60 let, odkar so položili maturo


30.05.2019

Gimnazijo Kranj obiskali maturanti, ki so maturirali leta 1959.

 

Avtorica: Manca Kejžar iz 2. c

Fotografije: Jan Meglič iz 2. c

 

V četrtek, 23. 5. 2019, je našo šolo na povabilo ravnatelja po častitljivih 60 letih ponovno obiskala generacija njenih nekdanjih dijakov, ki so maturo na Gimnaziji Kranj uspešno opravili leta 1959.

V knjižnici so jim dijaki 3. letnika pripravili pester kulturni program z več glasbenimi točkami in recitacijami, ravnatelj pa je vse zbrane nagovoril z nostalgičnim govorom. Nekaj besed so spregovorili tudi nekateri nekdanji maturanti. Eden izmed njih je posebej poudaril zanimiv rek, ki mu je ostal v spominu iz pouka latinščine - Nitere cun studio, si vis aliquando nitere, kar v prevodu pomeni Odlikuj se s študijem, če se želiš odlikovati v življenju. Gospod je v imenu svoje generacije, v skladu s pravim kranjskim gimnazijskim duhom pozval vse, da se učimo, učimo in še enkrat učimo, saj je znanje neprecenljiva vrednota, ki si je moramo prizadevati pridobiti čim več.

Po zaključenem programu so se nekdanji dijaki potešili ob čaju in piškotih in se zapletli v sproščene klepete polne obujanja spominov iz časa, ko so se kot gimnazijci sprehajali po šolskih hodnikih in poslušali profesorje za katedri. Zgodbe, ki so jih povedali, so bile izjemno zanimive in sogovorci so se med njihovim pripovedovanjem prelevili v iste nadobudne gimnazijce, kot so bili pred 60 leti.

Gospod Žemva je bil v času obiskovanja gimnazije priden in vesten učenec, zato tudi po opravljeni maturi uspešen človek. Zaupal mi je, da so se med odmori s sošolci radi prijateljsko ruvali, kar pa ni bilo po godu profesorjem. Živo se je spominjal dogodka pred uro zgodovine, ko sta bila s sošolcem sredi ene izmed takih borb. V trenutku, ko mu je sošolec vrnil udarec, je v učilnico vstopil profesor. Ta sprva ni rekel ničesar in je začel z uro, potem pa odprl redovalnico in nemudoma pred tablo poklical sošolca. Po prvem vprašanju brez odgovora mu je vanjo kot kazen zapisal rdečo številko ena. Gospod Žemva je poudaril, da sicer z dvoboji niso povsem prenehali, se je pa število znatno zmanjšalo in tudi kraj in čas sta bila bolj premišljeno izbrana. Spregovorila sva še nekaj besed o tedanjih profesorjih, ki jih je zelo pohvalil. Z obžalovanjem mi je povedal še zgodbo o enem, ki je bil, zaradi izgovorjenih “napačnih” besed, ki so bile v tistem času strogo kaznovane, odstavljen.

Mladostniški žar gospe Gorjanc še vedno ni ugasnil in je seval iz nje med najinim pogovorom. Najprej ni mogla najti besed, s katerimi bi povedala, kako vesela in hvaležna je, da je bila danes tukaj, dovolj pa ni mogla pohvaliti tudi programa in vseh nastopajočih. Povedala je, da so njena gimnazijska leta poleg učenja še posebej  zaznamovali izjemno dobri odnosi in prijateljstva, ki so se stkala med njimi. Tako je vživeto pripovedovala, kako so po odpisani kontrolni nalogi s prijatelji odhiteli do dijakov drugih razredov in jim povedali, kar se je dalo, vprašanja in odgovore, če bi bilo katero slučajno enako. Nekoč je tudi sama izvedela vprašanje, ki jo je naslednjo uro čakalo na testu matematike, vendar je bil razlog za to, da je pisala odlično, predhodno učenje, ne ta informacija. Po končani maturi je odšla študirat jezike in si ustvarila srečno družino. Obregnila se je ob učiteljski zbor in izpostavila tedanjega učitelja fizike. Povedala je, kako jih je zvečer ob policijski uri, ki je takrat veljala, prišel iskat na drsališče, ki je že takrat stalo na trgu in vse nagnal domov spat, zavedajoč se, da zaradi učenja do jutranjih ur vlada splošno pomanjkanje spanja. Nekatere stvari se res nikoli ne spremenijo.

Preostanek obiska je minil še ob ogledu šole, nato pa so se nekdanji in sedanji dijaki ter profesorji gimnazije poslovili. Tistega dne smo z obujanjem spominov ustvarili nove spomine in tako, kot se ni spremenila povprečna količina občasnega pomanjkanja spanja kranjskega gimnazijca, se ne bo spremenilo dejstvo, da je Gimnazija Kranj več kot le izobraževalna ustanova.

 

Avtor: Drejc Perčič iz 2. c

 

Gimnazijo Kranj so v četrtek, 23. maja 2019, obiskali maturanti, ki so maturo na tej gimnaziji opravili pred 60 leti. Pričakali smo jih pred vhodom in jih pospremili do knjižnice, v kateri je sledil kratek program. Govor je imel sam ravnatelj mag. Franc Rozman, sledile so tri vokalno-inštrumentalne točke in pa dve recitaciji pesmi. Tudi starejši maturanti so ob programu navdušeno sodelovali in imeli nagovore. Po končanem programu so sledili intervjuji »veteranov Gimnazije Kranj«. Intervjuval sem dva gospoda in pa eno gospo. Moje temeljno vprašanje vsem intervjuvancem je bilo, kateri dogodek se jim je najbolj vtisnil v spomin na tej šoli. Ob vseh vprašanjih pa sem izvedel kar veliko stvari tudi o njihovem osebnem življenju in šolanju. Prvi gospod je bil rahlo sramežljiv in je povedal, da se najbolj spominja svoje prve prave ljubezni, ki je bila sicer njegova sošolka, drugi gospod pa mi je opisal veselje in navdušenje, ki ga je doživljal ob uspešnem zaključku mature, ko je svojo pot navdušen nadaljeval s študijem gozdarstva. Osebno najbolj zanimiva izkušnja in hkrati življenjska pa se mi je zdela zgodba gospe Vencelj, ki je bila v gimnaziji odlična in zelo nadarjena za matematiko. Zaradi svojega uspeha je bila opravičena ustnega dela mature. V spomin si je vtisnila zabavno vožnjo okoli šole s sošolčevim kabrioletom v zadnjih letih gimnazije in pa še bolj, ko so avtorji Pesmi štirih (Janez Menart, Ciril Zlobec, Kajetan Kovič in Tone Pavček) prišli obiskat Gimnazijo Kranj, kjer je to gospo doletela čast, da so pred njimi prebrali njen vrhunski spis in bili izjemno navdušeni. Gospa je povedala tudi veliko o svojem osebnem življenju, ko je inštruirala matematiko »polovico Kranja« (po njenih besedah) za denar, ki ga je potrebovala njena družina. Gospa je matematiko po končani gimnaziji tudi študirala in postala profesorica na fakulteti, kjer je izobraževala tudi našega trenutnega ravnatelja magistra Franca Rozmana. Zgodba gospe mi je bila zelo zanimiva in tudi poučna, zato sem si ji jo najbolj vtisnil v spomin na dnevu medgeneracijskega srečanja dijakov in maturantov izpred 60 let.

 

    
         
   

Uporabne povezave

Virtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
maj junij julij
p t s č p s n
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se