Kranjski gimnazijci debatirali o zasvojenosti z internetom


15.12.2017

Na prvem programu Radia Slovenije se je odvila debata Gymnasium.

 

Avtor: Juš Lesjak iz 2. b

Foto: Žan Žnidar iz 2. b

 

V sredo, 22. 11. 2017, je ekipa kranjskih gimnazijcev sodelovala v radijski debati Gymnasium na Prvem programu Radia Slovenije. Ekipo smo zastopali Lana Kejžar, Ema Grmek, Job Stopar, Žan Žnidar in Juš Lesjak, spremljala pa nas je prof. Alenka Bizjak.

Deset minut do osme ure zvečer smo se v majhnem dvigalu socialistične zgradbe v centru prestolnice spraševali, kakšna izkušnja je pred nami. Čez pet minut smo že sedeli v studiu za okroglo mizo, polno mikrofonov, in sproščeno kramljali o zasvojenosti z internetom s strokovnjakinjo iz Logouta (centra za pomoč pri prekomerni uporabi interneta), Špelo Reš, univ. dipl. psihologinjo, ter voditeljico oddaje, Lijano Buršič. Začetna sproščenost je za hip minila, ko se je točno ob 20.00 prižgala rdeča luč sredi mize – znamenje, da smo v etru. Po nekaj začetnih minutah tresočega glasu in dojemanja, da naše besede v živo posluša veliko več ljudi, kot smo si prej predstavljali, smo se vsi za mizo potopili v debato o zasvojenosti od interneta, naših navadah in mišljenju v zvezi z uporabo tehnologije v vsakdanu in mejah vsebine, ki jo objavljamo na internetu. Govorili smo o znanih ljudeh, ki so sodelovali pri ustanovitvi najbolj znanih družbenih omrežij in njihovih ukrepih proti lastni zasvojenosti ter o vplivih družabnih omrežij na odnose v resničnosti. Kot bi trenil, je prišel čas za prvo pavzo in možnost predaha, ki je seveda nismo izkoristili in cel odmor debatirali naprej. Ko smo po premoru vstopili v eter, smo se praktično že počutili kot doma. Po nekaj zanimivih vprašanjih za strokovnjakinjo in njenih še zanimivejših odgovorih smo zaslišali glasbo, ki je oznanjala konec naše debate. Rdeča luč sredi mize je ugasnila in skozi režijsko okno smo zagledali zadovoljni obraz naše spremljevalne profesorice. Za nagrado za dobro izpeljano debato smo si nato ogledali najpomembnejše prostore Radia Slovenije in celo poslušali vajo Simfoničnega orkestra RTV Slovenije. Dan je bil s tem uspešno zaključen, izkušnja je bila nepozabna in varno smo prispeli nazaj v Kranj, kjer smo že začeli dobivati prve pohvale.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se