Jabolko navdiha Gimnaziji Kranj


05.02.2016

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je izvirni kipec iz brona avtorja Boštjana Štineta kranjski gimnaziji podelil za izjemne dosežke na glasbenem področju.

                                         

Jabolko navdiha je v Predsedniški palači ravnatelju mag. Francu Rozmanu, profesorju Primožu Zevniku in dirigentu Nejcu Bečanu predsednik Borut Pahor izročil na slovesnosti 4. februarja 2016 in v posvetilu zapisal: »Jabolko je simbol življenjske energije in spoznanja, svežine in obnavljanja. Naj Vam služi kot navdih za nove ideje in uspehe. Obojega Vam želim v izobilju.«

 

V obrazložitvi k priznanju je predsednik zapisal:

»Začelo se je leta 2002 v telovadnici Gimnazije Kranj. Danes Gimnazija Kranj s svojim simfoničnim orkestrom polni Gallusovo dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani. Ob tem pa se vse resneje umešča med elito evropske glasbene smetane. Pred štirinajstimi leti sta slavist, ki ljubi glasbo, ter skladatelj in dirigent Nejc Bečan spremenila podobo kranjske gimnazije. Profesor Zevnik je med dijaki prepoznal ustvarjalni potencial mladih glasbenikov, pevcev in literatov, Nejc Bečan, takrat še dijak, pa jih je s svojim glasbenim zanosom pritegnil na pot čarobnega poustvarjanja vrhunske glasbe. Ustanovila sta orkester, Primož Zevnik je postal njegov programski vodja, Nejc Bečan pa umetniški vodja in dirigent. Projekt sta zastavila resno. Gimnazijski revijski orkester je prerasel v devetdesetčlanski simfonični orkester, s katerim sodelujejo najboljši slovenski mladi glasbeniki, ki študirajo na različnih evropskih glasbenih akademijah in so tudi redni gostje najboljših orkestrov na svetu. Odlično pripravljeni gimnazijci skupaj z najboljšimi virtuozi poustvarjajo glasbo z žarom, vitalnostjo in energijo, ki vedno znova povsem očara. Njihov edini kanal na portalu YouTube si je doslej ogledalo že več kot 6 milijonov ljudi. Veliko zanimanja je med dijaki tudi za zborovsko dejavnost. Tako zdaj delujeta že dve zasedbi, dekliški in mešani pevski zbor. Tako kot člani orkestra so tudi vokalni solisti gimnazijski odličnjaki, ki so predani glasbi in so ji pripravljeni posvetiti veliko časa in napornih vaj. Njihovi koncerti povezujejo. Povezujejo dijake v skupnost, ki se je s svojo ustvarjalno močjo sposobna povzpeti v vrhove sveta. Povezujejo jih z občinstvom po vsem svetu, ki je dijakom iskreno hvaležno za svežino in vedrino glasbenih užitkov. Povezujejo jih z vrhunskim profesionalizmom, vztrajnostjo in visokimi cilji. Predstavljajo smoter, ki osmišlja življenje. Ne le življenja gimnazije, ampak tudi širše skupnosti in njene duhovne rasti.

Zato je gimnazija Kranj vir navdiha in zasluži priznanje.«

 

Avtorica: Katarina Minatti iz 3. h

»In kakšna se ti zdi akustika?« je našega saksofonista danes vprašal predsednik države. »Ni slabo,« mu je odvrnil in se nasmehnil fotografskemu objektivu na skupinski fotografiji v Predsedniški palači. 4. februar 2016 je namreč dan, ki se bo z velikimi črkami zapisal v zgodovino orkestra in zbora, če ne kar v zgodovino celotne šole – tega dne je Gimnazija Kranj iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejela nagrado Jabolko navdiha za izjemne dosežke na glasbenem področju. Že samo po sebi je ustvarjanje v orkestru in s tem nadaljevanje kar štirinajstletne tradicije velika čast, da pa za to poleg navdušenega občinstva dobimo še priznanje samega predsednika, je nekaj težko predstavljivega.

Tudi ob tej slovesni priložnosti ni šlo brez glasbe. Dekliškemu pevskemu zboru se je pridružil orkester s solistkami, prav tako pa je navdušila novonastala skupina Jezz bi jazz, ki po vzoru orkestra zagotovo še veliko obeta. Kljub vsej medijski pozornosti in kar 6 milijonom ogledov na YouTubu pa smo se morda šele v tem trenutku začeli zavedati, da se je naš glas razširil mnogo dlje od sten Cankarjevega doma in da navdušen aplavz nikakor ne prihaja samo od naših staršev, ki nam po koncertih vsakič rečejo: »Ja, dobri ste bili.« Začeli smo se zavedati tudi, kakšno srečo imamo – navsezadnje, koliko dijakov pa sploh ima možnost biti del tako velike zgodbe in prejeti nagrado takšnega pomena? Zahvale direktorju prof. Primožu Zevniku, dirigentu Nejcu Bečanu, zborovodkinji prof. Marjeti Oblak in vodstvu Gimnazije Kranj so bile res slišane že neštetokrat, pa naj bodo še enkrat, saj so oni tisti, ki nas usmerjajo na pravo pot. Nekateri so malce razočarano ugotovili, da jabolko nima nobene veze z istoimensko blagovno znamko, a zagotovo lahko zaključimo, da smo danes dobili mnogo več kot to. Jabolko navdiha smo sicer prejeli, ker naša glasba navdihuje, toda nedvomno je izkušnja nastopanja v predsedniški palači in prejetja nagrade iz rok predsednika države navdihnila tudi nas. Tako bomo polni zagona ustvarjali še naprej in obljubljamo, da bo že letošnji spomladanski koncert del te velike zgodbe – jabolko namreč ne pade daleč od drevesa.

 

 

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se