Knjige, protesti in zmaji v Barceloni


21.06.2018

Avtorica: Maša Pintar iz 3. f

 

22. aprila 2018 smo Maša Pintar, Špela Naglič, Tinkara Perne in Ana Rejc v spremstvu profesoric Mateje Žepič in Bernarde Kovač odpotovale v Barcelono. Naša pot se je začela v Ljubljani ob 4. uri zjutraj. Do letališča Marco Polo v Italiji smo se peljale z GoOpti. Na tem letališču smo lahko na lastni koži občutile stroge varnostne ukrepe, namreč eni izmed nas (ne bomo govorili poimensko) so morali varnostniki še dodatno pregledati prtljago, ker je imela nekaj, česar očitno ne bi smela spakirati. Po dvournem letu smo končno prispele v Barcelono. To ni bil navaden izlet v Barcelono, me smo imele privilegij spoznati mesto in domačine  še posebej dobro, saj je vsaka dobila svojo družino, pri kateri je preživela teden dni. Kar me je najbolj pritegnilo pri Kataloncih, je to, kako odprti so. Da smo se takoj bolje spoznale s svojimi družinami gostiteljicami, so nas peljali v njihove najbolj znane in cenjene restavracije. Potem smo šli raziskovat njihovo vas Allela. Ugotovila sem, da Katalonci vas pojmujejo malo drugače kot mi, kajti njihova vas je za nas že kar veliko mesto. Po tem smo se spoznale z njihovimi prijatelji in prijateljicami in se do večera malo družili na plaži, ki pa je bila oddaljena le deset minut z avtom. Naslednje dneve smo imeli kar naporen urnik. Vsako jutro smo se dobili v šoli.

Naslov našega projekta je Internet: under my skin. Priprave na ta projekt so se začele še pred odhodom v Španijo. Raziskati smo namreč morale zgodovino interneta v Sloveniji in narediti predstavitev v angleščini ter predstaviti strani, s katerimi se dijaki izobražujemo. Ker je bil del projekta tudi spoznavanje drugih kultur, smo pripravili v šoli pojedino za vse dijake. Vsaka država je prinesla svoje najznačilnejše jedi. Na koncu smo lahko te jedi tudi poskusili. Me smo predstavile kraški pršut, potratno in orehovo potico, domači sir in koruzni kruh.  Drugi dan smo preživeli v mestu Barcelona, saj so praznovali dan svetega Jordija. Mesto je bilo polno ljudi. Povsod so bile postavljene stojnice z vrtnicami, saj imajo Španci tradicijo, da na ta dan dekleta fantom podarijo knjigo, fantje pa dekletom vrtnico in ji s tem izrazijo svojo ljubezen. Vrtnica je lahko katere koli barve, opazili pa smo, da so si ljudje na ta dan podarjali rumene vrtnice. Z rumenimi vrtnicami, trakovi in pentljami Katalonci na miren način prosijo vlado, naj izpustijo na prostost njihove politične zapornike. Na stavbah imajo obešene plakate, na katerih je narisana rumena pentlja z napisom Libertat presos politics, kar pomeni: Osvobodite politične zapornike. V mestu smo naleteli na manjši protest. Mladi svoje mnenje uveljavljajo tudi z napisi na cestah. Marsikje smo lahko videli na tleh napis Catalan republic. Povsod je bila obešena katalonska zastava, na zelo malo stavbah je visela španska zastava. Imajo zelo močno narodno zavest, še posebej mladi. Ker se na ta dan praznuje tudi svetovni dan knjige, smo na prireditvi v šoli predstavile dela naših slavnih pesnikov. Po proslavi smo se družili, potem pa smo odšli domov. V naslednjih dnevih smo si ogledali še Alello, Gaudijev park in stari del Barcelone. V Barceloni smo se šli igrico, s katero smo na zabaven način spoznavali mit in zgodovinska dejstva o Barceloni. Razdelili smo se v skupine, vsaka skupina je dobila svoj zemljevid in liste z nalogami in vprašanji. Vsaka skupina je imela svojega vodiča, ki nam je pomagal pri opravljanju teh nalog in ki je skrbel, da se nismo izgubili. Zadnji večer so nam pripravili poslovilno večerjo, kjer smo imeli možnost poizkusiti tipične španske jedi. Naslednji dan smo odšle na letališče in nato domov.

 



   
         
   

Uporabne povezave



Virtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme




Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.





EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
p t s č p s n
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se