Dan, ko ne pozabimo Šmonce


09.11.2018

Kranj praznoval 183. letnico rojstva pesnika Sorškega polja Simona Jenka

 

Avtor: Erazem Baškovec iz 4. d

 

Pred kratkim je minilo 183 let od rojstva Simona Jenka, poznanega tudi po vzdevku pesnik Sorškega polja – rodil se je namreč v vasi Podreča mavčiške župnije 27. 10. 1835. Danes je poznan predvsem kot realistični pesnik, ki je nasledil Prešerna, a kljub temu ostal v njegovi senci. Njegove bivanjske pesmi, naslovljene Obrazi, vzpostavljajo novo razmerje med človekom in naravo, pri čemer slednjo povzdigne nad prvo in prekine tok prešernovske misli, obenem pa do izraza pride njegov drugačni pesniški značaj, ki ni stremel k posnemanju Prešerna, čeprav je pisal tudi ljubezenske pesmi, ki so bile bolj intimne narave. Pri njem se najdejo tudi pesmi z domovinsko tematiko, kar sovpada z njegovim stremljenjem k narodnemu ozaveščanju in krepljenju narodnega ponosa med Slovenci, ki takrat ni bil na najvišji ravni. S tem je povezano tudi snovanje gimnazijskega zbornika Vaje, pri katerem so sodelovali Simon Jenko sam, ki je bil tudi glavni pobudnik zanje, Valentin Mandelc, pri katerem so se zbirali vsak teden in brali svoje izdelke, Fran Erjavec, Valentin Zarnik, Martin Polše, Ivan Tušek in Vaclav Bril. O izdaji prve številke tega glasila priča datum smrti njihovega sošolca, Jerneja Bizjaka, 10. 6. 1854, ki mu je Valentin Mandelc napisal pesem V spomin Bizjaku. Glasilo je šlo mimo vseh oblasti, saj je bil šolski cenzurni sistem od 1852 strožji, zato so ga dijaki izdajali skrivaj.

Prav v čast Vajam pa je Zavod za turizem in kulturo Kranj organiziral natečaj, na katerega so lahko dijaki in osnovnošolci poslali svoje pesmi in črtice; letos smo poleg osnovnošolcev OŠ Simona Jenka in Gimnazije Franceta Prešerna sodelovali tudi dijaki Gimnazije Kranj. Iz prispevkov so organizatorji sestavili zbornik Kranjske vaje, ki je ob obletnici njegovega rojstva, 27. 10. 2018, izšel v tiskani in digitalni obliki. Ta dan je zaznamovala tudi spominska prireditev, ki se je začela v Prešernovem gaju z recitalom Jenkovih pesmi dijakov Gimnazije Kranj in Gimnazije Franceta Prešerna ter učencev OŠ Simona Jenka. Zatem je imel govor predsednik Kulturnega društva Simona Jenka – Šmonca Rudi Zevnik, nato pa se je prireditev nadaljevala v prostorih Mestne knjižnice Kranj, kjer sta bila organizirana recital dijakov in učencev ter okrogla miza. O ustvarjanju so spregovorili nominiranec za Jenkovo nagrado Denis Škofič, slovenska pesnica Ifigenija Simonovič ter slavist, urednik in pisatelj Miha Mohor, ki nam je povedal nekaj o zgodovinskem ozadju šolskih glasil in šolski cenzuri. Prireditev se je sklenila s pogostitvijo v kavarni Khislstein, kjer smo z gosti okrogle mize lahko v sproščenem vzdušju spregovorili tudi dijaki sami.

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se