Kranjski gimnazijci so osvajali Hamburg


07.05.2015

Če berete to poročilo, smo po devetih dneh izoliranosti v Hamburgu našli Wi-Fi in preživeli grožnjo z bombo.

 

Avtorica: Katja Basaj iz 2. c

 

Četrtek, 16. 4. 2015

Zbrali smo se ob 9.30 na kranjski železniški postaji. Bili smo polni hrane in pričakovanj. Predvsem hrane. Po pol leta bomo končno vrnili obisk kopici mladih Nemcev in Nemk iz Hamburga. Vkrcali smo se na vlak in se udobno namestili, saj nas je čakala 12-urna vožnja s postankom v Münchnu. Prispeli smo ob enajstih zvečer s strahom v srcu pred neznanimi družinami in okoljem. Naša dogodivščina se je začela.

Petek, 17. 4. 2015

Zjutraj smo se srečali v gimnaziji gostujočih Nemcev, Dörpsweg. Imeli smo že boljšo predstavo o tem, kakšna je družina, pri kateri smo živeli. Priča smo bili pristnemu nemškemu pouku in se vozili s pedolini po zajezenem delu reke Alster. Zaenkrat je še vse izgledalo v redu.

Sobota in nedelja

Med vikendom smo bili prosti, da smo preživeli čas z družinami. Nekateri so imeli večjo srečo kot drugi, saj so vikend bolj ali manj prijetno preživeli.

Ponedeljek

V ponedeljek smo se za trenutek morali vrniti k dolgočasnemu šolskemu delu. Kasneje smo si ogledali nekatere dele Hamburga s poudarkom na življenju begunske skupine Lampeduze, ki so trenutno pereč problem Hamburga. Po poteh, kjer živijo, nas je popeljal eden izmed njihovih članov. Skupina je prišla iz Libije leta 2013 v mesto Lampeduza v Italiji. Preselili so se v Hamburg in zahtevajo državljanstvo in delovna mesta.

Torek

Odpravili smo se v čudovito zgodovinsko mesto Lübeck, ki je bilo nekdaj središče Hanse. Prelepe trgovske hiše in obilica starih cerkva je samo pripomogla k našemu občutku miru. V popoldnevu smo odšli na plažo ob Baltskem morju. Pričakovali smo ledene gore, a naleteli le na toplo peščeno plažo.

Sreda

V Bremnu smo imeli lov na zaklad, na katerem je bila glavna nagrada raziskovanje znamenitosti mesta. Po njem smo imeli ogromno prostega časa, ki nas ga je večina preživela v lokalnem Starbucksu ali pa na kebabu. Na poti domov je prišlo do komplikacij. Večini se je življenje zavrtelo pred očmi, ko smo izvedeli, da naj bi bila na glavni postaji bomba, in smo se ustavili. Na mestu smo čakali skoraj pol ure brez kakršnih koli novih informacij, potem pa smo se brez problema pripeljali do cilja. Naše razočaranje je bilo neverjetno, ko smo izvedeli, da je bila ta bomba v resnici iz druge svetovne vojne in so jo našli ob reki ter so jo morali varno detonirati.

Četrtek

Zadnji dan smo začeli z improvizacijami predstavitve Slovenije mlajšim nemškim dijakom. V času kosila smo se vsi skupaj odpravili na stadion, ki ga imajo za šolo, in imeli piknik. Jedli smo pico in doma narejen sladoled, ki je požgečkal naše brbončice. Ker smo bili ravno na stadionu, smo poravnali še dolgove, ki so se čez teden nabrali zaradi neprimernih besed in kletvic. V začetku smo imeli možnost finančne poravnave dolgov, ker pa so naše denarnice trpele, sta nam profesorici dobrosrčno dal možnost, da smo fizično odslužili kazen. Enemu izmed dijakov se je nabralo preveč sklec za njegove ročice, navajene hokejske palice in paka. V ekipnem duhu smo zavpili: »Vsi za enega in eden za vse!« in skupaj težek križ nosili. Večina se je po pikniku zapeljala na sladoled do lokalnega parka in rajanje se je začelo. Najbolj zagrizeni žurerji smo ostali celo do pozne sedme ure zvečer, za tem pa smo odšli domov spakirat.

Petek

Ob 4.30 zjutraj se nas je 13 zbralo na glavni železniški postaji, našla pa se je tudi zgubljena ovčica, ki je zaradi svoje nemške pastirice ubrala napačno pot. Šest ur kasneje smo se ponovno združili v Münchnu. Med svojo potjo do nas je našla novo ostarelo prijateljico iz Beljaka, ki ji je s svojim polovičnim znanjem angleščine lajšala občutek zapuščenosti od lastne črede. Ob 18. uri se nas je vseh 14 srečno vrnilo v rodno domovino. Polni na sveže pridobljene ljubezni do domovine, polni novih izkušenj in z veliko novimi prijatelji. Navdušeni smo bili nad nemško hrano, načinom življenja in šolskim sistemom. Prebavili smo ogromno masla in klobas, poplaknjenih z mineralno vodo. Izkušnja je še vedno nepozabna.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se