Mikroskop so iznašli Nizozemci leta 1590

Obisk veleposlanika Nizozemske Njegove ekscelence Josa Doume na Gimnaziji Kranj
Gimnazija Kranj, petek, 7. decembra 2012

Da Nizozemci niso bili le odlični pomorščaki in od nekdaj precej liberalni v svoji politiki, temveč da njihova zgodovina priča tudi o dosežkih v umetnosti in znanosti, smo izvedeli ob obisku nizozemskega veleposlanika. Njegova ekscelenca Jos Douma je povedal, da se imamo prav Nizozemcem zahvaliti za iznajdbo mikroskopa.

 

Nizozemski veleposlanik Jos Douma je ljubitelj klasične glasbe in njegova želja je bila, da našo šolo letos tudi obišče, in sicer še pred koncertom. Veleposlanika je sprejel ravnatelj mag. franc Rozman, ki je ob tej priložnosti poudaril: »Vedno smo počaščeni, kadar nas obiščejo tako visoki gostje, še posebej pa smo veseli obiska Njegove ekscelence g. Doume, saj je z našo šolo še posebej povezan.« Na obisku se je želel predvsem seznaniti z delom na šoli, pogledati, kako poteka pouk, še prav posebej pa ga je zanimal program mednarodne mature. Nizozemski veleposlanik se je srečal z dijaki mednarodne mature, ki so pod vodstvom tujega učitelja Willa Tomforda, ki prihaja iz Bostona, razpravljali o ameriški politični ureditvi. Druga skupina mednarodne mature pa je imela pouk kemije, kar je veleposlanika popeljalo v času nazaj: »Naravoslovje in matematika me nikoli niso preveč zanimali, navdušen sem bil nad zgodovino, ki sem jo tudi študiral.« Potem si je ogledal film o Nepalu, ki so ga Rožletu Bregarju pomagali posnetii naši dijaki, ko so bili oktobra na MEPI-jevi odpravi na Streho sveta. Navdušil ga je pogovor s prof. Marijo Štremfelj, ki je do zdaj prva in edina Slovenka, ki je stopila na vrh Mount Everesta. Na koncu se je Veleposlanik Douma srečal še z Dekliškim pevskim zborom Gimnazije Kranj, ki se je v knjižnici pripravljal na dobrodelni božični koncert v Cerkljah. Ob koncu obiska je povedal, da ga je najbolj prevzela: »discipliniranost in vljudnost dijakov, ki sem jih srečal in s katerimi sem se pogovarjal. Tudi med odmori, čeprav je šola velika, se je vse odvijalo brez večjega hrupa. Dijaki so pokazali visoko raven znanja. Imate dobro šolo.«

Uporabne povezave

2019 2020 2021
november december januar
p t s č p s n
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se