Ključ do znanja


24.05.2016

 

Tradicionalni maturantski sprevod Gimnazije Kranj

 

Avtorica: Nataša Kne

Fotograf: Andraž Žnidar iz 3. c

 

Ob vznožju starega gimnazijskega stopnišča je stala častna straža četrtega letnika pred krsto s pokojnim četrtim letnikom. Na tej je bil ključ, pred njo pa sova in globus, vsi simboli znanja. Letos je prvič v zgodovini kranjske gimnazije krsto stražila dijakinja, Zala Sekne. Ob tem je zanimivo dejstvo, da se je prva dijakinja na Gimnazijo Kranj vpisala šele leta 1916. Ime ji je bilo Justina Stirn. V celotni generaciji je bilo 37 dijakov. Danes generacije štejejo več kot 200 dijakov, med njimi pa prevladujejo prav dekleta. Prva profesorica Stanislava Jezeršek je na kranjski gimnaziji poučevala ročna dela, torej ne »resnega« predmeta, in sicer je bilo to od leta 1926 do 1930. Šele leta 1930 je Diva Kuljiš nastopila službo kot profesorica francoščine in srbohrvaščine. Danes tudi v učiteljskem zboru prevladujejo profesorice. Edina ravnateljica v zgodovini Gimnazije Kranj je bila Smilja Gostiša od leta 1964 do 1966.

 

Maturantje pripravijo zanimive osmrtnice in se zjutraj z bobnarjem na čelu, letos je bil to Aleksander Hlebš, odpravijo po šoli in se poslovijo od dijakov, profesorjev in učilnic, v katerih so štiri leta gulili šolske klopi. Vsako leto se ob 10. uri začne tradicionalni maturantski sprevod Gimnazije Kranj, ki ga z bandero v roki vodi predsednik dijaške skupnosti, letos Blaž Kozjek.

 

Gimnazija Kranj je nosilka tradicije maturantskega sprevoda na Gorenjskem. Tradicionalni sprevodi Gimnazije Kranj so se začeli že pred 2. svetovno vojno, dokončno uveljavili pa po njej. Vsako leto se pridružimo skupni maturantski četvorki in ohranjamo svojo tradicijo simbolnega slovesa od maturantov s predajo ključa tretjemu letniku. Pri slovesu od četrtega letnika je osrednja pogrebna slovesnost. Po šoli dijaki pripravijo izvirne osmrtnice. Častna straža ob vznožju starega gimnazijskega stopnišča straži krsto, medtem ko imajo četrtošolci častni sprevod po šoli z bobnarjem na čelu ob prepevanju Venerabilis barba capucinorum (O, častitljiva brada kapucinova). Sledi predaja ključa tretjim letnikom. Četrtošolci se potem s paradnim korakom odpravijo na slovesni maturantski sprevod do Prešernovega gledališča, kjer zapojejo maturantsko himno Gaudeamus igitur, in nazaj. Na čelu sprevoda je krsta, sledijo ji  bandera, boben, ključ, globus in sova. Po sprevodu dijaki krsto odložijo na gimnazijskem vrtu in na dvorišču zaplešejo Jenkovo četvorko, ki jo tradicionalna pleše le še Gimnazija Kranj in tako ohranja pomembno tradicijo. Predsedniki četrtih letnikov nato z baklami zažgejo krsto. Simbolno slovo od četrtega letnika je tako opravljeno.
   
         
   

Uporabne povezave

2018 2019 2020
november december januar
p t s č p s n
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Sledite Gimnaziji Kranj na:
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se