Čudovita valižanska izkušnja za Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj


12.07.2018

Avtorica: Barbara Kušar, prof.
Fotografija: Regina Selan

 

V četrtek, 5. julija, se je četica pevk gimnazijskega pevskega zbora podala na veliki festival zborovskega petja Llangollen International Eistedfodd v Veliko Britanijo, natančneje v severni Wales. Zbor je kakšen mesec pred odhodom iz rok profesorice Marjete Oblak prevzel profesor Erik Šmid in jih tako tudi vodil na tekmovanju.

Pot nas je najprej peljala na letališče v italijanskem Bergamu, nato smo leteli do Manchestra in zvečer prispeli v Ceiriog Valley, idilično vasico na podeželju. Pričakovali smo nastanitev v hostlu, pristali pa v očarljivem podeželskem hotelu s štirimi zvezdicami, ki sta mu lastnika za potrebe tekmovanja velikodušno spustila sicer kar visoke cene prenočevanja.

Vrt hotela je bil tudi naša vadbena soba. Od prvega srečanja z domačini, pa naj bodo to vozniki, uslužbenci hotela, naši začasni sovaščani ali prostovoljci na festivalu, se nismo mogli načuditi njihovi odprtosti in prijaznosti.

Festival v Llangolenu (izgovori se Hlagohlen) je bil tokrat na sporedu že enainsedemdesetič. Prvega so namreč priredili leta 1948, takoj po drugi svetovni vojni, z namenom, da bi srečanje pevcev in plesalcev  v ljudeh spet prebudilo optimizem in omililo povojno gorje. Že naslednje leto jim je poleg skupin iz Velike Britanije uspelo privabiti tudi tuje, celo iz Nemčije, kar je za organizatorje pomenilo veliko zmago in upanje v lepši svet v prihodnosti. 

Slikovito mestece ob reki Dee vsako leto v začetku julija diha s festivalom, množica prostovoljcev, ki jih je prek osemsto (večinoma upokojencev), pa skrbi, da vse poteka nemoteno. Na festivalu se namreč pokažejo pevski solisti, folklorne skupine, glasbene skupine in seveda pevski zbori vseh starostnih kategorij. S časom je tekmovanje predvsem pri slednjih pridobilo visok status in izjemno visoko kvalitetno raven.

Naš zbor je imel obilo priložnosti, da zborovsko zelo razviti deželi, kot je Wales, pokaže slovensko zborovsko glasbo. Naš program so namreč skoraj v celoti sestavljala dela in priredbe sodobnih slovenskih avtorjev: Ambroža Čopija, Tadeje Vulc, Uršule Jašovec, Jožeta Leskovarja, Jakoba Ježa, Cirila Preglja in Katarine Pustinek Rakar. Prvi koncert smo zapeli učencem njihove srednje šole Dinas Bran. Mladi učenci v starosti od 11 do 14 let so zbrano poslušali ves koncert, predstavitev zbora in naše države, ki jo je lepo povedala Maja, in nam na koncu zastavili še nekaj vprašanj. Prisrčen sprejem smo doživeli tudi na večernem koncertu za lokalne prebivalce na vrtu našega hotela. Tudi oni so o Sloveniji izvedeli marsikaj novega, saj povprečen prebivalec Velike Britanije ne loči med Slovenijo in Slovaško in nas tudi ne znajo umestiti na zemljevid Evrope.

Navdušen odziv je bil tudi pri članih katoliške cerkve Holly Cross v Llangolenu, ko smo ob spremljavi lokalnega organista prepevali pri maši, ki jo je daroval škof iz Wrexhama in je bila v veliki meri posvečena prošnjam za uspešno izvedbo letošnjega festivala.

Festival je letos v popolnosti uspel, saj tako lepega in toplega vremena domačini ne pomnijo že od leta 1976. Živopisana karavana plesalcev in pevcev je v mesto privabila množico ljudi, naša dekleta v belih oblekah in z bršljanom v laseh pa so požela veliko pozornosti, tako da se je iz množice gledalcev ob  sprevodu zaslišal tudi klic: » Where do these angels come from?«  (Od kje prihajajo ti angeli?). Vsakemu smo z veseljem povedali, kdo smo, in dali tudi nekaj intervjujev za lokalno TV in BBC Wales.

Tekmovalni dan festivala je za nas prišel v soboto. Kot rečeno, je tekmovanje na zelo visokem nivoju in poteka v različnih kategorijah. Ker so naše pevke starostno med otroškimi (do 16 let) in mladinskimi (nad 16 in pod 25), smo se odločili za odprto kategorijo brez omejitev v starosti in zvrsti zbora. Izkazala se je za najmočnejšo, saj je bilo prijavljenih kar sedemnajst zborov iz Kanade (2), ZDA (2), Indije, Singapurja, Nemčije, Estonije, Poljske, Južne Afrike in Velike Britanije (4). Med njimi so bili zbori, ki sodijo v sam vrh svetovne glasbene scene, posebej naj omenimo študentski zbor Univerze Stellenbosch iz Južne Afrike  in študentski zbor Nacionalne univerze Singapur. Perfekcija, ki so jo na odru izkazali člani obeh zborov, tako v petju, kot koreografskih elementih, nas je kar malo navdala s strahospoštovanjem. Omenjena zbora sta bila prvi in drugi v naši kategoriji, tretje mesto pa je zasedel moški zbor iz Walesa. Na tekmovanju nagradijo prve tri zbore v vsaki kategoriji, ne podelijo pa zlatih, srebrnih in bronastih priznanj kot na ostalih tekmovanjih.

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se