Geografi "Ruš"imo stereotipe


14.05.2018

Job Stopar iz 2. b odhaja na geografsko olimpijado v kanadski Quebec. Ronja Čeferin iz 2. e zlata na državnem geografskem tekmovanju.

 

Avtorja: Ronja Čeferin iz 2. e in Job Stopar iz 2. b

Fotografija: Žan Žnidar iz 2. b

 

V petek, 13. aprila 2018, sva se dijaka drugega letnika Ronja Čeferin in Job Stopar z najino mentorico Alenko Bizjak s kombijem polnim gorenjskih geografov odpeljala preko Tuhinja in mimo našega drugega največjega mesta v spodnjo Dravsko dolino. Tekmovanje se je odvijalo v nekdaj naši največji vasi, zdaj pa enemu najmanjših slovenskih mest - v Rušah. S kratkim kulturnim programom smo 23. Tekmovanje iz znanja geografije tudi uradno otvorili in po kosilu začeli s terenskim delom tekmovanja, ki predstavlja 60% vseh točk. V primerjavi z drugimi leti je bilo opazovanje terena zelo "štajersko"- v dveh urah smo prehodili cele 3 km in pol in se pri tem orientirali, prepoznavali drevesne vrste, opazovali neurejeno okolico dokaj umazane Drave ter raziskovali "arheološke ostanke" pred 15 leti propadle Tovarne dušika Ruše. Z listi polnimi skic in zapiskov smo se sprehodili skozi urbani center Ruš do Osnovne šole Janka Glazerja in na poti določali mestotvorne in mestoslužne funkcije okolice. Sledilo je pisanje terenskega dela, ki je bilo glede na zahtevnost, od fizikalnih izzivov do risanja zemljevidov in vse vmes, in količino nalog dokaj smelo časovno zastavljeno. Pisni del nam je postregel z obilico dvoumnih vprašanj, ki so nama na poti nazaj kljub dobri volji povzročila marsikatero preglavico. 

A petek trinajsti za naju tokrat ni bil tako nesrečen dan. Večmesečni trud je bil poplačan dva tedna kasneje, ko so bili objavljeni uradni rezultati. Oba sva osvojila zlato priznanje, Ronja s 14. mestom, Jobu pa se je z drugim mestom uspelo uvrstiti na svetovno geografsko olimpijado, ki bo med poletnimi počitnicami v Quebecu v Kanadi. Poleg dveh zlatih priznanj so kranjski gimnazijci dosegli še dve srebrni in devet bronastih. Prejemniki bronastih priznanj  so poleg Ronje in Joba še: Nejc Draksler in Juš Lesjak iz 2. b,  Tjaša Ažbe iz 2. č, Rok Filipovič, Jedrt Mikelj in Katjuša Rupnik iz 3 .f ter Aljaž Lavtižar iz 4. d.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se