Ekološko razgibavanje v Srbiji


11.03.2019

Kranjski gimnazijci gostovali na Zemunski gimnaziji na Dnevih demokratske kulture

 

Avtorica: Vida Babič iz 2. f

Fotografije: Patricija Veldin, prof.

 

Dijaški parlament Zemunske gimnazije iz Beograda je letos ponovno organiziral Dneve demokratske kulture, tokrat pod geslom ekološko razgibavanje. Udeležili smo se ga Meta Grilc iz 2. e, Vida in Klara Babič iz 2. f ter  profesorica Patricija Veldin in ravnatelj mag. Franc Rozman. V Beograd smo prispeli 28. februarja 2019 in se na Zemunski gimnaziji najprej seznanili z drugimi udeleženci, ki so prispeli iz naslednjih mest: Budimpešta – Madžarska, Larnake – Ciper, Herceg Novi – Črna gora ter iz različnih srbskih srednjih šol in gimnazij: Banja Luka, Niš, Sremska Mitrovica, Ivanjica in Kosovska Mitrovica. Dneve je odprl tamkajšnji ravnatelj, nato pa smo dijaki predstavili svoje šole in ekološke poraze oz. zmage  v okolici naše šole. Dijakinje smo predstavile projekt Avant2go – carsharing.

Petkove dejavnosti so se začele s predavanjem na temo naravnih danosti Zemuna. Sledila sta ekokviz in nagovor zemunskega župana. Potem smo prešli od besed k dejanjem in se odpravili na obrežje reke Save ter po svojih najboljših močeh poskušali očistiti okolico. Sledili sta predavanje o onesnaževanju zemlje in sajenje raznih rož in grmičkov. Zapustili smo svojo prvotno namestitev in odpotovali v Viminacium, ki se nahaja v mestu Kostolac, zahodno od Beograda. Viminacium je znan kot antično rimsko mesto, ki je imelo status municipija. Danes pa na mestu nekdanjega vojaškega tabora stoji moderno turistično naselje po vzoru namestitve rimskih vojakov. Prvi dan smo si ogledali antične izkopanine in po večerji imeli kratko debato o onesnaževanju in spreminjanju reliefa. Po petkovem zajtrku pa smo se lahko udeležili delavnice starih obrti ali pa se odpravili v adrenalinski park. Na delavnicah smo se preizkusili v kaligrafiji, pletenju, kovanju denarja in delanju mozaikov. Po kratkem predahu pa je sledil še najpomembnejši del našega potovanja – okrogla miza z naslovom Ekološki aktivizem gimnazijcev v Srbiji.  V imenu Slovenije in Gimnazije Kranj je govorila Klara. Predstavila je aktivnosti kranjskih gimnazijcev na področju varovanja okolja in spregovorila še nekaj besed o našem pogledu na okoljske probleme, ki zadevajo Srbijo, in kako bi se jih lotili mi.

3. marec 2019 je oznanjal zaključek naše odprave, s katere smo odnesli veliko lepih spominov, še pomembneje pa veliko znanja in novega razumevanja problemov, s katerimi se srečujemo na področju ekologije.   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
avgust september oktober
p t s č p s n
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se