Jaz in Kitajska


08.06.2017

V Konfucijevi učilnici na Gimnaziji Kranj državno tekmovanje iz kitajščine

 

Avtorica: Katarina Rozman iz 3. f

 

V Konfucijevi učilnici Gimnazije Kranj, znani tudi kot učilnica št. 6, je v petek, 26. 5. 2017, potekalo tekmovanje iz znanja kitajskega jezika Chinese Bridge oz. Kitajski most. Z naše šole sva se ga udeležili Klara Polajnar iz 1. f in Katarina Rozman iz 3. f. Tekmovanje se je začelo ob 15. uri z generalko in je trajalo približno dve uri. Vsi tekmovalci smo imeli priložnost opazovati drug drugega, saj nas je bilo vseh 10 posedenih samo kak meter stran od našega »odra«.

Potekalo je v treh delih. V prvem delu tekmovanja se je vsak tekmovalec predstavil z enominutnim govorom v kitajščini, tema je bila »Jaz in Kitajska« ali »Jaz in kitajščina«. Po govoru so ti sodniki zastavili vprašanje v angleščini, na katerega naj bi odgovoril v kitajščini. Poudarek na »naj bi«, saj se nas je večina kitajščino učila šele eno leto in zato nismo znali tekoče odgovoriti.

V drugem delu smo bili priča res raznolikim talent točkam. Moja točka je bila kaligrafija; s čopičem in črnilom sem pisala kitajske pismenke, moja sotekmovalka z Gimnazije Kranj, Klara, pa je prav tako s čopičem in črnilom, ki pa je bil v nasprotju z mojim rdeč, naslikala bambusovo vejo. Videli smo tudi ples s pahljačo in tri pevske točke. Med talent točkami so bili zelo aktivni fotografi, med nekaterimi pa so nastopajoče slikali tudi sodniki.

V zadnjem delu smo morali odgovarjati na vprašanja o Kitajski, njeni kulturi in tudi na po eno jezikovno vprašanje. V tem delu smo se že večinoma otresli treme, še dodatno pa smo se sprostili, ko je po koncu vprašanj za tekmovalce moderatorka naznanila, da ima pripravljena tudi vprašanja za publiko. Sledil je za nas tekmovalke zelo zabaven kviz, na katerem si je tudi naša profesorica priborila majhno nagrado.

Sledila je razglasitev rezultatov. Klara je bila na 6. mestu, jaz pa sem izvedela, na moje veselje in kanček nejevere, da sem bila 4. Nagrade sva dobili različne; Klara je dobila športno uro Color band, jaz pa telefon Huawei. Prvi dve tekmovalki sta se uvrstili na nadaljnje tekmovanje na Kitajskem, tretje- in četrtouvrščeni pa ju jeseni tja spremljava kot opazovalki.

Preden pa smo odšli domov, smo zelo lačni končno dobili še pogostitev. Bilo je popolnoma pričakovano, da je bila na voljo samo kitajska hrana.   
         
   

Uporabne povezave

2018 2019 2020
november december januar
p t s č p s n
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Sledite Gimnaziji Kranj na:
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se