»Ko te logika enkrat ujame v svoje vode, ni več možnosti, da izplavaš ven.«


27.11.2013

Državna podprvakinja iz logike je Zala Sekne. Tekmovalo je 179 kranjskih gimnazijcev, ki so osvojili 71 bronastih priznanj, 13 srebrnih in 5 zlatih. 

 

Avtorica: Ema Loparnik iz 2. g

Gimnazija Kranj, 26. november 2013

 

Že konec septembra so na vseh šolah potekala šolska tekmovanja iz logike. Pri nas je tekmovalo kar 179 dijakov. Skupaj so osvojili 71 bronastih priznanj. 21 dijakov se je uvrstilo na državno tekmovanje, ki je bilo 9. novembra 2013 v Ljubljani. Naši tekmovalci so se odlično odrezali. Najboljša je bila Zala Sekne iz 2. č, ki je dosegla drugo mesto in zlato priznanje. Zlata priznanja so dobili še Leon Horvat iz 3. b za 7. mesto, Aljaž Koželj iz 4. b za 8. mesto, Jernej Vengušt iz 1. c za 15. mesto in Ajda Remškar iz 4. h za 16. mesto. Naši dijaki so poleg petih zlatih priznanj osvojili še 13 srebrnih  priznanj. Z Zalo Sekne, odličnjakinjo s povprečno oceno 5,0 ter udeleženko mnogih tekmovanj iz znanj, se je pogovarjala Ema Loparnik.

 

Zala, ali bi lahko povedala nekaj malega o sebi?

Sem običajna najstnica, ki nikoli ne dopustim, da bi nerazrešene stvari odplavale mimo mene. Kot zelo trmasta oseba, se bom vedno toliko časa ukvarjala z neko stvarjo, dokler mi ne bo povsem jasna. Za sebe bi lahko dejala, da sem dokaj pozitivno misleča oseba, saj poskušam iz vsake stvari izvleči čim več dobrega, v vsem videti čim več pozitivnega. Tako gledam tudi na učenje; zame to ni muka, temveč nekaj, s čimer si širim obzorja in odpiram nova vrata znanja. Kot dijakinja Gimnazije Kranj se vsak dan srečujem z novimi izzivi, ki mi ponujajo možnost širjenja znanja. Srednja šola nas prav zares zaznamuje, saj se tako kot vsi moji vrstniki tudi sama srečujem s težavami, ki jih prinese srednja šola in pa seveda odraščanje samo.

Kakšni so tvoji trenutni dosežki?

Gimnaziji Kranj sem v lanskem letu prinesla 3 zlata priznanja: iz logike, biologije in kemije. Letošnje leto pa sem že osvojila naslov državne podprvakinje iz logike in zlato priznanje iz poznavanja sladkorne bolezni, oboje celo na isti dan.

Kako se je začelo tvoje »razmerje« z logiko?

Ko te Logika enkrat ujame v svoje vode, ni več možnosti, da izplavaš ven. Tvoj svet napolnijo vitezi, oprode, supervitezi, superoprode, supersupervitezi in supersuperoprode, ki imajo neprestano neke težave, te so kot nalašč pripravljene zate, da jih rešuješ. Z logiko sem se prvič seznanila v osnovni soli v sedmem razredu, ko sem se prvič udeležila tekmovanja. Nato se je to nadaljevalo skozi celotno osnovno šolo, redno sem se udeleževala taborov logike, kjer sem vedno spoznala velik prijetnih ljudi. Z marsikaterimi še danes gojim globoka prijateljstva. Tudi v srednji šoli sem se seveda udeležila tekmovanja iz logike, lani dosegla zlato priznanje ter bila povabljena na priprave za lingvistično olimpijado. Po letošnjem uspehu na državnem tekmovanju potihem upam tudi na samo lingvistično olimpijado, če ne letos pa mogoce naslednje leto ...

Toliko je govora o lingvistiki. Ali bi nam lahko zaupala, kaj lingvistična naloga zahteva od tebe oziroma, kako sploh izgleda?

Čisto preprosto je: dobiš nalogo z nekim jezikom, za katerega prej mogoče sploh nisi vedel, da obstaja, nato pa moraš na podlagi že podanih stavkov, besed, fonemov, ugotoviti povezave med njimi, da ti to uspe, pogosto potrebuješ ogromno domišljije, ter rešiti prevode ali pa jih povezati med seboj. V lingvistiko se po mojem mnenju veliko vtika sama slovnica.

Kako se sprostiš pred tekmovanjem?

Včasih sem pred tekmovanji zelo živčna, priznam. Dosti manj sem živčna na tekmovanjih, za katere je že vnaprej pripravljena literatura, saj približno veš, kakšne naloge bodo, medtem ko za logiko nikoli ne veš, kakšna nova in zakomplicirana naloga te čaka. Najbolj sproščujoče je pred tekmovanjem globoko vdihniti in izdihniti, najbolje se je »odklopiti« in se družiti z ostalimi tekmovalci; časa za skrb bo dovolj med samim tekmovanjem, ko se bom znašla pred nemogočo nalogo (smeh). Vendarle vem, da če sem se na tekmovanje dobro pripravila, ni nikakršnega razloga za kakršno koli skrb.

Kje sama sebe vidiš čez  5, mogoče 10 let?

Neke vizije o tem, kaj bi bi bila rada po poklicu oziroma, kje bi živela, nimam. Vem pa, kje bi rada začela: najprej bi rada uspešno naredila mednarodno maturo na Gimnaziji Kranj. Šolanje pa bi nadaljevala v tujini, zagotovo povezano z naravoslovnimi vedami, še posebno s kemijo in biologijo.

Zagotovo pa imaš kakšne želje, take, ki so povezane s šolo in tekmovanji, in take, ki niso?

Moji največji želji sta uvrstitev na vsaj eno olimpijado ter uspešno zaključiti šolanje, kar bi mi omogočilo uspešen vpis na želeno univerzo. Da, vsekakor pa imam tudi določene želje, ki niso povezane s tekmovanji. Predvsem rada bi imela vec časa za treninge, ki bi, upam, potekali brez poškodb. Zelo rada pa bi se naučila kuhati, saj je to moje dokaj šibko področje, vendar se mi zdi, da neke osnove kuhanja mora imeti vsak (smeh).

 

Kaj rada počneš v prostem času?

Prostega časa imam bore malo, ko pa že, ga najraje preživim s svojo družino, posebno s svojima mlajšima sestricama, ki me vedno napolnita z energijo, tudi takrat, ko mi niti kava ne more več napolniti baterij. Seveda si rada najdem čas za svoje prijatelje in za zabavo kot vsak povprečen najstnik. Brez športa v življenju ne gre, torej moj prosti čas rada preživim na stadionu, saj treniram atletiko.

Smem vprašati, ali imaš kakšnega vzornika?

Moja vzornika sta dva. Prvi je moj sovrstnik Uroš Prešern, ki obiskuje gimnazijo v Novem mestu. Občudujem njegovo pamet, zagnanost in delavnost, saj mu vedno, ko si kaj zada, to tudi uspe. Meni se zdi res neverjeten! V teh letih že toliko zlatih priznanj, naslovov državnega prvaka in pa udeležb na olimpijadah, samo kapo dol! Druga vzornica je moja mami, neverjetna ženska, ki najbolj, poleg mene same, občuti kakšen davek občasno terjajo tekmovanja. Včasih, ko sama podvomim vase, stoji ob meni in zaupa vame in tako vem, da zmorem. Res mi vliva moč in zdi se mi, da sva že od nekdaj zelo povezani. Ko bom odrasla, bi bila rada kot moja mamica (smeh). Mamica pa v jok.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se