E-transformer tudi pred Gimnazijo Kranj

Po Sloveniji se vozi okolju prijazno multimedijsko vozilo, ki ozavešča o ločevanju e-odpadkov

 

Avtorica: Anja Kišek iz 2. c

Gimnazija Kranj, 11. marec 2013


Pred Gimnazijo Kranj se je e-transformer ustavil v četrtek, 7. marca 2013. Vozilo je opremljeno z najnovejšo multimedijsko in svetlobno predstavitveno opremo, ki pa se v celoti napaja iz lastne elektrike, proizvedene v sončnih celicah na strehi vozila.


V notranjosti je potujoča razstava najrazličnejših elektronskih odpadkov, ki so kategorizirani v 6 skupin: mali aparati, prenosne baterije in akumulatorji ter sijalke, ki jih lahko oddamo v za to namenjene smetnjake, ki se že nekaj časa nahajajo tudi na naši šoli, ter veliki gospodinjski aparati, hladilni zmrzovalni aparati ter televizorji in monitorji, ki spadajo na za to določena odlagališča zbirnih centrov. Razstava je podkrepljena z video prezentacijo, ki opozarja na nevarno visok odstotek elektronskih odpadkov, ki vsako leto strmo narašča predvsem na račun razvoja ter izboljšave elektronskih aparatov, ki jih moramo menjati čedalje bolj pogosto, da ostajamo v koraku s časom, poleg tega pa je zaskrbljujoče tudi ravnanje s tovrstnimi odpadki, saj pogosto končajo na divjih odlagališčih, ki so poleg onesnaževanja okolja tudi neprimerni, ker izključujejo sekundarno predelavo komponent aparata. Namen E-transformerja je ozaveščanje tako maldih kot starejših, predvsem pa gre za ekološki pristop do elektronskih aparatov, ki so nam v vsakdanjem življenju tako samoumevni, da se sploh ne zavedamo katastrofalnih posledic, ki jih lahko našemu planetu zadajo ob nepravilni uporabi oziroma po tem, ko so odslužili svoji namembnosti.

 

Uporabne povezave

2019 2020 2021
november december januar
p t s č p s n
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se