Genetika so ljudje, otroci okoli nas


11.05.2020

Kranjski gimnazijci so pisali pisma otrokom in najstnikom iz Društva Viljem Julijan, ki trpijo za redkimi boleznimi.

 

Avtorici: Janja Jesenko in Žana Demšar iz 2. f

 

Dijaki drugega letnika smo pri pouku biologije obravnavali temo genetike. Profesorica nam je predstavila celotno snov z drugega zornega kota. Genetika sega preko teoretične razlage o dedovanju, genih in DNK. Gre za realnost mnogih obolelih po svetu, zato smo dobili pobudo, da napišemo pismo malim borcem. To so otroci in najstniki iz Društva Viljem Julijan, ki trpijo za redkimi boleznimi. Imeli smo imenitno priložnost prebrati nekaj malega o njihovem življenju, njihovih izzivih in tudi o hobijih, ki jih imajo. Ti močni posamezniki kljub vsem preprekam, ki jih doživljajo, sledijo svojim sanjam in s tem vlivajo moč ter pogum vsem nam.

Danes smo ujeti med stotine mailov, sporočil in drugih obveznosti, pozabimo pa na tisto, kar je res pomembno. Zato vas pozivava, da pokažete podporo našim malim borcem, da spet stopimo skupaj kot skupnost in naredimo svet skupaj malo lepši. Zatorej vzemite v roke pisalo in papir, prisluhnite njihovim zgodbam in prebudite v sebi empatijo do sočloveka. Prejeli smo že kar nekaj povratnih pisem otrok in njihovih družin, za kar smo jim zelo hvaležni. Nekateri otroci in naši dijaki so vzpostavili že pravo dopisovalsko navezo. Pisanju pisem so se pridružili tudi nekateri dijaki 4. letnika.

 

Pozdravljen Bor!

Kako si kaj v teh dneh izolacije?

Sem Katarina, stara sem 16 let. Živim v Komendi. Večina ljudi jo pozna po kmetijskem sejmu, ki se dogaja dvakrat letno, jeseni in spomladi. Hodim v drugi letnik Gimnazije Kranj. Rada kolesarim, spodaj pa imaš tudi sliko, ko sem šla s kolesom do Kamniške Bistrice. Rada igram flavto, ki jo igram tudi v domači godbi, in kitaro, najraje od vsega pa pojem. Pojem tudi v dekliškem pevskem zboru naše gimnazije. Tukaj ti pošiljam link ene od pesmi, ki so jo dekleta pela pred nekaj leti: https://www.youtube.com/watch?v=4q157NUfgos. Upam, da ti bo ta glasba všeč.

Želim ti vse najboljše, sploh zdaj, ko je ves svet v karanteni, in upam, da ti bo to pismo polepšalo dneve, ki so pred nami. Prilepila sem ti še en posnetek, ki je bil posnet na reviji pevskih zborov letos v Cerkljah. Upam, da se bo lahko odprl …

https://www.youtube.com/watch?v=BnMjqWvLlf8&list=PLJ8YXnu2YpNBJeRWhDfigBO7IjR8Zxmkj&index=2&t=0s.  

Res upam, da ti ne težim preveč

   
         
   

Uporabne povezave

Virtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
avgust september oktober
p t s č p s n
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se