Kranjski gimnazijci so v športu zaznamovali leto


25.11.2013

Kar petina dijakov se na Gimnaziji Kranj aktivno ukvarja s športom

 

avtorica: Karmen Likar iz 3. e 

fotograf: Nejc Balantič iz 3. b in Domen Malovrh                                                                

Gimnazija Kranj, 25. november 2013

 

Gimnazija Kranj se ne hvali samo z odličnim znanjem dijakov, ampak tudi z izjemnimi športniki, ki vedno znova dosegajo vrhunske rezultate. Tri naše športnike sem bolj podrobno povprašala o njihovem športu, uspehih, treningih. Izbranci so Anže Peharc iz 2. e, ki je osvojil 2. mesto na evropskem mladinskem prvenstvu – športno plezanje, balvani, Maja Jakobčič prav tako iz 2. e, ki je mladinska reprezentantka v košarki, in pa Neža Marčun iz 4. d, ki je dosegla 7. mesto na sredozemskih igrah, je pa tudi dvakratna državna prvakinja v plavanju. Pogovorila sem se z vsemi tremi.


Anže Peharc


Maja Jakobčič


Neža Marčun

Koliko časa se že ukvarjaš s tem športom in kdo te je navdušil?

Neža:  Navdušila me je mami, ker je tudi sama plavala. Plavam že od drugega razreda.

Anže: S plezanjem se ukvarjam že več kot sedem let, navdušil pa sem se kar sam, saj sem v otroštvu  zelo rad plezal po drevesih.

Maja: Košarko spremljam že od malih nog, ker jo je igral moj brat. Hodila sem na njegove tekme in postala mi je všeč. Košarko treniram že od prvega razreda, torej 11 let.

 

Kdo je tvoj največji vzornik?

Neža:  Anja Klinar, ker je vse svoje uspehe dosegla s trdim delom.

Anže: Vzornikov nimam, želim pa si, da bi tekmoval z najboljšimi na svetu in sam postal vzornik drugim.

Maja: Moj največji vzornik je Dražen Petrović.

 

Kolikokrat na teden imaš treninge in kako jih usklajuješ s poukom? Imaš status?

Neža:  Treninge imam vsak dan dvakrat, trikrat na teden pa hodim tudi v fitnes. Status imam in tudi profesorji so zelo prilagodljivi. Brez problema pomagajo. Tudi sošolci mi pomagajo in mi dajejo zapiske, ko sem odsotna.  V soboto popoldan in v nedeljo sem prosta.  Če mi med vikendom ne uspe nadoknaditi vse snovi, podaljšam učenje v večerne ure in poskusim maksimalno izkoristiti popoldneve. 

Anže:  Status imam, tako kot vsi, ki smo v športnem razredu. Treninge imam petkrat na teden in sem posledično cele dneve v Kranju. Zjutraj pridem v šolo, po pouku grem domov za dve uri, potem pa spet v Kranj na trening. Čas doma izkoristim za učenje. 

Maja: Treninge imam petkrat na teden, med vikendi pa 3 ali 4 tekme. Treningi so popoldne in trikrat dopoldne. Status imam, saj sem v športnem razredu. S šolo nimam posebnih težav, učim se večinoma zadnji dan in pa ponoči. Treningov zaradi šole ne spuščam.

 

Kaj delaš, ko nimaš treningov? Imaš kaj časa za druženje s prijatelji?

Neža: Večino časa porabim za šolo. V obdobjih neintenzivnih treningov pa se včasih dobimo s prijatelji.  Za druženje izkoristimo tudi tekme.

Anže: Običajno za prijatelje ostane zelo malo časa. Družimo se v šoli in pa med pouka prostimi dnevi.

Maja:  Ja, velikokrat imam čas za prijatelje. Tudi med treningi. Vse se da.

 

Kateri je do zdaj tvoj največji uspeh? Kakšne cilje imaš v prihodnje?

Neža:  Moja največja uspeha sta 14. mesto na evropskem prvenstvu in 7. mesto na sredozemskih igrah.  S športom se ne nameravam ukvarjati vse življenje, ker od tega ne morem preživeti. Poskusila pa bom izkoristiti čas med študijem. Plavanje bo vsekakor pristalo na stranskem tiru.

Anže:  Moj največji uspeh je zmaga na svetovnem mladinskem prvenstvu v Singapurju. V prihodnje pa se še vedno vidim v plezanju in pričakujem, da se bodo taki uspehi ponavljali.

Maja: Moj največji uspeh je uvrstitev v mladinsko reprezentanco, kar je tudi cilj za prihodnje leto. Bile smo tudi državne podprvakinje pri članicah in kadetinjah ter z mladinsko ekipo dosegle 3. mesto.

 

Zakaj ravno plavanje/plezanje/košarka, te poleg tega zanima še kaj? Se nameravaš s tem ukvarjati vse življenje?

Neža:  Sprva sem hotela trenirati atletiko ampak, a sem bila premajhna, da bi me sprejeli v klub. Potem mi je mami predlagala plavanje, že samo zato, ker je plavanje osnovna zadeva. Kmalu so prišli prvi uspehi in ustvarila sem si nek krog prijateljev. Ko sem spet imela možnost za atletiko, sem se sama odločila, da bom ostala pri plavanju.  

Anže: Plezanje me najbolj veseli. Ustvaril bi si tudi kariero v plezanju in postal trener. Ljubiteljsko se ukvarjam še z namiznim tenisom in tekom.

Maja: Če bi lahko, bi se z veseljem s košarko ukvarjala vse življenje. Poleg košarke me veseli tudi odbojka.  

 

Kako s teboj sodeluje šola? Si zadovoljen(a)?

Neža:  Šoli sem zelo hvaležna, da mi vse to omogoča. Sprva sem mislila, da ne bom imela toliko podpore kot v osnovni šoli, ampak se je izkazalo, da je podpore veliko več. Enkrat letno imam tri tedne višinskih priprav, ampak razrednik razume moje odsotnosti in jih tudi brez problema opraviči. Profesorji so mi pripravljeni naknadno razložiti snov. Datume pisnih nalog in spraševanj lahko sama premikam. Sem pa tudi zelo hvaležna sošolkam, ker mi pomagajo,  me spodbujajo v težkih časih in skrbijo, da imam dobre zapiske.

Anže: Sošolci mi posojajo zvezke, da lahko prepišem snov. Tudi s profesorji se da vse zmeniti, še posebno z razrednikom. S tem res nimam težav in sem zadovoljen. Dobivam tudi veliko podpore sošolcev. 

Maja: Včasih pridem v šolo samo za eno uro, ampak se z razrednikom lahko vse dogovorim in mi tudi opraviči izostanke. Spraševanje imam napovedano, datume šolskih nalog pa lahko prestavljam.  Sošolci me brez problema  seznanijo z zamujeno snovjo in mi posojajo svoje zapiske. S šolo sem zelo zadovoljna.

 

Letošnje leto so v športu zaznamovali še nekateri drugi kranjski gimnazijci.

Individualno:

Manca Urh iz 2. c – 1. mesto na mednarodnem turnirju v karateju 

Cene Prevc iz 3. b – 1. mesto na olimpijskem festivalu evropske mladine v smučarskih skokih, nominiran za najboljšega mladega športnika v Evropi


Žan Petek iz 3. d – 1. mesto na mladinskem državnem prvenstvu v plavanju na 200 m mešano

Ajda Remškar iz 4. h – 16. mesto na evropskem mladinskem prvenstvu v športnem plezanju (težavnost)

Krištof Brezar iz 3. c - 3. mesto na mednarodnem tekmovanju v drsanju (Skate Celje)

Ekipno:

Eva Šubic iz 3. g – 1. mesto na mladinskem državnem ekipnem prvenstvu v karateju

Neja Cunk iz 3. g – 1. mesto na mladinskem državnem ekipnem prvenstvu v karateju

Klavdija Bukovec iz 3. h – 2. mesto na državnem ekipnem prvenstvu v tenisu

Člani reprezentanc:

Urša Zelnik iz 2. g – kadetska reprezentantka v rokometu

Andraž Smolej iz 3. g – mladinski reprezentant v vaterpolu

Jan Lampič iz 3. g – mladinski reprezentant v hokeju na ledu

Anže Bajželj iz 3. b – kadetski reprezentant v kegljanju   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se