Cankar posvečen Cankarju


02.04.2019

Sedem zlatih priznanj in dve srebrni na Cankarjevem tekmovanju

Avtor: Jan Krajnik iz 4. c
Fotografije: Manca teran, 4. c, Petra Brežan, MT, in prof. Tina Lušina Basaj


Gimnazija Kranj se je na letošnjem državnem Cankarjevem tekmovanju znova izvrstno odrezala, saj je kar 7 dijakov in dijakinj osvojilo zlato priznanje, še dve dijakinji pa srebrnega.
V duhu Cankarjevega leta, ki smo ga ob njegovi smrti obeleževali lani, je bilo tudi branje posvečeno prav njemu. Tako so prvi in drugi letniki prebirali njegovo zbirko kratke proze Podobe iz sanj, zraven pa še zbirko Polone Glavan Gverilci, tretji in četrti letniki pa so brali kar štiri Cankarjeva dela: romana Martin Kačur in Tujci, Knjigo za lahkomiselne ljudi in njegove polemične spise, zbrane v Krpanovi kobili.
Državno tekmovanje je tradicionalno potekalo na OŠ Spodnja Šiška v Ljubljani 9. marca 2019 in na njem smo se kranjski gimnazijci ponovno izkazali z izvrstnimi dosežki. V kategoriji prvih in drugih letnikov je 7. mesto osvojila Gaja Bumbar iz 1. a, poleg nje pa so zlato priznanje osvojile še Taja Dagarin iz 2. e, Tia Vita Ćurčić iz 1. a in Nina Cankar iz 1. a. V isti kategoriji sta srebrno priznanje osvojili Meta Peneš iz 1. d in Anja Demšar iz 1. f. V kategoriji tretjih in četrtih letnikov je 10. mesto osvojil Andraž Rakovec iz 3. b, sledila pa sta mu Taja Basaj iz 4. d in Jan Krajnik iz 4. c, vsi trije so osvojili zlato priznanje.
Tako smo gimnazijci osvojili kar 7 zlatih priznanj, kar je nedvomno eden najboljših izkupičkov v primerjavi z drugimi slovenskimi šolami. Za takšne odlične dosežke je seveda zaslužna naša mentorica, prof. Tina Lušina Basaj, pomagale pa so ji tudi tri študentke slovenščine. Prve in druge letnike je profesorici pomagala pripravljati Nastja Bitenc, pomoč pri pripravah tretjih in četrtih letnikov pa sta si razdelili Jera Oražem in Vesna Rogl. Trud vseh štirih je bil zagotovo poplačan, profesorica pa nas je za nagrado (kakor da zlata priznanja niso dovoljšna nagrada) tradicionalno peljala na kosilo v Buf, kamor nam je prišel čestitat tudi naš ravnatelj.
V zadnjih letih se število osvojenih zlatih priznanj na naši gimnaziji stopnjuje, zato lahko že z veseljem pričakujemo naslednje tekmovanje.


   
         
   

Uporabne povezave

Virtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
maj junij julij
p t s č p s n
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se