Job Stopar iz 3. b potuje na svetovno geografsko olimpijado v Hong Kong


29.05.2019

Kranjski gimnazijci odlični na tekmovanju iz znanja geografije: 2 zlati priznanji na državnem tekmovanju, 7 srebrnih na območnem in 14 bronastih na šolskem tekmovanju.

 

Avtorja: Ronja Čeferin iz 3. e in Job Stopar iz 3. b

Fotografije: Žan Žnidar iz 3. b

 

Namesto pisanja testa iz slovenščine sva se v petek, 12. aprila 2019, Ronja Čeferin iz 3. e in Job Stopar iz 3. b že tretje leto zapored tradicionalno udeležila državnega tekmovanja iz znanja vsega geografskega. Letos se je glavna tema tekmovanja "preselila" v migracijske vode, zato je bila lokacija državnega tekmovanja tik ob obmejni bodeči žici v Podčetrtku skrajno primerna. Tja smo dnevno migrirali najina mentorica prof. Alenka Bizjak in še ostale gorenjske šole. Po kratkem precej neformalnem uvodnem pozdravu in kosilu smo pričeli s terenskim delom tekmovanja. V roke smo vzeli svinčnike, si okoli vratu nadeli kompase in se z vnemo podali na obhod po ulicah Podčetrtka. Kot po navadi smo začeli s prepoznavanjem mestotvornih in mestoslužnih funkcij, nato pa smo se povzpeli navkreber, kjer smo spoznavali zgodovino lokalnega zdravilca Lada ter zastonj iskali hišo številka 83, ki bi jo morali kartirati. Zatem smo si na poti mimo cerkve ogledali regulirano hudourniško strugo, malo višje pa nove trajnostne apartmaje. Pot nas je nato vodila po obsoteljskih gričevjih med vinogradi in sadovnjaki, vmes pa smo prepoznavali kamninsko sestavo in namembnost poslopij. Ko smo se ponovno preselili v trško središče in se seznanili s sonaravno naravnanostjo kraja, smo spoznali še gostoljubnost domačinov, ki so nas nagnali s kmetije, katere dejavnosti bi si morali zabeležiti. Po enournem obhodu smo se morali soočiti s težkimi testi, ki smo jih lahko reševali le s pomočjo zapiskov s terena. Doletela so nas vprašanja in zagate, kot so: "Zakaj je naselja označevati za trge zastarelo," ali pa: "Kako izračunati naklon pobočja brez kalkulatorja?" Po že dobri stari navadi večina vprašanj iz testa ni bila vezana na to, kar smo morali opazovati na terenu. A vseeno sva se v nepričakovanih okoliščinah kot stara mačka dobro znašla. Zadnje dejanje pa je bil polurni test iz poznavanja literature o migracijah. Brali smo o demografski statistiki, dnevnih selitvah v Avstrijo in o družbeno-politični situaciji v Libiji. Po vseh izzivih sva si sproščena ogledala še bližnje Terme Olimija, nato pa smo se odpravili proti rodni Gorenjski. Dan je bil za naju zelo uspešen, saj sva oba požela zlato priznanje, Ronja 10. mesto, Job pa 4. mesto in s tem vstopnico za Svetovno geografsko olimpijado, ki bo poleti potekala v Hong Kongu. Še enkrat se zahvaljujeva mentorici Alenki Bizjak in profesorjema Heleni Križaj Smrdel in Marjanu Vebru, ki so naju odlično pripravili na terenski del tekmovanja.

Letošnje geografsko tekmovanje je bilo za kranjske gimnazijce zelo uspešno. Bronasto priznanje je prejelo 14 dijakov: poleg Joba in Ronje še: Vida in Klara Babič, Maruša Kristan, Lara Malovrh, Nejc Draksler, Lev Jošt, Žiga Fujan, Gaja Bumbar, Varvara Titova, Ana Rejc, Barba in Žan Čenčič. 7 dijakov se je udeležilo območnega tekmovanja v Kamniku, prejeli so srebrno priznanje: Job Stopar, Ronja Čeferin, Žiga Fujan, Gaja Bumbar, Lara Malovrh, Nejc Draksler in Klara Babič.   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
avgust september oktober
p t s č p s n
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se