Novice - arhiv 2012

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>
 

Srednješolska Grossmannova nagrada 2012

28.12.2012 10:30
Dne 19.12.2012 je na Oddelku za film in televizijo zasedala žirija za »Srednješolsko Grossmannovo nagrado 2012«.

Žirijo so sestavljali:

• asist. Klemen Dvornik, predsednik žirije,
• doc. mag. Marko Naberšnik, član,
• Katarina Morano, član, predstavnica študentov UL AGRFT.

Žirija je nagradila naslednje najboljše kratke zgodbe/sinopsise:

1. SOFTI, avtor Lara Ekar Grlj, Gimnazija Kranj
2. VIDEOKASETA, avtor Matej Mihevc, Gimnazija Šentvid
3. TO, KAR SEM, avtor Nastija Fijolič, Ekonomska šola Novo mesto

Čestitamo!
 

Šolsko mednarodno tekmovanje v informacijski in računalniški pismenosti BOBER

13.12.2012 18:44
V času od 13. do 16. novembra 2012, je na šoli potekalo šolsko mednarodno tekmovanje v informacijski in računalniški pismenosti BOBER. Tekmovalo je preko 1700 dijakov iz cele Slovenije. Na naši šoli pa se je tekmovanja udeležilo 82 dijakov. Na državno tekmovanje se jih je uvrsilo le 45 tekmovalcev, od tega je naših 11. To so: Cene Prevc, 2.b, Ambrož Pivk in Nika Jaki, oba 2.f, Domen Gabrijel, 1.g, Erik Porenta, 2.b, Zala Sekne, 1.č, Jaš Šemrl, 2.a, Vid Križnar, 2.b, Eva Flajnik, 1.c, Matic Orehar, 2.b, Tilen Kristanc, 2.b.
Bronasto priznanje so prejeli: CENE PREVC, 2.b, AMBROŽ PIVK IN NIKA JAKI, 2.f.

Državno tekmovanje bo potekalo 19. januarja 2013.

Čestitamo!
 

Državno tekmovanje v poznavanju sladkorne bolezni

02.12.2012 09:24
V soboto, 24.11., je potekalo državno tekmovanje v poznavanju sladkorne bolezni. Naši dijaki so se odlično odrezali. Andraž Košir iz 1.c razreda je dosegel srebrno priznanje, Lara Oblak iz 2.e razreda pa zlato priznanje.

Čestitamo!
 

Najprej dijaki, potem športniki. Ali ravno obratno?

Okrogla miza »Z roko v roki« z vrhunskimi športniki Gimnazije Kranj

 

Avtorici: Ajda Mršek in Jera Oražem, 4. C

Fotografije: Domen Malovrh, 4. d in Nejc Balantič, 2. b

FOTOGALERIJA

Gimnazija Kranj, torek, 16. oktober 2012

 

 

»Najprej en lep pozdrav vsem, ki ste si prišli ogledat okroglo mizo,« sta iskriva moderatorja odprla okroglo mizo »Z roko v roki« na Gimnaziji Kranj. V pogovoru s sedmimi najboljšimi športniki šole smo lahko izvedeli, kako jim uspeva uskaljevati šport ter šolske obveznosti in hkrati blesteti na obeh področjih. Dijaki, ki so sodelovali v okrogli mizi so plavalka Urša Bežan, cestni kolesar Matej Mohorič, balinar in nogometaš Bine Pevec, smučarski skakalec Cene Prevc, drsalec Krištof Brezar, karateistka Manca Urh in plezalec Anže Peharc. Sošolci so odličnim športnikom pripravili presenečanja v obliki uvodnih predstavitev. Ustvarjalnosti ni manjkalo.

 

Letošnja generacija športnikov na Gimnaziji Kranj je izjemna

V uvodnem govoru je gostitelj in ravnatelj šole, mag. Franc Rozman, čestital vsem športnikom ter jim dejal, naj pri športu še vedno vztrajajo, hkrati pa se morajo zavedati, da so tudi dijaki kranjske gimnazije, ki je nanje upravičeno ponosna in jih bo spodbujala tudi v prihodnje. Na Gimnaziji Kranj se kar petina dijakov resno ukvarja s športom, v roku enega meseca in pol pa so kar trije postali svetovni prvaki. Med povabljenimi gosti je bila tudi podžupanja Mestne občine Kranj Nada Mihajlovič, ki je bila tudi sama nekoč vrhunska športnica, in je morala usklajevati šolo ter šport prav na kranjski gimnaziji, saj jo je tudi sama obiskovala. Na prireditev je prišel tudi vodja kranjskega Zavoda za šport Branko Fartek, ki je poudaril pomembnost dela z mladimi športniki tako v klubih kot v šolah. Predstojnica kranjskega Zavoda za šolstvo dr. Nataša Potočnik pa je športnikom zaradi zadržanosti poslala pozdravno pismo, v katerem je poudarila, kako pomembni sta za vrhunskega športnika, ki je hkrati dijak, podpora in pohvala šole, ki jo obiskuje. Urša Bežan, 4. G, je dosegla tretje mesto na evropskem prvenstvu v plavanju v štafeti 2012, bila je tudi udeleženka olimpijskih iger 2012

Le malo šol se lahko pohvali z dosežki, ki so jih v letošnjem letu nanizali dijaki Gimnazije Kranj. Urša Bežan je s štafeto na evropskem prvenstvu priplavala do tretjega mesta, nato pa se je s štafeto uvrstila tudi na letošnje olimpijske igre v Londonu. O svojih občutkih je dejala: »Pritisk je bil ogromen, kar se je malo poznalo tudi na nastopu, a sem se potrudila po svojih najboljših močeh. Vseskozi so mi stali ob strani trenerji in drugi člani ekipe. Imela sem priložnost videti tudi svoje vzornike. Vsakemu športniku želim, da bi duh olimpijskih iger občutil vsaj enkrat v življenju.«

Matej Mohorič, 4. E je mladinski svetovni prvak v cestnem kolesarstvu 2012 in mladinski svetovni podprvak v kronometru 2012

Matej Mohorič je na evropskem kolesarskem prvenstvu dosegel tretje mesto v vožnji na čas, nato pa rezultate izboljšal na svetovnem prvenstvu, kjer je v kronometru dosegel drugo mesto, v cestni dirki pa je postal svetovni mladinski prvak. Matej se brani statusa športnika, saj meni, da ga niti ne potrebuje. Kljub veliki odsotnosti vse šolske obveznosti opravlja sproti, v spričevalu pa ima samo petice.

Bine Pevec, 3. C je mladinski svetovni podprvak v balinanju v dvojicah 2012

Bine Pevec je postal mladinski svetovni podprvak v balinanju v dvojicah. Večina ljudi balinanje pozna let kot hobi, tako si je šport na začetku predstavljal tudi sam. Prej je osem let treniral nogomet, novoodkriti šport pa ga je tako prevzel, da se danes v celoti posveča samo balinanju. Bineta je za šport navdušil oče in skoraj bi lahko rekli, da ima šport raje kot šolo.

Cene Prevc, 2. B je osvojil prvo mesto v skupnem seštevku FIS pokala v skokih 2012 


Cene Prevc hodi po sledeh svojega starejšega brata Petra Prevca. Za smučarske skoke je oba navdušil oče. V letošnjem letu je zasedel prvo mesto v skupnem seštevku FIS pokala. »Ne hodim ven tako pogosto kot moji vrstniki, a mi ni žal, saj mi občutek, ko letim, pomeni več. Pogosto v šolo prihajam zaspan, saj se včasih domače naloge lotim šele okoli enajste ure zvečer.« Cenetu so sošolci namenili pesmico, v kateri opevajo njegov odličen učni uspeh. Ob tem še dodaja, da mu profesorji prav nič ne pogledajo skozi prste.

Krištof Brezar, 2. C je mladinski prvak v evropskem kriteriju v drsanju 2012


Krištofa Brezarja bi na prvi pogled opisali kot človeka nasprotij. Po duši metalec je letos postal mladinski prvak v evropskem kriteriju v drsanju. Trenira v Kranju, vendar pravi tudi, da pogoji za drsanje v gorenjski prestolnici niso najboljši. Nekaj časa je bilo govora tudi, da bodo ledeno dvorano podrli. Najraje drsa na filmsko glasbo, dobil pa je tudi že idejo, da bi svojo vajo sestavil na metalske ritme. Žal to za enkrat ni mogoče, saj izbrana glasba ne sme vsebovati vokalov.

Manca Urh, 1. C je mladinska svetovna prvakinja v karateju kate 2012

Manca Urh je prejšnji teden postala nova svetovna prvakinja v karateju v disciplini kat. Karate trenira že od leta 2003, šestkrat pa je osvojila tudi naziv državne prvakinje. Priznala je, da je zmago na svetovnem prvenstvu potihem pričakovala. Svoje znanje borilnih veščin včasih uporabi tudi doma, ko je potrebno zgladiti kakšen prepir. Pravi tudi, da na Gimnaziji Kranj dobi več podpore kot prej v osnovni šoli. Prvi dan v šoli po zmagi na svetovnem prvenstvu so ji sošolci in sošolke pripravili sprejem in pogostitev, s čimer so jo zelo presenetili in razveselili.

Anže  Peharc, 1. E je mladinski svetovni prvak v plezanju 2012

Anže Peharc je v Singapurju postal mladinski svetovni prvak v plezanju. Veliko potuje po Evropi in Aziji in preko športa širi svoja obzorja. Večinoma trenira na umetnih stenah, zelo všeč pa mu je tudi plezanje v naravi. Na Triglav se je po Triglavski severni steni želel povzpeti že letos, a mu je zaradi priprav zmanjkalo časa, vsekakor pa je to njegov cilj za naslednje leto.

 

Usklajevanje šole in športa jim gre od rok

Športniki so se strinjali, da s športom pridobiš tudi na samodisciplini. Če želiš biti uspešen tudi v šoli, si moraš že vnaprej razdeliti čas, v šoli moraš zbrano poslušati in ne klepetati, da od pouka odneseš čim več, pri učenju pa se močno skoncentrirati na učno snov. Vsi razen Mateja se strinjajo, da jim brez statusa športnika nikakor ne bi uspelo usklajevati vseh šolskih in športnih obveznosti. Kot športnik moraš tudi marsikaj žrtvovati. Izvedeli smo, da je precej treba paziti na prehrano. Predvsem je pomembna zdrava hrana, torej veliko sadja in zelenjave. Izogibati se je treba sladkorjem. Manj je tudi časa za prijatelje in za sproščeno druženje ob koncih tedna. Sicer pa prav vsi uživajo v športu, z veseljem hodijo na treninge, potujejo po svetu in iz tega črpajo pozitivno energijo, da lahko dobro opravijo še obvezno šolsko delo.

Okroglo mizo sta iskrivo od začetka do konca pripeljala Jera Oražem iz 4. c in Primož Petrič iz 3. h


 

Kranjski gimnazijci na strehi sveta (Nepalska odprava)

Ideja, ki se nam je že dolgo rodila po MEPI-jevskih glavah je letos, s pomočjo idejne vodje in organizatorice prof. Marije Štremfelj končno postala realnost. Podali smo se na resnejšo odpravo, v vznožje veličastne strehe sveta, Nepal. S sodelovanjem že prej omenjene prof. Marije Štremfelj, njenega moža Andreja Štremflja in drugih profesorjev, nadzornikov smo varno izpeljali zlato odpravo
naše organizacije, katera je zajemala hojo čez Gosaikundska jezera, obveznosti, katere so bile usmerjene v lokalno prebivalstvo.Zadnje tri dni odprave smo posvetili druženju s prebivalstvom. Obiskali smo šolski zavod British school Katmandu, organizacijo Umbrella foundation, ki se ukvarja s pomočjo zapuščenim otrokom in sirotišnico, v katero so nas povabili prostovoljci, ki smo jih srečali v gorah.

V nepal smo se podali MEPI-jevci iz Gimnazije Kranj, torej Anka, Jera, Gašper, Žiga, Andraž in Gregor, Sara iz Gimnazije Jesenice, pridružili pa so se nam tudi MEPI-jevci, ki so že dosegli zlato stopnjo Andrej, Luka, Katja, Rožle in drugi.

Obširna reportaža v kratkem
 

2. EKIPNO ŠOLSKO ŠAHOVSKO TEKMOVANJE

26.11.2012 12:41
V soboto, 24. 11., je v konferenčni dvorani potekalo Drugo ekipno šolsko tekmovanje Gimnazije Kranj. Kot absolutni zmagovalci so se proslavili profesorji v ekipi ''Prfoksi'' s postavo: Franc Rozman, Mitja Hribar, Gašper Markič in Marjan Veber, saj so v petih kolih dosegli 15 točk. Drugo mesto v absolutni razvrstitvi, in s tem naslov šolskih prvakov, so osvojili ''Markičevi štirje'' v postavi: Rok Škrlep, Domen Kern, Rihard Kopač in Primož Petrič, osvojili pa so 11.5 točke. Tretje mesto v absolutni razvrstitvi in s tem naslov šolskih podprvakov so osvojili ''Maturantje'' v postavi: Domen Jerončič, Anže Božič in Denis Pintar, ki so osvojili 11 točk. Podvig je še toliko bolj občudovanja vreden, saj so igrali brez prve deske. Tretje mesto v dijaški razvrstitvi so osvojili ''Armada nepremagljivih'' v postavi: Nejc Blaznik, Vid Križnar, Kristjan Lokar in Domen Dolhar, osvojili pa so 6.5 točke. Četrti v dijaški razvrstitvi so bili Rot-A v postavi: Jean Ternik, Miha Rot, Ana Konc in Katarina Legat s šestimi točkami. Vsem sodelujočim iskreno čestitamo.

Absolutna razvrstitev:
1. Mesto: Prfoksi 15 točk
2. Mesto: Markičevi štirje 11.5 točke
3. Mesto: Maturantje 11 točk
4. Mesto: Armada nepremagljivih 6.5 točke
5. Mesto: Rot-A 6 točk

Dijaška razvrstitev:
1. Mesto: Markičevi štirje 11.5 točke
2. Mesto: Maturantje 11 točk
3. Mesto: Armada nepremagljivih 6.5 točke
4. Mesto: Rot-A 6 točk

Najboljše deske – absolutno:
1. Deska: Rok Škrlep 4/4
2. Deska: Mitja Hribar 4/4
3. Deska: Gašper Markič 4/4
4. Deska: Denis Pintar 4/4

Najboljše deske – dijaki:
1. Deska: Rok Škrlep 4/4
2. Deska: Domen Jerončič 3/4
3. Deska: Anže Božič 3/4
4. Deska: Denis Pintar 4/4

Najboljše deske – dijakinje:
3. Deska: Ana Konc
4. Deska: Katarina Legat

Postave:

1) Armada nepremagljivih
1. Deska: Nejc Blaznik
2. Deska: Vid Križnar
3. Deska: Kristjan Lokar
4. Deska: David Dolhar

2) Markičevi štirje:
1. Deska: Rok Škrlep
2. Deska: Domen Kern
3. Deska: Rihard Kopač
4. Deska: Primož Petrič

3) Maturantje:
1. Deska:/
2. Deska: Domen Jerončič
3. Deska: Anže Božič
4. Deska: Denis Pintar

4) Prfoksi:
1. Deska: Franc Rozman
2. Deska: Mitja Hribar
3. Deska: Gašper Markič
4. Deska: Marjan Veber

5) Rot – A:
1. Deska: Jean Ternik
2. Deska: Miha Rot
3. Deska: Ana Konc
4. Deska: Katarina Legat
 

Plezalski uspeh

26.11.2012 12:37
Športni plezalec iz 1. E razreda Anže Peharc je na tekmi za European Youth Cup v Kranju zasedel zelo dobro tretje mesto. Letošnja sezona je bila za Anžeta zares uspešna saj si je na evropskem nivoju (skupno) v svoji kategoriji priboril 2. mesto, na svetovnem nivoju pa 1. mesto.

Vse njegove rezultate je mogoče najti na spodnji povezavi:
http://www.ifsc-climbing.org/index.php?page_name=pstambl&person=10825&cat=16
 

Uspeh na tekmovanju v znanju o Rudolfu Maistru

26.11.2012 06:53

V petek, 23. novembra 2012, je na Prvi gimnaziji v Mariboru potekalo tekmovanje v znanju o Rudolfu Maistru. Izbor datuma tekmovanja ni bil naključen, saj na ta dan praznujemo državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Tekmovanja so se udeležile gimnazije slovenskih mest, ki so povezana z njegovim  življenjem in delom. Poleg naše gimnazije so sodelovale še: Ledina, Kamnik ter Prva in Druga Gimnazija Maribor.

Dijaki: David Dolhar 2H, Vid Žepič 3.D in Ivan Smiljanič 4.F so pokazali največ znanja in si prislužili prvo mesto.

ČESTITAMO!

 
 

Državno tekmovanje iz logike

22.11.2012 13:12
10. novembra je bilo v Ljubljani državno tekmovanje iz LOGIKE. Naši dijaki so dosegli odlične rezultate. Najboljši sta bili Ajda Remškar, 3.h, ki je dosegla 1. mesto in Hana Čadež, 1.č, ki je dosegla 3. mesto. Poleg njiju so zlata priznanja osvojili še Zala Sekne, 1.č, Leon Horvat, 2.b, Andraž Oštrek, 3.f, Gašper Žun, 3.b, Rok Oblak, 3.d ter Nika Osel, 4.d in Robi Ravnikar, 4.f. Ostali dijaki so osvojili še sedem srebrnih priznanj. Rezultate si lahko ogledate na oglasni deski pred matematičnim kabinetom. ČESTITAMO!
 

Šolsko tekmovanje iz informatike - BOBER

20.11.2012 12:41

V času od 13. do 16. novenbra 2012, je na naši šoli potekalo šolsko tekmovanje iz informatike BOBER. Udeležilo se ga je 92 dijakov naše šole. Kljub večkratnemu izpadu organizatorjevega serverja, so vsi uspešno dokončali naloge. Rešitve nalog si že lahko ogledate na spletni strani organizatorja. Rezultati tekmovanja pa bodo znani 10. decembra.


Čestitamo!!
<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>

Uporabne povezave

2017 2018 2019
november december januar
p t s č p s n
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Sledite Gimnaziji Kranj na:
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Sodelujemo z: