Dan samostojnosti in enotnosti ter slovo od starega leta


09.01.2019

Dijaki Gimnazije Kranj so tradicionalno pripravili proslave ob državnem prazniku.

 

Avtor: Klemen Štefe iz 4. h

 

4. šolsko uro se je v večnamenskem prostoru začela proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Na začektku smo se po poslušanju slovenske himne na kratko dotaknili nastanka samostojne Slovenije. V nadaljevanju proslave pa sta v ospredje stopila božič in novo leto. Za ogrevanje je Tadej Rajgelj s svojimi sošolci povedal nekaj šal. Za njimi pa sta s svojo plesno točko navdušila Kaja Šmid in Jaka Jordan. V nadaljevanju sta sledili dve pevski točki. Najprej sta na odru nastopili Lea Drejta in Neža Čadež, ki sta zapeli in zaigrali pesem Say something. V predzadnji točki pa smo prisluhnili mojemu pevskemu talentu. Vrnili smo se 11 let nazaj, na hrvaško obalo, med valove z Wernerjevo Ne gane me. Ker je bila to naša zadnja proslava, ki smo jo pripravili, smo se odločili, da za zadnjo točko vsi skupaj zapojemo Belo snežinko, in tako skupaj zakorakamo v praznične dni.

 

Avtor: Aiden Jurij Franko iz 3.h

 

Državni praznik se je letos vtisnil v spomin tretjih letnikov v edinstvenem slogu. Proslavo so v sproščenem ter predvsem prazničnem duhu otvorili dijaki  3. č z zabavno priredbo božične glasbene uspešnice »Feliz Navidad«. Sledila sta atraktivna nastopa Žana Žnidarja za klavirjem in Jerneja Zatlerja v vlogi recitatorja zaslovelih poetičnih del nekdanjega dijaka Gimnazije Kranj. Kot vrh prireditve pa se je s svojimi zbadljivimi vprašanji ter spontanim humorjem uveljavil kviz o Sloveniji, za katerega je vsak oddelek izbral po dva  predstavnika. Na preizkušnji sta najbolj blestela Žan Čenčič in Matija Barba (oba iz 2. e), ki sta pometla z vso intelektualno konkurenco ter se povzpela na sam vrh tekmovalne lestvice. Slovenci naj bi pred 23 leti na ta dan pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini. Gimnazijci se  tokrat nismo nujno pokazali v vsej svoji enotni slavi, smo pa zagotovo obogatili dnevno dozo smeha in veselja vseh prisotnih, kar danes v samostojni, a razdvojeni Sloveniji, pomeni več, kot bi si človek predstavljal.

 

Avtorica: Hana Bujanović Kokot iz 2. a

 

Mladi smo, polni energije, ki jo vlagamo v celodnevno sedenje na stolu, buljenje v zaslone in obsojanje sveta, ki ga ne znamo spremeniti. Govorimo o napakah, sivini, molčečnosti, o revoluciji, ki nas ščemi v kosteh in tam ostane. Za spremembo je potrebno vstati s stola. Letos smo se dijaki drugih letnikov gimnazije odločili zaključno prireditev obarvati s kančkom dramila; celotno proslavo smo naslovili Mesto spi, nastopili pa so Jakob Istenič, Vid Kosiček in Primož Lah, ki so z inštrumentalno različico skladbe All I Want For Christmas Is You kot prva točka občinstvo dvignili na noge, Katja Potočnik in Jan Meglič s skladbo Imagine in Julija Benedik Markovič na klavirju pa niso nič manj navdušili. Proslavo ob državnem prazniku je s slovensko himno odprl 2. f, v prazničnem duhu pa jo je s pesmijo Feliz Navidad zaključil 2. e.

Dijaki 2. letnika so poetično stkali slovo od leta 2018:

Mesto spi. Otopelo se potika po še ne zasneženih ulicah in godrnja ob božični glasbi, ki hrešči iz zvočnikov. Ljudje se ozirajo okoli sebe, a ne vidijo dlje kot korak naprej. Mesto spi. Vsak sam v množici sameva. In trpi.

Trpi kot eno, trpi enotno. A srca bijejo neusklajeno, harmonije ni. Živijo vsak zase. Ker, če odprejo usta, so šibki. Zato raje trpijo. Sami. Samostojni.

Smo bili vedno taki? Vase zaprti, prestrašeni zaupati, tako željni spoštovanja? Smo lahko drugačni?

Kričimo, udarjamo, ubijamo, ljubimo, lomimo, rušimo. Brezizraznih obrazov stopamo čez podrte ovire do vrha. Tam slavimo svojo zmago ne meneč se za trupla, ki so služila kot stopnice. Na njih zgradimo mesto. In v mestu se rojeva generacija za generacijo vsaka učena med višje zgrajenimi stavbami, ki jih ločujejo od neba. Vanj se zazremo v upanju, da ga nekega dne dosežemo, a le trenutek kasneje hodimo naprej.

Mladi smo, polni energije, ki jo vlagamo v celodnevno sedenje na stolu, buljenje v zaslone in obsojanje sveta, ki ga ne znamo spremeniti. Govorimo o napakah, sivini, molčečnosti, o revoluciji, ki nas ščemi v kosteh in tam ostane. Za spremembo je potrebno vstati s stola.

In morda bomo. Jutri. In jutri spet jutri. Naslednji teden. In potem spet mesec kasneje. Leto kasneje. Pa še eno. Ker mi živimo iz dneva v dan, vsak trenutek posebej. In tam ostanemo. Ujeti v času. Čakajoč, da nas rešijo tisti, ki jih obsojamo.

A mi smo drugačni, kajne? Mi si upamo, izstopamo in segamo višje. Kot drevesa, ki kljub koreninam globoko pod zemljo, segajo k nebesom se bomo povzpeli. Kot eno bomo rasli, živeli, umirali. Ustvarili bomo družbo, v kateri si bodo naši otroci upali spregovoriti, kjer bo spoštovanje samoumevno. Tam bomo trpeli. Vrnili se bomo k prekletstvu, ki je postalo rutina in trpeli. A to bomo počeli enotni.

Ko bo mesto spalo, bomo sanjam, ki smo jih toliko časa skrivali v sebi, dali krila in jim pustili poleteti med zvezde, ki jih prekriva smog. Svet bomo ovili v luči in strah zakopali pod sneg, ki prekriva tla in nam moči nogavice. Prepustili se bom kratkotrajnim užitkom praznikom, ko v blišču darilnega papirja in ognjemeta pozabimo na napake in bolečino. In za trenutek, en majhen trenutek se ne počutimo sami.

Dani se. Ko ulične svetilke ugasnejo in budilke začnejo brenčati, mesto spi. A mi smo budni. In budni bomo ostali.

 

Nekateri plešejo, drugi pojejo, 1. č združi vse skupaj!

Avtorica: Katarina Sekne iz 1. č

 

»Umetniki se izražajo na različne načine, nekateri plešejo, drugi pojejo, učenci 1.č  pa pojejo in plešejo!« Tako nas je napovedal naš učenec in sošolec Teodor Furlan, ki je tudi vodil predstavitev prvih letnikov, ki je potekala zadnjega šolskega dne leta 2018. Ideja za točko 1. č je nastala kar med poukom. Zamisel smo dobili tik pred zdajci, saj je bila naslednji dan že predstava. Hoteli smo ostalim razredom predstaviti čim bolj zanimivo, kreativno, zabavno točko, ki bi vključevala ves razred. Iskali smo nekaj božičnega in želeli pričarati božično vzdušje.

Ideje smo iskali v božičnih filmih oz. v filmih z božičnimi scenami. Nato se mi je utrnilo in zdela se mi je primerna ideja za točko. Spomnila sem se na prizor v filmu Mean girls, kjer štiri dekleta zaplešejo na božični komad. Namesto deklet smo želeli prepričati štiri fante, vendar nam to ni uspelo. Sklenili smo kompromis in izbrali dva fanta in dve dekleti. Kandidati so bili: Lara Srakar, Zaž Hozjan, Katarina Sekne ter Sergej Stijović. Med poukom smo se naučili koreografijo in jo nekoliko poenostavili. Kostume smo prinesli od doma in izgledali izvrstno. Ostali so se naučili pesem Jingle bells rock, da smo jo lahko skupaj zapeli. Ko smo bili poklicani na oder, sem začutila malo nervoze, vendar kljub temu nam je nastop uspel. Gledalce smo nasmejali, nekatere tudi do solz in pričarali božično vzdušje, s tem se je naš namen uresničil. Vesela sem, da smo se kot razred povezali in ustvarili nekaj prijetnega za ostale oči.

Tudi ostali razredi so nam prikazali zanimive in kreativne točke. Iz 1. a nam je s pesmijo Edelweiss raznežila srca Lea Ažbe. Dijaki iz 1. b razreda so nam predstavili ples. Dijakinje so bile energične, vsak gib je bil popoln in energičen. Iz 1. c sta Tina Nunar ter Jona Levar zaigrali na klavir in violončelo ter nam pričarali vzdušje, polno glasbenih iger in umetnosti. 1. d, e ter f so za gledalce pripravili kviz z božično tematiko. Najboljše so tudi nagradili. Za na konec pa nam je Adis Bešić, s svojim talentom za beat box, ustvaril nore ritme ter neverjetne zvoke. Prvi letniki smo pokazali, koliko različnih in izjemnih talentov se skriva med nami. Kranjska gimnazija je zagotovo zdaj še barvitejša, polnejša novih talentov.   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
avgust september oktober
p t s č p s n
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se