Francoska avantura »joie de vivre«


05.07.2022

Kranjski gimnazijci so popotovali od Chamonixa do Pariza

 

Avtorica: Nataša Adžič, prof.
Fotografije: Nataša Adžič, prof.

 

V sredo, 24. junija 2022, smo se odpravili na veliko francosko avanturo, ki se je začela v Chamonixu z dih jemajočim razgledom na masiv Mont Blanca. Naslednje mesto na seznamu je bilo mesto Annecy, kjer smo se lahko kopali v jezeru, se sprehodili skozi stari del mesta in preprosto uživali v ležernem ritmu klasičnih počitnikarjev. Clermont-Ferrand pa je mesto, ki nam je na koncu dneva ponudilo še kako potrebno udobno posteljo. 

Drugi dan francoskega »tour de bus« nas je vodil na ogled gradov Chenonceau in Chambord ter gotske katedrale v mestu Tours, kjer smo zopet lahko samostojno odkrivali prikupnost starega dela mesta. Žal nam nočitve ti zlobni Francozi niso želeli nuditi v nobenem od gradov, kljub temu da so imeli na voljo kup praznih spalnic z navidez zelo udobnimi posteljami. 

Naslednji dan nas je na obisk povabila prestolnica Francije, Pariz. Vabilu smo se odzvali in kot vihar zavzeli največje znamenitosti Pariza: Slavolok zmage, Elizejske poljane, Place de la Concorde, Montmartre, Eifflov stolp. V duhu pomorske velesile, kar Slovenija seveda je, smo z ladjico prekrižarili reko Seno in z vetrom v laseh opazovali glavno mesto s popolnoma druge perspektive. 

Zadnji dan naše velike avanture je usoda hotela, da imamo prost dan. Nekateri so dan izkoristili za muzeje, drugi za nakupovanje, tretji za brezciljno pohajkovanje in lenarjenje v francoskem stilu. Lahko bi rekli, da smo spoznavali »joie de vivre«.  Lahko se zahvalimo drug drugemu za res zelo prijetno družbo, nemalo smeha in upajmo, da se kmalu spet vidimo na naslednji dogodivščini.    
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
julij avgust september
p t s č p s n
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se