Andraž Oštrek, genij na mnogih področjih


18.09.2014

Avtor: Rok Škrlep, lanski 4. g

Gimnazija Kranj, 18. september 2014

 

Andraž Oštrek je vsekakor nenavaden fant. Devetnajstletni, zdaj že nekdanji gimnazijec, je imel na gimnaziji vsa štiri leta povprečje ocen 5.0, zlata priznanja je osvajal na področju matematike, biologije, logike, astronomije in kemije, letos pa je maturo odpisal z vsemi možnimi točkami, torej štiriintridesetimi. Poleti se je udeležil tudi kemijske olimpijade v Vietnamu, tam pa mu je le malo zmanjkalo do častne omembe. Drugače pa je Andraž preprost in nasmejan fant, ki je veliko bolj družaben in zabaven, kot si stereotipno predstavljamo genije njegove klase.


Na kateri dosežek si najbolj ponosen?

To je težko izbrati. Vsak je po svoje zanimiv in na vsakega sem na svoj način ponosen. Če bi moral izpostaviti enega, bi pa to bila uvrstitev na kemijsko olimpijado, ki je potekala letos v Vietnamu. To je pač dosežek in edinstvena priložnost, ki je omogočena le redkim.

Toliko uspehov imaš na vseh področjih. Kako, da si za nadaljnji študij izbral prav kemijo?

Nad kemijo sem se navdušil že v osnovni šoli. Že takrat smo imeli predano učiteljico. Prof. Andreja Šušteršič nas je motivirala za razna tekmovanja – tudi iz kemije, skozi gimnazijska leta pa je ljubezen do te znanosti samo še rasla. Saj mi je bila tudi matematika vedno všeč, toda kemija je bila vedno tista najboljša.

Ali je raziskovanje področje, na katerem želiš nadaljevati?

Da, raziskovalno delo me zelo veseli, toda ne morem še z gotovostjo trditi, kaj bom postal. Šele med študijem ugotoviš vse možnosti, ki so ti na voljo. Včasih pride lahko mimo kakšna priložnost za delo in vse spremeni. Nikoli se ne ve.

Kemijo boš študiral v Sloveniji. Kakšni, misliš, so pogoji za znanstvenika v Sloveniji?

Gotovo je možno dobiti delo, če si uspešen in ob pravem času na pravem mestu. Zadnje čase slišimo kar veliko zgodb slovenskih znanstvenikov, uspešnih na različnih področjih. Odvisno je tudi od smeri, na katerih si dejaven. Tujina je v določenih pogledih boljša, saj pri nas niso razvite vse smeri, onstran meje pa so vsa vrata odprta. Toda zaenkrat še ne razmišljam o odhodu v tujino.

Sprva si imel na maturi dodeljenih 33 točk, kasneje pa si ob pritožbi dobil še zadnjo, štiriintrideseto. Kakšni so bili občutki, ko si videl, da si imel 33 točk. Si bil pozitivno presenečen ali si že takoj začel tuhtati, zakaj si izgubil tisto eno točko?
Že od začetka nisem vedel, kaj naj od mature pričakujem. Okolica mi je vedno govorila, da bom odlično opravil zaradi vseh svojih dosežkov in ocen. Ampak na maturi si še vedno ti tisti, ki ve, kje so tvoje pomanjkljivosti in prednosti. Tam vsi dosežki ne štejejo dosti, šteje samo takratno znanje in kanček sreče. Ko sem zagledal 33 točk, se mi je kamen pričakovanja in negotovosti odvalil od srca. Bilo je ob petih zjutraj in res sem bil srečen. Nisem namreč pričakoval takšnega uspeha. Na 34 točk seveda sprva nisem ciljal. Kasneje je šel moj sošolec na vpogled in napisal pritožbo, medtem ko sem bil jaz na kemijski olimpijadi v Vietnamu. Ko smo prišli tja, so nam vzeli mobilne telefone, zato za pritožbo sploh nisem vedel. Vse je potekalo brez moje vednosti, zato sem bil zelo presenečen ob prihodu domov. Mislim, da tudi tega intervjuja ne bi bilo brez požrtvovalnega prijatelja Miha.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
avgust september oktober
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se