)
 • koncertni direktor: Primož Zevnik


Nekaj uvodnih informacij:
Letošnji Veliki božični koncert smo podnaslovili s pomenljivim naslovom: Španski večer. Špansko glasbo bi lahko opisali kot ognjevito, strastno in ritmično bogato. Ta glasba je vesela, dramatična in vnaša v naše duše hkrati nemir orienta in tradicionalnih krščanskih vrednot.
Zaradi velikanskega zanimanja ljudi za naše božične koncerte in zaradi velikega števila nastopajočih smo se odločili za drzno odločitev, da koncert letos izvedemo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ki sprejme približno 1500 ljudi. Tako bomo hkrati omogočili koncert našim dijakom in vsem, ki se zaradi vnaprej zasedene gimnazijske koncertne dvorane niso uspeli udeležiti naših koncertov.
Za to enkratno in zgodovinsko priložnost smo znatno povečali naš Revijski orkester na 73 glasbenikov, ki bo hkrati z združenimi zbori Gimnazije Kranj in Komornim zborom kluba študentov Kranj pripravil velik spektakel. Revijski orkester se je v tam namen spremenil v veliki simfonični orkester, pri koncertu pa sodelujejo tudi naši bivši dijaki, tako sami glasbeniki, pevci kot tudi solista koncerta: violinist Matjaž Bogataj in kitarist Ravi Shrestha. Pridružilo pa se nam bo tudi nekaj naših stalnih mladih glasbenikov, študentov Akademije za glasbo v Ljubljani.

Program:
Alexandre César Léopold Bizet (1838) je sinonim za špansko glasbo. Napisal je opero Carmen, ki je daleč najbolj izvajana svetovna opera. Bizet je napisal delo po istoimenskem romanu pisatelja Prosperja Mériméeja. Carmen je ognjevita španska ciganka, ki se zaljubi v neizkušenega vojaškega častnika. S svojim temperamentom in strastjo ga uniči poklicno, socialno in ljubezensko. Zaradi nje ta zapusti svojo prvotno ljubezen, se pridruži tolpi prekupčevalcev in jo v ljubosumju ubije, ker se Carmen zagreje za nekega bikoborca. Ker je Bizeta pri 37 letih doletel srčni infarkt, ni dočakal svetovnega uspeha te opere, ki še do danes ni zbledel. Suito, ki je sestavljena iz petih stavkov bodo izvedli člani simfoničnega orkestra in vseh združenih zborov. Za intermezzo bomo zaigrali tudi skladbo Carlosa Gardela: El Dia Que Me Quieras. Kitarskih koncertov je kar nekaj, vendar nobeden ni bil deležen takšne pozornosti kot prav Concierto de Aranjuez, ki ga je napisal Joaquin Rodrigo leta 1939 v Parizu. Napisal ga je ob smrti svojega prvega sina. Drugi stavek, ki je lirično otožen in vznesen je ena izmed desetih najbolj prepoznavnih skladb klasične glasbe. In prav ta stavek je del španskega programa prihajajočega koncerta. Kitarist solist Ravi Shrestha, naš bivši dijak bo prav v ta name priletel naravnost iz Barcelone, kjer poučuje kitaro in koncertira.
Prvi del koncerta bomo zaključili z najbolj prepoznavno skladbo klasične glasbe, skladbe enega največjih glasbenih genijev vseh časov, Maurica Ravela: Bolero. Skladba je bila mišljena kot spremljava k baletu, kasneje pa si je prislužila status samostojne koncertne umetnine. Skladba se začenja z znamenitim ritmičnim ostinatom, ki se do konca ne spreminja, pač pa se nizajo v orkestralno sliko posamezni inštrumenti. Ravel je natančno označil hitrost ritma z metronom pri številu 72, čeprav se tega načela orkestri in dirigenti ne držijo. Dejstvo je, da ta eksotična skladba ostaja velehit še danes. Razkriva nam v počasnem tempu vso silovitost eksotičnih krajev, ritmov in razpoloženj. Konča se s prekipevajočo dinamično masovnostjo, ki publiko vsakič znova dvigne na noge.
Besame mucho je napisal mehiški avtor Consuelo Velazquez. Kljub temu, da skladba govori o poljubljanju, v resnici opisuje o slovo dveh zaljubljencev. Zanimiva je zaradi dejstva, da je postala jazzovski hit in kot taka največkrat posneta in prirejena skladba. Izvajali so jo tako Miles Davis, Diana Krall kot tudi vsi mnogi znani glasbeni poustvarjalci. Avtorja je navdihnila neka operna aria Enriqueja Granadosa. V program koncerta smo jo uvrstili zato, ker je skladba preprosto nujen del nostalgične španske poetike.
Pablo Martín Melitón de Sarasate y Navascués (1844 – 1908) ali krajše kar Pablo de Sarasate velja za nepremagljivega komponista za violino. Tokrat bosta v vlogi solistov nastopila dva vrhunska violnista: Matjaž Bogataj in Oksana Pečeny, sicer člana orkestra. Skladba Navarra je prava eksplozija neverjetnih virtuoznih domislic, preigravanj in bo občinstvo gotovo dvignila na noge. Njeni španski ritmi pa bodo še dolgo odmevali v veliki Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Sarasatejevo violinsko tehniko so povzemali tudi drugi skladatelji, ki so mu v zahvalo posvečali svoja velika dela.
Za intermezzo in da klasično virtuznost nadgradimo še z lirično skladbico za orkester, vse zbore in pevski solo, smo se odločili za kontroverzno Eres tu, Juana Carlosa Calderóna, ki pa je na nek poseben način povezana tudi s Slovenijo. Leta 1973 je na evrovizijskem izboru dosegla drugo mesto, čeprav so jo obtožili plagiatorstva. Leta 1966 je namreč naša Berta Ambrož zapela pesem: Brez besed, ki je španski skladbi sumljivo podobna. Žirija španske skladbe ni diskvalificirala.
Oba zbora: tako Dekliški pevski zbor in Fantovska vokalna skupina bosta samostojno še zapela na začetku koncerta obvezno Noche de paz, noche d'amor, skladbo Stephena Hatfielda Les Amarilias (a capella), nato pa še sklabo Marka Brymerja: Cantare cantaras z vsemi zbori in s spremljavo na klavirju.
Španski Cappricco, op. 34, Rimskega Korsakova je ena najbolj domiselnih in zahtevnejših kompozicij, saj v nekaterih delih skladbe zahteva od godal celo imitiranje španskih kitar. Sicer petstavčna kompozicija vsebuje veliko španskih glasbenih tem in s svojo orkestralno polnostjo in fandangom predstavlja ekstatičen zaključek bogatega španskega večera.
Po uradnem delu koncerta sledijo tradicionalni dodatki.

Produkcija in snemanje
Nastopiti v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je edinstven kulturni presežek, ki je dan redkim umetnikom. Glede na strašansko zanimanje za božične koncerte Gimnazije Kranj, smo se odločili, da enkrat koncert preselimo kar v samo prestolnico. Koncert bodo v prazničnih terminih predvajale največje televizijske hiše: POP TV (TV Pika), TV Slovenija in manjše lokalne televizije: GTV, Media TV, Gea TV. Izdali bomo, tako kot vsako leto tudi slavnostni DVD. Koncert španske glasbe bo nekakšen uvod v veliko praznovanje 200.letnice šole, ki jo z dekretom ustanovil maršal Marmont leta 1810. Natopajoči mladi glasbeniki vadijo za ta zahteven repertoar trikrat na teden po dve uri. Če je potrebno, tudi ob sobotah.

Vstopnice
Ker smo se odločili za Gallusovo dvorano, je to povezano z velikimi finačnimi stroški. Da bi pokrili stroške dvorane smo se letos odločili za vstopnice. Te so treh kategorij. III kategorija: 10 eurov, II kategorija: 14 eurov, I kategorija: 17 eurov. Srčno si želimo, da bi naši gorenjski rojaki prišli na koncert in uživali, kakor je bilo to v navadi vsa ta leta, čeprav bo letos zaradi stroškov dvorane vstopnina. Vstopnice se dajo kupiti na blagajni Cankarjevega doma, na njihovi spletni strani, lahko pa jih ljudje rezervirajo in kupijo na Gimnaziji Kranj. Za starejše bomo organizirali tudi prevoz na koncert in prevoz s koncerta nazaj v Kranj. Vstopnice lahko rezervirajo na:

gimnazija.koncert@gmail.com


Generalni sponzor koncerta je Hranilnica Lon, ki nas tradicionalno finančno podpira že od vsega začetka.

Uporabne povezave

2019 2020 2021
november december januar
p t s č p s n
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.



Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se