Gruče gimnazijcev hitele v kino


26.03.2018

Avtorica: Nuša Šimnovec iz 2. d

 

V torek, 13. marca 2018, so se dijaki vseh treh letnikov Gimnazije Kranj po šoli razvedrili še z ogledom dveh različnih filmov, ko so nam ju zavrteli v kinodvoranah Cineplexx v Tuš Planetu Kranj. Takoj po pouku smo torej dijakih na različne načine, nekateri peš, spet drugi z avtobusi in verjetno še kako drugače pohiteli do Tuš Planeta na ogled nestrpno pričakovanih filmov. Dobro opremljeni s pokovko in pijačo smo se namestili v dvorane in čakali na začetek. Dijaki prvih letnikov so si ogledali film z naslovom Oblika vode, ki pripoveduje zgodbo o nemem dekletu Elisi, čistilki na zaprtem, skrbno varovanem oddelku ameriške vlade v času hladne vojne. Ob teh okoliščina je obsojena na življenje v osmi. Vse pa se spremi, ko odkrije strogo zaupno skrivnost: luskasto bitje iz Amazonije, ki so ga skrbno skrili pred očmi javnosti. Odnos, ki ga razvijeta, pa zdaj ostane v rokah zlonamernega vladnega agenta in sumljivega morskega biologa.

Dijaki drugih in tretjih letnikov pa smo si vsi ogledali film z naslovom Najtemnejša ura. Zgodba je postavljena na začetek druge svetovne vojne leta 1940 ko je Hitler osvojil že polovico Evrope, Velika Britanija pa je ostala tako rekoč brez pomoči. Vsi vladni predstavniki so v tem položaju resno razmišljali o mirovnih pogajanjih, novoimenovani predsednik vlade Winston Churchill pa niti pomislil ni na to, ljudem že v prvem svojem govoru ni obljubil "ničesar razen krvi, truda, solz in potu". Ta odločitev, zmaga za vsako ceno, je spremenila tok zgodovine in s tem, kljub ogromnim žrtvam, ustvarila osnovo za končno zmago nad Hitlerjem.

 

Avtorica: Tina Sgerm iz 2. d

 

Torek, 13. 3. 2018, smo preživeli z ogledom kinopredstave Najtemnejša ura. Film, ki je govoril o dobro poznanem retoriku Churchillu, smo si dijaki drugih in tretjih letnikov ogledali v kinodvorani Cineplexx v Planetu Tuš v Kranju. Dijaki so se zbrali pred vhodom v dvorano, ki se je nato tudi zapolnila, in z začetkom filma je zavladala tišina. Dve uri in deset minut trajajoči film je prikazoval Churchillovo izvolitev in njegov boj dvigovanja bojnega in uporniškega duha prijateljev, kolegov in samega kralja. Na strani je prikazala tudi reševanje angleških vojakov iz Francije za stenami parlamenta in vojaškega štaba. V spominu nam je ostal tudi prikazan svobodni duh in pogum angleškega ljudstva, ki je stalo s Churchillom v najtemnejši uri. Iz dvorane smo stopili navdihnjeni in pogumnejši, saj uspeh ni dokončen, a neuspeh ni poguben.

 

Avtorica: Taja Dagarin iz 1. e

 

V torek, 13. marec 2018, smo se dijaki prvih, drugih in tretjih letnikov po pouku odpravili v kino Cineplexx Kranj, kjer smo si ogledali dva različna filma. Mi, »fazani«, domišljijsko romantično dramo z naslovom Oblika vode, ostali pa zgodovinsko fikcijo Najtemnejša ura. Film Oblika vode je prejel kar štiri oskarje ter zlati globus za najboljšo režijo in filmsko glasbo. Njegovo dogajanje je postavljeno v ZDA v čas, ko je hladna vojna dosegla vrhunec. Spoznamo nemo in osamljeno Eliso (Sally Hawkins), ki dela kot čistilka v skrivnem in strogo varovanem laboratoriju ter živi tipično življenje povprečne samske ženske. Toda nekega dne se ji ob odkritju nenavadnega stvora v laboratoriju cel svet obrne na glavo, saj se vanj zaljubi. Zgodba se še dodatno zaplete, ko Elisa izve, da so se ameriški znanstveniki pripravljeni bitja znebiti v prid eksperimenta. V hipu se zboji za življenje ljubljene 'osebe' in se odloči, da bo stvari vzela v svoje roke. »Voda prevzame obliko tistega, kar je tisti hip v njej,« pravi režiser filma, Guillermo Del Toro. »In čeprav je tako nežna, zna biti tudi najmogočnejša in najbolj zlohotna sila v vesolju. Takšna je tudi ljubezen, mar ne? Ni pomembno, v kakšno obliko jo vlijemo; postane tisto, v kar smo jo vlili - pa naj bo to moški, ženska ali stvor.« Nekaterim dijakom se je film zdel moralno poučen in zanimiv, spet drugim pa vsebinsko predvidljiv in dolgočasen. Vendar nosi film v sebi veliko globlji pomen, saj se skozi ljubezensko zgodbo postavlja po robu nekaterim izmed največjih problemov 21. stoletja (sprejemanju drugačnosti, boju za prevlado močnejšega nad šibkejšim, pohlepu ...).

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se