Državni praznik, ki združuje


29.11.2017

Dan Rudolfa Maistra, ki je 23. novembra, je razglašen za državni praznik

 

Avtorica: Brina Skaza iz 2. c

Fotografija: Marko Zupan iz 2. c

 

23. november je v Sloveniji razglašen za državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Na ta dan leta 1918 je namreč generalu skupaj s svojo vojsko uspelo razorožiti nemško varnostno stražo v Mariboru in tako doseči pomembno zmago za slovenski narod. Brez njegovega junaškega boja bi namreč od ozemlja današnje Slovenije ostala le še nekdanja dežela Kranjska.

Rudolf Maister je v Kranju pustil nekaj svojih gimnazijskih let, zato se Gimnazija Kranj rada pridruži organizaciji slavnostne prireditve skupaj z Mestno občino Kranj in Društvom generala Rudolfa Maistra Kranj. Da bi počastili ta pomembni državni praznik, smo dijaki pod vodstvom mentoric prof. Marjete Oblak in prof. Bernarde Lenaršič pripravili kulturni program, v katerem smo na kratko predstavili različne plati zaslužnega Slovenca.

Podžupan Mestne občine Kranj Boris Vehovec in dr. Iztok Purić, podpredsednik Društva generala Rudolfa Maistra, sta začela spominsko slovesnost, ko sta k doprsnemu kipu generala na Maistrovem trgu položila venec.  Slovesnost se je nadaljevala v avli Mestne občine Kranj. Po pozdravnem govoru Borisa Vehovca smo v kulturnem programu, ki je sledil, spoznali, da je bil Rudolf Maister nadarjen umetnik: slikarski samouk in odličen pesnik, čigar tematsko različna dela so recitirali Lucija Kropar, Nika Roblek in Miha Lipovec. V daljšem slavnostnem govoru pa je mag. Janez Tavčar, predsednik Društva generala Rudolfa Maistra Kranj, poudaril je pomembnost narodne zavednosti, domoljubja in seveda dela generala Maistra v smislu bujenja narodne zavesti med sonarodnjaki. Svojo črtico, v kateri se je vživel v velikega Slovenca in opisal čustva, ki so ga prevzela, ko se je na večer svojega življenja zazrl v sadove svojega dela, je prebral Erazem Baškovec. Lovro Krišelj je zapel himno Društva generala Rudolfa Maistra, domoljubno pesem Slovenec sem, spremljali pa so ga Luka Štibelj na kitari in pevke Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj; zbor je slovesnost zaokrožil s Prešernovo Vrbo. Scenarij za proslavo sva napisali Una Iza Grandovec in Brina Skaza, ki pa sem prireditev tudi povezovala.

Rudolf Maister se je zavedal pomena slovenstva in si je želel, da bi se vsak pripadnik našega naroda ponosno zavedal svojih korenin. Namen proslave ni bil le spomin na gorečega borca, temveč tudi opomin, da je treba v naših srcih še naprej gojiti ljubezen do slovenskega naroda in nikoli pozabiti svojega izvora.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se