Kranjski (razis)kovalci – uspešni kovalci brona in srebrnih sovic


23.05.2017

Dijaki Gimnazije Kranj so se z 51. srečanja mladih raziskovalcev Slovenije vrnili zadovoljni

 

Avtor: Domen Kos iz 3. č

 

Začelo se je v jesenskih dneh (pa že prej), ko so padle prve ideje. Sledilo je mukotrpno obdobje zbiranja virov, ki bi lahko bili uporabni za kaj več kot sprotno opombo. Po zasičenju s teoretiziranjem je prišel čas za empirični del, ko smo družboslovci iskali ustrezne sogovornike oz. sestavljali anketne vprašalnike, naravoslovci pa realizirali svoje zastavljene eksperimente. Po novem letu je prišel poziv za povzetek, čez dva meseca pa še za oddajo nalog, ki jo je izvedel »supreme leader« dr. Jure Žalohar, koordinator raziskovanja na Gimnaziji Kranj.

Prvi krog 51. Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije je na Gorenjskem organiziral Biotehniški center Naklo v torek, 4. aprila 2017. Rez je bil hud, na večini področij se je v drugi krog uvrstila le po ena osnovnošolska in srednješolska naloga z vsakega področja. To je uspelo tudi štirim kranjskim gimnazijcem, še tri naloge pa so prejele bronasta priznanja:

o    Primerjava slovenskih živalskih frazemov z njihovimi živalskimi ustreznicami v drugih jezikih (Maša Debelak  iz 3. h in Maja Ramuš iz 3. f – mentor prof. Mihael Šorli)

o    Določanje proteinske vsebnosti v jajčnem beljaku različnih živali (Žana Grašič iz 3. h  – mentorica prof. Petra Flajnik)

o    Iniciacije na Gimnaziji Kranj (Ana Meglič iz 4. č – mentorica prof. Patricija Veldin)

Štirje preživeli smo v očeh žirije, ki je čustveno namenila pohvalo prav vsaki nalogi, s svojimi izdelki vzbudili večjo pozornost, to pa nam je prineslo darilo v obliki enodnevnega doživetja v Murski Soboti. Tam (na Srednji poklicni in tehniški šoli in gimnaziji Murska Sobota) je v ponedeljek, 15. 5. 2017, potekal drugi krog. Jutranji zastoji na šentviški vpadnici niso napovedovali veliko uspeha, še manj pogled na listo recenzentov, ki je bila s strani mentorice posrečeno označena kot »štajerski lobi«. Deževen dan je minil v znamenju naslednjih elementov: poslušanje drugih (konkurenčnih) in zagovor svoje naloge, kosilo v šolski menzi, razmislek o naslednji raziskovalni nalogi ob kavi v predmestni okrepčevalnici, razglasitev rezultatov s podelitvijo zlatih in srebrnih sovic. Kranjskim raziskovalcem je bila usojena srebrna različica:

o    Plečnik v Prešernovem mestu (Urša Žun iz 4. č – mentorica prof. Patricija Veldin)

o    Učenje stegovanja jezička kranjskih čebel iz prezimovalne gruče (Kaja Kurent iz 3. d in Mark Porenta iz 3. a – mentorica prof. Urša Petrič)

o    Meksikajnarji (Domen Kos iz 3. č – mentorica prof. Patricija Veldin)

Neuradno se je tekmovanje zaključilo v četrtek, 18. 5. 2017, ko smo pod logotipom (drago) prodanega ponosa lombardijskega nogometa v učilnici št. 15 tudi pokazali svojo drago prodano kožo. V imenu vseh letošnjih raziskovalcev se zahvaljujem vsem, ki so kakor koli prispevali k nastanku raziskovalnih nalog, še posebej naštetim mentorjem za celoletno pozornost in koordinacijo! Pogosto pač radovednost sama po sebi še ne jamči uspeha!   
         
   

Uporabne povezave

2018 2019 2020
november december januar
p t s č p s n
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Sledite Gimnaziji Kranj na:
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se