Kranjski gimnazijci na MiniMUN-u na Gimnaziji Vič


24.10.2017

Na simulaciji Združenih narodov so dijaki vadili sprejemanje zakonov in amandmajev

 

Avtorica:  Tina Sgerm iz 2. d

 

V sredo 4. 10. 2017, smo  se člani krožka English Debate Club in dijaki mednarodne mature odpravili na Gimnazijo Vič, kjer smo se udeležili dogodka MiniMUN oz. simulacije konference Združenih narodov. Tako smo skozi igro vlog lahko iz prve roke videli in doživeli, kako poteka sprejemanje zakonov, amandmajev, varovanje človekovih pravic in zagovarjanje interesov različnih držav v Organizaciji združenih narodov.

Že ob prijavi na ta dogodek je bila določena tema razprave, smrtna kazen, dodeljene so nam bile tudi države, ki smo jih zastopali, da smo se vnaprej seznanili, kako to področje obravnavajo v posameznih državah.

Po toplem sprejemu na šoli je sledila delavnica, na kateri smo se naučili, kako poteka konferenca,  nekaj pravil obnašanja in potrebno terminologijo za medsebojno komunikacijo, saj je konferenca potekala izključno v angleškem jeziku. Nato smo začeli s prvo sejo. Na začetku so posamezni predstavniki držav predstavili obstoječe stanje v svoji državi ter odnos do problema. Sledila  je razprava za smrtno kazen in proti njej, nato pa so posamezni predstavniki držav predlagali amandmaje, da bi zbližali različna stališča. Ponovno smo razvili razpravo o predlaganih amandmajih in končno glasovali za sprejetje ali zavračanje amandmaja. Razprave so potekale ves dan od 10. do 18. ure le z nekaj krajšimi premori.

Celoten potek obravnav je bil izredno zanimiv, poučen in nadvse zabaven, a hkrati zelo uraden. Vse je potekalo gladko, argumenti so bili pametni in premišljeni, za nemoteno in mirno sodelovanje so bila postavljena različna pravila diskurza, na primer, prošnja za dovoljenje za osebne potrebe in izhode iz dvorane, dovoljenja za postavljanje vprašanj delegatu na govorniškem odru in predaja besede nazaj predsedniškemu odboru. Prepoved neposrednega dialoga med delegati smo nadomestili  s komunikacijo preko listkov. Če smo delegatom hoteli sporočiti dodatni predlog ali kritiko, smo to napisali na listek, ki so ga dežurni dostavili delegatu.

Za konec so organizatorji pripravili še popestritev s »škatlo za opravljanje«. Vsak udeleženec je na listek napisal komentar o delegatih in članih predsedniškega odbora in ga dal v škatlo za opravljanje. Predsednica konference je listke prebrala.  Komentarji so bili sarkastični, zabavni in tudi prisrčni. Za večji nasmešek smo imeli še kratke volitve zabavnih naslovov: naslov za najboljšega predstavnika držav,  za državnika, ki bi najverjetneje postal diktator, za dve državi, ki bi  najverjetneje  postali sovražnici oziroma zaveznici, za žensko delegatko, ki bi najverjetneje ostala osamljena gospa z mački,  za najbolje oblečenega predstavnika države in za najboljšega člana predsedniškega odbora.

V Kranj smo prispeli zvečer vsi nasmejani in polni lepih spominov. Celoten dan je bil nepozaben in upamo, da se bomo podobnih dogodkov še udeleževali.



   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.



Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se