Kranjski gimnazijci na izmenjavi v Zemunu v Srbiji


23.04.2018

Okrogla miza Dnevi demokratske kulture na Zemunski gimnaziji

 

Avtorica: Evelina Stare iz 2. č

 

V petek, 13. 4. 2018, smo se dijaki Evelina Stare, Neža Peternel, Erazem Pivk, Julija Vrtar in Nejc Kovačič v spremstvu profesorjev Lapuha, Dačića in Pertota odpravili na prvo zasedanje predstavnikov šolskih skupnosti v organizaciji Zemunske gimnazije. Dogodek so pripravili z namenom, da bi prisotni predsedniki oz. na kakršen koli način v šolsko skupnost vključeni dijaki delili svoje izkušnje, ideje in misli glede pomena dijaške skupnosti/parlamenta ter interakcije med dijaki in vodstvom šole. Združenja se je poleg delegacije kranjske gimnazije udeležilo še sedem drugih gimnazij iz mest Šabac, Gnjilane, Novi Sad, Pljevlja, Varaždin,  Ohrid in Budimpešta. Na pot smo krenili ob 4. uri zjutraj, tako da smo v Beograd prispeli že okoli 10. ure dopoldan. Zaradi preostanka časa smo se v lastni režiji odpravili na trdnjavo Kalemegdan in si pogledali Knez Mihailovo ulico. Ob 13. uri so nas v Zemunski gimnaziji pričakali z odprtjem, na katerem se je vsaka šola predstavila s predstavitvenim filmčkom, nato pa je sledila nastanitev. Popoldne smo preživeli na bovlingu, ki je bil namenjen tkanju novih prijateljstev, ki smo jih nedvomno tudi dobili. V soboto nas je po zajtrku čakal ogled muzeja moderne umetnosti, nato pa smo v svečani dvorani Zemunske gimnazije začeli diskusijo o pomembnosti dijaške skupnosti in s tem naredili uvod  v naš glavni dogodek tistega dne, torej okroglo mizo, s katero smo pričeli takoj po kosilu. Razpravljalo se je o pravnem okviru dijaške skupnosti, vlogi, seznanjanju, aktivnosti in načinu delovanja le-te. Prav tako je morala vsaka šola izbrati predstavnika, ki je šolo zastopal in odgovarjal na zastavljena vprašanja; pri nas se je pogumno javil Erazem Pivk iz 2. a., pri prevajanju pa nam je pomagal profesor Dačić. Po produktivnem triurnem zasedanju nas je čakala zaslužena večerja, zvečer pa smo z na novo pridobljenimi prijatelji spoznali nočno življenje Beograda oz. Zemuna.

Nedeljo smo začeli s poslovilnim zajtrkom pri županu občine Zemun, kjer smo druženje  ovekovečili s fotografijo in kratkimi televizijskimi prispevki. Okoli 12. ure smo se počasi odpravili proti domu in proti večeru prispeli v Kranj. Vsi udeleženi smo bili ob povratku zelo zadovojni, saj smo od okrogle mize odnesli vse, kar smo pričakovali; pozitivno so nas presenetili tako program tridnevnega druženja kot samo mesto Beograd/Zemun in vsi, ki so nas tako prijazno sprejeli.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se