Jetzt geht’s los Leute! – Zdaj gre zares!


16.05.2018

Sven Jenšterle Prešern iz 3. h je svojil zlato priznanje iz nemščine

 

Avtor: Sven Jensterle Prešern iz 3. h

 

V torek, 9. januarja 2018, je potekalo šolsko tekmovanje iz znanja nemškega jezika, na katerem so se navdušenci nad nemškim jezikom lahko pomerili v svojem znanju, spretnostih in veščinah. Svojo osebno refleksijo celotnega tekmovanja pa bi povzel z naslednjimi besedami.  Kar iskreno povedano, za šolsko raven se ni bilo treba kaj posebej pripravljati. Na prvem nivoju tekmovanja je bilo, vsaj po mojem mnenju, zelo razvidno, kaj so naloge zahtevale od tekmovalcev, navsezadnje je bilo vse osnovano na precej standardnem vzorcu preverjanja jezika, torej bralno razumevanje (naloge tipa richtig/falsch), slovnične vaje, tvorjenje besed in besednih zvez iz izhodiščnih gesel in na koncu kratko preverjanje veščosti tekmovalcev v pisanju krajšega pisma. Po mojem mnenju, bi lahko vsak vsaj z malce truda in dobre volje dosegel rezultat nad 80 %. Seveda pa je bila letos meja za državno tekmovanje postavljena visoko, kar 95% točk je  posamezen tekmovalec moral zbrati za nadaljnjo uvrstitev. Zbral sem 49 točk od 50, kar je precej soliden rezultat, glede na to da se v prostem času zanimam ne le za nemščino, temveč tudi za druge jezike, kulture in predvsem literaturo.

Na državno tekmovanje, ki je potekalo v torek, 6. februarja 2018, na Gimnaziji Bežigrad, smo se s še dvema tekmovalca z Gimnazije Kranj odpravili okoli dvanajstih. Naše spremstvo je bila prof. Omejec, ki nas je pripeljala do gimnazije. Sledil je kratek kulturni program in pozdravni govor Brigite Kacjan, predsednice SDUNJ (Slovensko društvo učiteljev nemškega jezika), na koncu pa še nekaj splošnih navodil o poteku tekmovanja. Tokrat pa je bilo tekmovanje tudi daljše, saj je potekalo v dveh delih. Prvi del je bil sestavljen podobno kot šolsko tekmovanje, le da so bila besedila veliko zahtevnejša, naloge pa bolj zvite. Pri teh je vsak tekmovalec moral pokazati odlično razumevanje nemške slovnice in imeti tudi zelo velik besedni zaklad. Drugi del tekmovanja pa je bil pravzaprav le nadgradnja šolskega pisnega dela (schriftliche Aufgabe Aufsatz). Torej to seveda ni bil več prosti spis, ampak esejski tip odgovora na eno izmed zastavljenih vprašanj. To leto so se nanašala na gesundes Essen und andere Ernährungsweisen, v kratkem, o zdravi prehrani. Oba dela tekmovanja sta prinesla točno 50 oziroma 50 % točk. Meni je bil slovnični del precej enostaven, medtem ko sem pri pisnem delu kar garal, saj ni samo pomembna dobra kreacija argumentov, ampak slovnična pravilnost, jedrnatost in relevantnost tistega, kar poveš. Po mojem mnenju je prav zaradi vseh teh strogih kriterijev toliko dijakov izgubilo možnost za  pridobitev zlatega priznanja. Po znanih rezultatih sem zbral 94 točk in se uvrstil na deveto mesto v državi. Kar 74 šol je letos sodelovalo pri tekmovanju, od tega je bilo  skupno okoli 500 dijakov iz najrazličnejših koncev Slovenije. Prav zaradi tega razloga nismo tekmovali vsi v isti kategoriji, ampak so nas najprej razdrobili na gimnazijske in poklicne programe, potem pa še na šole, na katerih se nemščina poučuje kot prvi tuji jezik, in na te, kjer je nemščina drugi tuji jezik. Tako sem bil uvrščen v skupino E, torej gimnazijski program z nemščino kot drugim tujim jezikom. Na državno tekmovanje se je uvrstilo okoli 170 dijakov iz celotne Slovenije, od katerih jih je 30, torej malo več kot šestina, dobila zlato priznanje.

Vse, kar je mi je preostalo, je bilo, da smo se v torek, 15. maja 2018, skupaj z dijakom in mentorico Gimnazije Franceta Prešerna odpravili na podelitev zlatih priznanj v šolski center Slovenske Konjice, kjer je prav tako sledil krajši kulturni program, potem pa smo le dočakali podelitev. Vsak tekmovalec je poleg priznanja dobil še darilno vrečko s knjigo. Dogodek pa se je zaključil s pogostitvijo in tako smo se zadovoljni in prav tako željni znanja odpravili proti domu. Rad bi se tudi zahvalil svoji profesorici nemščine dr. Desanki Švara, ki me je spodbujala in podpirala skozi celoten proces. Dovolite mi, da zaključim z besedami predsednice društva učiteljev nemščine Brigite Kacjan: »Manchmal muss man abenteuerlustig sein, um die Welt verändern zu können.« (Včasih mora biti človek pustolovski, da res lahko spremeni svet.)   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se