Častni občan Kranja za leto 2013 je bivši dijak in dolgoletni profesor slovenščine na Gimnaziji Kranj France Pibernik


11.12.2013

France Pibernik je eden najvidnejših literarnih ustvarjalcev in poznavalcev v slovenskem prostoru.

 

Vir: Mestna občina Kranj

Fotografija: Tina Dokl in Milan Lebar

 

Na predlog občanov sta predlog, da častni občan Kranja za leto 2013 postane France Pibernik, podala svetnik Stanislav Boštjančič in Miloš Varl.

Obrazložitev:

France Pibernik se je rodil 2. septembra 1928 v Suhadolah blizu Komende v kmečki družini. Po začetnem šolanju, ki se je nadaljevalo tudi v vojnem času, je kasneje maturiral na kranjski gimnaziji, leta 1955 pa diplomiral na ljubljanski Filozofski fakulteti in po opravljenem strokovnem izpitu dobil naziv profesor slovenskega jezika in književnosti. Najprej je do leta 1958 poučeval na nižji gimnaziji Dobrovo v Brdih, nato do upokojitve leta 1990 na Gimnaziji Kranj. Živi v Kranju.

France Pibernik je pesnik, esejist in slovstveni zgodovinar. Avtorstvo Franceta Pibernika sega na leposlovno in slovstvenozgodovinsko področje; tako pesništva kot literarne publicistike in esejistike ter raziskovanja. Več kot deset obsežnih strokovnih del sodi na področje slovstvene zgodovine. Zanimajo ga tradicija, modernizem in avantgarda; dela s tega področja prinašajo korespondenco s pomembnimi pesniki in pripovedniki, prav tako pa posega tudi na področje dramatike (dela: Med tradicijo in modernizmom, Med tradicijo in avantgardo, Čas romana, Razmerja v slovenski sodobni dramatiki). Z življenjepisnim prikazom je osvetlil delo Janeza Jalna, pripravil pa tudi antologijo slovenskih duhovnih pesmi, njegovo stališče do časa in družbenih razmer je razvidno iz knjige Moj brat Avguštin (2002). Izdal je sedem pesniških zbirk, od zbirke Bregovi ulice (1960) do zbirke Svetloba timijan (2000).

Izjemno področje Pibernikovega znanstvenega raziskovanja je iz ideoloških razlogov zamolčano slovensko literarno ustvarjanje v povojnem času v Argentini in drugod zunaj matične domovine. Pibernik pa se je ob družbeno in politično skrajno neprijaznih odnosih do literarnega ustvarjanja Slovencev v diaspori pri nas prvi pogumno lotil raziskovanja in interpretiranja njihovih del, poudarjajoč, da oblikujejo skupni slovenski kulturni prostor. Gradivo je publiciral v antologijah in monografijah in nam tako omogočil poznavanje slovenskih besednih ustvarjalcev, od Franceta Balantiča, ki ga sicer ni doletela usoda begunca, do Toneta Polde, Ivana Hribovška, Ludveta Potokarja, Karla Mavserja in drugih (naslovi: Jutro pozabljenih, Tihi glas piščali, Himna večeru, Onstran samote, Moja krnica, Antologija slovenske zdomske poezije idr.).

Danes lahko trdimo, da je prof. France Pibernik eden najvidnejših literarnih ustvarjalcev in poznavalcev v slovenskem prostoru. V bogatem literarnem ustvarjanju je troje svojih del posvetil mestu Kranju : Kranj, mesto na pomolu ( 2000 ), Kranj ( 1993 ) in Kranjska knjiga: pesmi, zgodbe in pričevanja (2008). France Pibernik je aktivno sodeloval pri izdajah Kranjskih zbornikov in pri izdaji edicije Prešernova pot v svet, zbirke Prešernovih poezij, prevedenih v 8 svetovnih jezikov. O Francetu Piberniku je v spremni besedi knjige Janez Jalen zapisano, da kakor za mnoge intelektualno zvedave in duhovno razgibane ljudi tudi zanj velja, da so leta, ko niso več v ospredju službene zadeve, še nemirnejša in plodnejša.

Gospod France Pibernik je s svojim prosvetnim delom na Gimnaziji Kranj mnogim generacijam dijakov prikazal vso lepoto slovenskega jezika in pomembnost slovenske literature za ohranjanje slovenskega naroda. S svojim raziskovalnim delom nam je približal zamolčane slovenske pesnike, s svojim povezovalnim delom z zamejskimi Slovenci pa razširil slovenski kulturni prostor. S podelitvijo naziva častni občan Mestne občine Kranj se mu Kranjčanke in Kranjčani lahko zahvalimo za vso njegovo literarno zapuščino in ga prosimo, da svoje bogato literarno-zgodovinsko znanje še naprej prenaša na nas in na naše potomce.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se