Draga Jelena Sergejevna


03.02.2017

V Prešernovem gledališču v Kranju so na oder postavili dramo, ki nagovarja mlade, naj ohranjajo osnovne moralne vrednote. 

 

Avtor: Jan Krajnik iz 2. c

 

V torek, 24. 1. 2017, smo se dijaki 2. letnikov ob 18. uri odpravili v Prešernovo gledališče v Kranju, kjer smo si ogledali gledališko predstavo Draga Jelena Sergejevna. Delo Ljudmile Razumovske na oder postavlja štiri dijake, ki obiščejo svojo profesorico za matematiko, da bi ji voščili za njen rojstni dan. Njihova na videz ganljiva in pozorna namera pa se izkaže za zelo egoistično, saj so v resnici pod to krinko prišli k njej po ključ sefa z maturitetnimi testi. Veselo praznovanje se kmalu začne preobračati, dijaki profesorico sprva za ključ prosijo, saj želijo dopolniti svoje maturitetne teste iz matematike, kasneje pa se stanje prevesi v kruto psihično mučenje profesorice, idealistke, ki stoji za vrednotami, kot so poštenost, delavnost in vztrajnost. Dijaki teh vrednot nikakor nimajo, svojo prihodnost želijo graditi na goljufiji in nepoštenosti, kar pa opravičujejo z dejstvom, da je danes tako zelo težko uspeti in da bi jim ocena iz matematike lahko uničila prihodnost, čeprav je v življenju ne bodo potrebovali. Profesorica se ne da, trdno vztraja pri svojem pogledu ter meni, da na svetu obstajajo dobri ljudje, dijakom pa se zdi ta predstava napačna. Dogajanje se iz pogovora in spora prevesi v nasilje.  Profesorica želi, da dijaki odidejo, a proti njim nima moči. Kljub temu, da se dijaki borijo za isti cilj, ključ, se na koncu pokaže tudi razkol med njimi, nekateri so moralno strti, le eden vztraja pri prvotnem cilju in ga tudi doseže. Profesorica na koncu, že čisto izmučena in zlomljena, izroči ključ, a ga ironično nihče ne vzame. Zdi se, da ga je v resnici potreboval le en dijak, in sicer ne tisti, ki je zmagoslavno odšel iz profesoričinega stanovanja, verjetno vedoč kaj ga čaka naslednji dan, ko bo profesorica vse razkrila. Ostali trije dijaki so odšli kot poraženci, nihče ni vzel ključa. Bili so moralno zlomljeni, saj jih je prvi dijak tudi uporabil v svoji igri. Igra je bila zelo kvalitetna, gledalec je lahko sočustvoval z liki, predvsem s profesorico, ki je bila v umazani igri dijakov izkoriščena in zlomljena, še največja tragika pa je v tem, da je imela na ta dan rojstni dan. Kljub nekoliko nerazločnemu začetku se je igra razvila v močno moralno preizkušnjo gledalca in ga spodbudila k razmišljanju o vrednotah tega sveta.   
         
   

Uporabne povezave

2018 2019 2020
julij avgust september
p t s č p s n
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se