… and the winner is Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj!


06.11.2013

Na mednarodnem tekmovanju pevskih zborov Canta al mar 2013 so naše pevke osvajale lovorike. Zmagovalna taktirka v rokah našega zborovodje Primoža Kerštajna.   
                                                                  
                                              

Avtorica: Barbara Kušar

Fotografija: Aljoša Brlogar in Mateja Grašič

Gimnazija Kranj, sreda, 6. november 2013

 

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj si je zmago pripel v kategoriji mladinskih zborov enakih glasov in osvojili zlati priznanje stopnje 2. Prav tako zlato priznanje, še višje stopnje 3, so osvojili tudi v kategoriji sakralne glasbe, kjer so bili skupno četrti, zmagal pa je švedski zbor Engelbrekts Kammarkoren. Treba pa je povedati, da so imeli vsi prvi štirje zbori priznanje enake stopnje in so bile razlike minimalne. Za češnjico na torti je bil naš dirigent Primož Kerštanj izbran še za najboljšega dirigenta med vsemi 40 sodelujočimi zbori.

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj se je 22. oktobra odpravil na 17 ur dolgo pot v Španijo, natančneje v njen katalonski del, v letoviško mesto Calella in v prestolnico Barcelono, kje je bilo veliko mednarodno tekmovanje pevskih zborov. V dvanajstih različnih kategorijah je prepevalo 40 zborov iz Avstrije, Bosne, Danske, Estonije, Finske, Indije, Indonezije, Izraela, Kitajske, Latvije, Litve, Nemčije, Norveške, Poljske, Rusije, Slovenije, Španije, Švedske in Venezuele. Slovenske barve so poleg naših deklet zastopali pevci moškega zbora Napev iz Batuj. Prijetno toplo vreme s temperaturami od 25°C do 30°C je prispevalo svoje k imenitnemu vzdušju, ki je spremljalo festival s sedežem v obmorskem mestu Calella. V hotelu, kjer smo bivali, smo imeli celo bazen, za sosede pa kar 7 sodelujočih zborov. Prvi dan festivala smo doživeli svečano odprtje v parku Dalmau, kjer smo vsi sodelujoči skupaj zapeli Amigos para siempre (prijatelji za vedno) in zaplesali Sardano, tradicionalni katalonski ples enotnosti. Zvečer smo doživeli posebno čast, da smo skupaj z zboroma iz Švedske in Norveške nastopili na otvoritvenem koncertu v osrednji cerkvi v Calelli Santa Maria i san Nicolau. Cerkev je ogromna in vsak ton v njej odmeva še kakih 10 sekund, zato je bil pravi izziv, kako doseči optimalen zvok. Z natančnimi navodili zborovodje Primoža Kerštanja nam je to uspelo in navdušili smo nabito polno cerkveno ladjo, tako, da so zaploskali še sredi pesmi. Po koncertu so nas ustavljali in nam čestitali, občutki so bili res vzneseni in so nam prinesli lepo popotnico za prihajajoče tekmovalne nastope.

Naj se tekmovanje začne …

Četrtkov dan je bil najprej namenjen tekmovanju v kategoriji mladinskih zborov enakih glasov (fantovskih in dekliških). Naš zbor je v tekmovalnem sporedu predstavil naslednji program:

 

1.        Jacobus Gallus: En ego campana

2.        Ambrož Čopi:  La c'e il mio amor, Moje veseuje ča je šlo

3.        Vijay Singh: Johnny said, no!

 

Prepevali smo v Sali Mozart, ki sicer Calelli služi kot kinodvorana in je bila zelo suha, pevke se nismo najbolje slišale med sabo. Čeprav smo se potrudile, nismo povsem vedele, kaj pričakovati, nastopile smo predzadnje in tako od konkurenčnih zborov lahko slišale le avstrijske Academy singers. Tudi fantje, študentje iz avstrijskega zbora, so imeli z akustiko v dvorani nemalo težav.Popoldne smo si vzeli čas za ogledovanje Calelle, nekatere najbolj pogumne pevke pa so tudi zaplavale v morju, ki je imelo okoli 20°C. Zvečer smo priredili vajo za naslednji tekmovalni dan in se zgodaj odpravili k počitku. Petek je bil namreč zelo naporen dan. Po zajtrku smo se odpravili v Barcelono. Njene glavne znamenitosti nam je s panoramskim ogledom predstavil Hans,  po rodu z Nizozemske, ki pa v Španiji živi že dobrih 40 let. Videli smo Gaudijeve mojstrovine (Sagrada familia, Casa Batlo), spomenike iz časa dveh svetovnih razstav, hrib Montjuic z olimpijskim stadionom in prekrasnim razgledom na Barcelono ter Camp Nou, največji evropski nogometni stadion, ki se je pripravljal na prvi derbi z Realom v sezoni. Popoldne smo se pripeljali v gotski del Barcelone in ob 17. uri sodelovali na koncertu v stari gotski katedrali. Katedrala je bila nabito polna s turisti, ki so v trenutku napolnili vsa sedišča okoli našega odra pri oltarju in nam namenili res lep aplavz. Še dolgo po tem pa smo morali tudi pojasnjevati odkod prihajamo, veliko občudovanja pa so požele tudi naše bele koncertne obleke.

Sledil je vrhunec z doživetim nastopom

Zadnji tekmovalni nastop je sledil v kategoriji sakralne glasbe, v bližnji baziliki Santa Maria del Pi. Tokrat je zbor prikazal vrhunec v svojih španskih nastopih. Primoževa energija se je razširila na vse pevke in  naslednji program smo zapele zares doživeto.

 

1.        Ola Gjeilo: Ubi caritas

2.        Rosephanye Powell: Non nobis domine

3.        Moses Hogan: My Soul's Been Anchored.

 

Vrnitev v Calello je tako minevala v prešernem razpoloženju in s pesmijo vseh 45 minut vožnje. Sobotno dopoldne smo preživeli na ulicah našega mesta gostitelja. Vsi sodelujoči zbori smo koncertirali po trgih in ulicah. Mi smo nastopili skupaj z odličnim norveškim ženskim zborom Cantus in skupaj zapeli tudi energično pesem Safari, ki jo je napisal Jan Magne Forde.

Popoldne sta se zborovodja Primož Kerštanj in predsednica Barbara Kušar udeležila sestanka s člani žirije, ki so prihajali iz Avstrije, Latvije, Nemčije, Švedske in Španije. Deležni smo bili številnih pohval in koristnih nasvetov, prejeli pa tudi nekaj vabil na tekmovanja v prihodnjem letu.

Razglasitev rezultatov je v Dekliškem pevskem zboru Gimnazije Kranj sprožila evforijo

Na rezultate je bilo treba počakati do večera. Na plaži so prireditelji postavili velik šotor, v katerem smo najprej vsi zbori počastili Verdijevo obletnico z napitnico iz Traviate in zborom Sužnjev iz Nabucca, skupaj pa smo zapeli tudi uspešnico Amigos para siempre. Rezultate v vsaki kategoriji razglašajo od najslabšega do najboljšega (od bronastih do zlatih priznanj) in lahko vam zagotovimo, da je nadvse lepo slišati tole: …and the winner is Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj! … Zmago smo si pripeli v kategoriji mladinskih zborov enakih glasov in osvojili zlati priznanje stopnje 2.  Prav tako zlato priznanje, še višje stopnje 3, smo osvojili tudi v kategoriji sakralne glasbe, kjer smo bili skupno četrti, zmagal pa je švedski zbor Engelbrekts Kammarkoren. Treba pa je povedati, da smo imeli vsi prvi štirje zbori priznanje enake stopnje in so bile razlike minimalne. Za češnjico na torti je bil naš Primož izbran še za najboljšega dirigenta med vsemi 40 sodelujočimi zbori. Veselili smo se tudi uspeha naših rojakov iz Batuj, ki so bili v sakralni kategoriji tudi zlati, z osvojenim petim mestom. Uspehe smo še dolgo proslavljali, pripravili so nam tipično špansko pojedino z velikimi ponvami paelle in s sangrio. V nedeljo smo se kar z vlakom odpeljali spet v Barcelono in vsak po svojih željah raziskovali njene čare. Športni navdušenci so si temeljito ogledali domovanje slavnega FC Barcelona, druge so premamili arhitetkturni biseri Sagrade familie in Parca Guell, spet tretji so raziskovali gotski del mesta ali pohajali po Rambli. Ob odhodu zvečer smo si bili edini, da bo treba lepo mesto v prihodnosti znova obiskati. Teden španskih doživetij je tako kar prehitro minil, se bo pa vsem udeležencem za vedno vtisnil v spomin. Še posebej tistim gimnazijkam, ki so na tako lep način doživele svoje prvo mednarodno zborovsko tekmovanje. Zagotovo pa ne tudi zadnje.

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se