Ko so drugi spali, smo mi tekmovali


03.05.2017

Kranjska gimnazijca Ronja Čeferin iz 1. e in Job Stopar iz 1. b zlata na državnem geografskem tekmovanju. 10 dijakov prejelo bronasta priznanja.

 

 

 

Avtorja: Job Stopar iz 1. b in Ronja Čeferin iz 1. e

Fotografija: Žan Žnidar iz 1. b

 

V petek, 7. aprila 2017, smo se zjutraj dva geografa, Ronja Čeferin in Job Stopar, ter najina mentorica, profesorica Alenka Bizjak, zbrali pred sumljivo prazno Gimnazijo Kranj. Na najino nesrečo in srečo najinih sošolcev je bil za ostale gimnazijce pouka prost dan, za naju pa je bil to dan državnega geografskega tekmovanja v Gornji Radgoni. Kaj hitro smo se odpravili in se preko Tuhinjske doline in Slovenskih goric odpeljali v obmejno mestece, natančneje na OŠ Gornja Radgona. Na tekmovanju v kategoriji Srednje šole A je sodelovalo 41 dijakov iz gimnazij in ostalih srednjih šol iz celotne Slovenije. Tekmovanje je potekalo v dveh delih, najprej smo tekmovali na teoretičnem delu, kjer smo pokazali svoje znanje iz literature, ki smo jo morali skrbno "preštudirati". Tema letošnjega tekmovanja je bila: "Naravne danosti sopogojujejo gospodarstvo pokrajine" in s tem so bile povezane tudi naloge na terenskem delu tekmovanja. S kompasi in z zemljevidi v rokah smo se odpravili po poti, ki nas je peljala po Gornji Radgoni vse do Mostu prijateljstva in grajskega griča, naša naloga pa je bila, da čim bolje opazujemo pokrajino in njene značilnosti, saj smo zatem pisali terenski test, kjer so bile razne naloge s področja geografije območja, pa vse do računanja in risanja višinskega profila, družbeno-političnih značilnosti, gospodarstva in drugega. Po tekmovanju sva se namesto, da bi se pogovarjala o tem, kaj sva naredila narobe in česa nisva znala, raje odpravila še na sejem medicinske opreme na radgonsko sejmišče. Sledila je še malo manj sproščena pot domov, ampak trud je bil poplačan teden pozneje, ko sva izvedela, da sva oba z istim številom točk osvojila zlato priznanje.

Za najin uspeh na 22. državnem tekmovanju iz znanja geografije se iskreno zahvaljujeva mentorici Alenki Bizjak, ki je budno spremljala najine priprave na šolsko, območno in državno tekmovanje, profesorici fizike, Daši Rozmus, ki nam je pojasnila vsebino članka Stopimo v senco iz revije Fizika v šoli, ter profesorici geografije mag. Heleni Križaj Smrdel, ki nas je pripravljala na terenski del območnega tekmovanja. Letošnjega geografskega tekmovanja se je udeležilo 24 dijakov naše šole, od tega je bronasto priznanje prejelo 10 dijakov, in sicer: Juš Lesjak iz 1. b, Juš Jožef Grah iz 1. f, Job Stopar iz 1. b, Ronja Čeferin iz 1. e, Katja Kranjec iz 2. a, Nuša Dovžan iz 2. f, Aljaž Lavtižar iz 3. d, Julija Horvat iz 3. d, Jure Povšin iz 3. č in Kaja Kurent iz 3. č.

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se