Kranjske gimnazijke zlate v mladi Pragi


08.04.2015

S Češke Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj prišel okronan s štirimi lovorikami.

 

Avtorica: Lucija Perne iz 4. h

 

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj se je med 26. in 29. marcem udeležil festivala Young Prague 2015. Festivalsko dogajanje se je začelo že v petek zjutraj, ko je dekliški zbor Cancioneta Praga v prelepi dvorani Mayakovskega v Narodnem domu Vinohrady pripravil uvodni koncert, na katerem so bile predstavljene pesmi z vsega sveta. V isti dvorani je v naslednjih dneh potekal tudi tekmovalni del festivala, v soboto pa zaključna podelitev in zabava za mlade udeležence. Letos je na festivalu sodelovalo 15 pevskih zborov in štirje orkestri iz 13 različnih držav. Med sodelujočimi so bili kar štirje zbori iz Slovenije; poleg Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj so se predstavili še Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje, Mladinski pevski zbor Glasbene šole Velenje in Mešani mladinski zbor II. gimnazije Maribor.

Zborovski del tekmovanja je potekal v petek, 27. marca 2015, v Narodnem domu. Za Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj je bil dan precej naporen, saj so dekleta nastopila v dveh kategorijah. Zbor pod taktirko zborovodkinje Marjete Oblak se je najprej predstavil v kategoriji dekliških zborov s pesmimi Jezus in ajdovska deklica, Non nobis Domine, Soldatenbraut in obvezno pesmijo v češčini Ty hvězdičko malá. Po kratkem premoru so dekleta nastopila še v kategoriji spiritual, gospel, jazz in pop. V bolj sproščenem duhu so odpele štiri popularne pesmi: Adiemus, We will rock you, Lahko ti podarim samo ljubezen in Just the Way/Just a Dream. V soboto so si pevke vzele prosto dopoldne za ogled starega dela Prage. Spoznavanje češkega glavnega mesta se je pričelo na gradu Hradčani, kratkemu ogledu pa je sledil sprehod čez reko Vltavo in sprehod po mestnem jedru. Popoldne je po sončnih praških ulicah potekal tradicionalni sprevod udeležencev tekmovanja Young Prague, ki so ga zaključili s skupno izvedbo vokalno-instrumentalne skladbe Marka Ivanoviča Jubilate Deo, ki je bila napisana posebej za letošnji festival. Po zaključku uradnega dela sprevoda pa so slovenski zbori še vztrajali na trgu in mimoidočim ponudili improviziran koncert slovenske glasbe.  Pevska odprava na Češko pa je bila na podelitvi priznanj v soboto zvečer kronana z velikim uspehom. Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj je namreč prejel zlato priznanje in prvo mesto v obeh kategorijah – med dekliškimi zbori ter v kategoriji spiritual, gospel, jazz in pop. Poleg tega so se pevke veselile še priznanja za najboljšo izvedbo obvezne pesmi. Poleg vseh uspehov pa je zborovodkinja Marjeta Oblak prejela še priznanje za izjemen dirigentski dosežek. Podelitvi nagrad je sledila zaslužena zabava v dvorani Mayakovskega.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
avgust september oktober
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se