Blagor hiši, v kateri se petje sliši!


12.10.2016

Pevski vikend kranjski gimnazijcev se je odvil v sproščenem in prijateljskem vzdušju.

 

Avtorica: Barbara Kušar, prof.

Fotografija: Ema Oblak iz 3. c

 

Mešani mladinski pevski zbor je vikend od 30. septembra do 2. oktobra 2016 preživel zelo delovno na intenzivnih pevskih vajah v Repnjah pri Vodicah. Mladi pevci so tako dobili priložnost, da se dobro spoznajo med sabo in s svojim zborovodjem, profesorjem Erikom Šmidom, ki je vodil pevski vikend ob pomoči profesorice Barbare Kušar. Vaje so bile na sporedu tako rekoč brez prestanka, saj je bilo treba usvojiti program za regijsko tematsko tekmovanje Sozvočenja 2016, ki nas čaka novembra v Radovljici v družbi nekaterih najboljših gorenjskih odraslih zborov. Poleg programa za tekmovanje pa smo si pogledali še del sporeda za božični koncert in se mimogrede naučili zapeti tudi slovensko himno ter ljudsko pesem v priredbi Alda Kumarja: Dajte, dajte. Na Sozvočenjih pa bomo tekmovali s starimi študentskimi pesmimi iz sedemnajstega stoletja v sodobnejši preobleki. Kljub zahtevnemu usvajanju osnov pevske tehnike, kjer zahtevnemu ušesu zborovodje ne uide nobena napaka, je pevski vikend potekal v sproščenem in prijateljskem vzdušju. Za to so poskrbele  tudi šolske sestre iz reda sv. Frančiška, ki vodijo dom ob samostanu, z zelo okusnimi obroki, s pecivom, kavo in čajem pa so nas razvajale tudi v času odmorov. V svoje vrste smo sprejeli rekordno število novih pevcev, kar šestnajst, šest deklet in deset fantov. Seveda so morali skozi poseben sprejemni postopek in izkazati svoje sposobnosti. Pod vodstvom Mateja in Eme so jim starejši pevci naložili kar nekaj nalog, vsi prisotni pa smo imeli tako med drugim možnost občudovati njihove predloge za zborovske obleke iz toaletnega papirja in se zabavati ob njihovih glasbenih uprizoritvah znanih pravljic. Sneguljčico so izvedli v narodnozabavni različici, Janko in Metka sta zazvenela v raperski varianti, medtem ko je bila osnova za Pepelko težkometalna glasba. Fantje so se tudi pomerili v hitrostnem zavezovanju kravat,  posebej pa so se odlikovali v prepevanju zahtevanih pesmi in pri plesu. Na koncu so še prisegli svojo zvestobo zboru, ki so se mu priključili. Vikend je torej združil koristno z zabavnim in zelo smo veseli, ker je na naši gimnaziji zborovsko petje v polnem razcvetu.

Takole je intenzivne vaje doživel pevec Matej Logar:

»Po končani vaji nam je bilo naročeno, da moramo oditi spat ob 23:30. Mislim, da vsi vemo, kako težko se je držati ure, zlasti, ker je bilo z nami toliko novih obrazov, pevk in pevcev (sam sem se seveda bolj zanimal za pevke). Na samih vajah sem izjemno užival, saj mi kot solopevcu še kako koristijo in vedno sem vesel, če izvem kaj novega s pevskega področja. Ja, za nami je bil res čudovit vikend, saj smo se člani zbora še bolje spoznali med sabo, zraven pa smo se dodobra naučili novih pesmi za prihajajoče tekmovanje. Upam, da naslednje leto takšen zabaven vikend ponovimo.«   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se