Maister – domoljub, vojaški strateg, dijak kranjske gimnzije in pesnik


03.12.2019

Ob dnevu Rudolfa Maistra spominska slovesnost na Maistrovem trgu

 

Avtorica: Neža Kejžar iz 2. f

Fotografije: Sergej Stijović iz 2. č

 

V četrtek, 21. 11. 2019, se je ob 13.15 na Maistrovem trgu v Kranju odvijala spominska slovesnost ob dnevu Rudolfa Maistra. Pripravili smo jo Mestna občina Kranj, Društvo generala Rudolfa Maistra Kranj in Gimnazija Kranj, ki pod mentorstvom profesorjev Bernarde Lenaršič, Barbare Kušar in Erika Šmida pripravila kulturni program. 23. november je slovenski državni praznik, saj je na ta dan leta 1918 Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško varnostno stražo, prevzel vojaško oblast in dokončno utrdil slovensko politično oblast v Mariboru. V slovenski zgodovini ta dan velja za enega najpomembnejših.

Maistra pa se ne spominjamo le zaradi vojaških zaslug, ampak ga lahko občudujemo  tudi kot slikarskega samouka in pesnika. Gimnazijo je obiskoval v Kranju in že takrat začel kazati svojo nadarjenost. V četrtem letniku je ustanovil in urejal »Internos«, rokopisni dijaški list, globoka pesniška čustva pa je največkrat objavljal pod psevdonimom Vojanov. Izdal je tudi dve pesniški zbirki; Kitica mojih in Poezije. Slog je sicer bolj temeljil na realizmu, seveda pa se vidi, da je bil sodobnik Murna, Župančiča in Ketteja, saj so v pesmih pogosti prehodi v dekadenco. Kot izredni član Zadruge je bil povezan z ljubljansko četverico moderne.

Za začetek spominske slovesnosti smo prisluhnili Dekliškemu pevskemu zboru Gimnazije Kranj, ki je pod vodstvom prof. Erika Šmida izvedel pesem Ptičja svatba v priredbi Jožeta Leskovarja.

Po polaganju venca – položila sta ga predstavnika Mestne občine Kranj in Društva generala Rudolfa Maistra Kranj – smo lahko prisluhnili še recitaciji Maistrove pesmi Ljubezen v izvedbi Sare Smajič, sledili pa sta recitaciji Jenkovih pesmi Naše gore in Sveti Prometej v izvedbi Larise Jakopič in Ane Kristanc. Slavnostni govornik na prireditvi je bil pomočnik ravnatelja Gimnazije Kranj mag. Franc Rozman, ki je med drugim tudi član Društva generala Rudolfa Maistra. Za zaključek smo še enkrat prisluhnili čudovitim glasom Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj, dekleta so nam zapela Sonce ljubo v priredbi Pavla Merkuja.   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
avgust september oktober
p t s č p s n
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se