Kranjski gimnazijci na Euroscoli 2018


16.02.2018

Dijaki so sodelovali na debatah in posneli kratek film o prostem trgu v Evropski uniji.

 

Avtor: Andrej Svojšak iz 2. d

Fotografije: Marko Zupan iz 2. c

 

V letu 2017 je naša šola na tekmovanju Euroscola zasedla tretje mesto in si s tem pridobila obisk Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Tekmovanje je potekalo v dveh delih: izdelava kratkega filma o prostem trgu v Evropski uniji in tekmovanju iz znanja o Evropski uniji.

Ekipa iz tretjih letnikov je sodelovala na debatah, ostali pa smo posneli kratek film o prostem trgu v Evropski uniji.

V četrtek, 18. januarja 2018, smo se ob petih zjutraj izpred gimnazije odpeljali proti Strasbourgu. Pot je trajala dobrih osem ur in na cilj smo prispeli okoli dveh popoldne. Sledil je ogled mestnega jedra in znamenitosti. Posebno zanimiva je bila tamkajšnja katedrala z znamenito astronomsko uro. Prvotno je bila zgrajena v 14. stoletju. V 16. stoletju so jo pod okvirjem Svetega rimskega cesarstva zamenjali z novejšo različico. Še danes pa si lahko ogledamo uro, ki jo je leta 1842 izdelal Jean-Baptiste Schwilgué. Po ogledu smo si vzeli čas za sprehod po mestu, nato pa smo se odpeljali do hostla v predmestju, kjer smo se nastanili.

V petek smo se po zajtrku odpravili v Evropski parlament, kjer so nas pregledali in razdelili po skupinah. Zatem nas je v sejni dvorani sprejel evropski poslanec Michael Gahler. Najprej nam je predstavil teme zasedanj, nato pa je odgovarjal na vprašanja mladih. Govorili smo o težavah, kot je vojna v Ukrajini pa tudi o načrtih EU za prihodnost, kot sta večja povezanost med članicami in vlaganje EU v države v Afriki. Po zasedanju smo v restavraciji parlamenta pojedli kosilo in v skupinah po štiri rešili vprašalnik za »Eurogame«. Posebnost pa je bila v tem, da je bilo vsako vprašanje v drugem jeziku, kar je zahtevalo, da so se sestavile ekipe dijakov iz različnih držav članic. Kasneje smo se razdelili po komitejih za različne teme. Na voljo smo imeli naslednje teme: Okolje in obnovljivi viri energije, varnost in človekove pravice, 2018: evropsko leto kulturne dediščine, prihodnost Evrope, migracija in integracija, zaposljivost mladih. Po dvournem zasedanju smo se vrnili v glavno sejno dvorano in svoje ideje in predloge predstavili še ostalim. Pomembno vlogo na plenarnem zasedanju smo imeli tudi dijaki Gimnazije Kranj, saj je bil Erazem Pivk iz 2. a glavni poročevalec delovne skupine, ki je razpravljala o obnovljivih in neobnovljivih virih energije. Gašper Logar iz 3. c je predsedoval delovni skupini za človekove pravice, Jan Krajnik pa je na otvoritveni slovesnosti predstavil Gimnazijo Kranj in Slovenijo. Predsedujoči na Evrošoli nas je pohvalil, da smo kljub majhnosti s svojim sodelovanjem veliko prispevali na dogodku prejšnjega dne.

Srečanje smo zaključili s finalnim kvizom »Eurogame« in evropsko himno. Pred vrnitvijo v hostel smo se ustavili še v mestu na večerji.

V soboto smo se po zajtrku odpravili proti domu. Na poti smo se ustavili še v Derendingenu – mestni četrti Tübingena v Nemčiji. Tam smo si ogledali cerkev, v kateri je pokopan oče slovenske književnosti, Primož Trubar. Izvedeli smo, da so ostanki, pripisani Trubarju, starejši, zato ne vemo točno, kje v cerkvi oziroma njeni okolici je pokopan. V središču mesta smo pojedli kosilo in nadaljevali pot proti Kranju. Tja smo prispeli okoli pol desetih zvečer.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se