Matematika je lepa ali kako so kranjski gimnazijci pretentali sestavljavce matematičnih nalog


03.05.2013

 

Peterica zlatih z državnega tekmovanja iz matematike je Nika Osel iz 4. d, Ajda Remškar iz 3. h, Andraž Oštrek iz 3. f in Urša Uršič ter Jaš Šemrl iz 2. a.  

Avtorica: Urša Uršič iz 2. a
Gimnazija Kranj, 3. maj 2013

 

V soboto, 20. aprila, je na I. gimnaziji v Celju potekalo državno tekmovanje iz znanja matematike. Tudi mi, kranjski gimnazijci, smo pretentali sestavljavce in odlično rešili zahtevne matematične probleme na šolskem in na regijskem tekmovanju, kar nas je pripeljalo do državnega tekmovanja. Iz cele gorenjske regije se je na državni nivo uvrstilo le 15 tekmovalcev, od tega 6 z naše šole. To smo: Mark Jarc, 1. g, Jaš Šemrl, 2. a, Urša Uršič, 2. a, Ajda Remškar, 3. h, Andraž Oštrek, 3. f in Nika Osel, 4. d.

 

Nekaj arhitekturnih primerjav matematičnih estetikov

Skupaj s profesorico matematike Metodo Šmigoc in dijaki iz ostalih gorenjskih gimnazij smo se ob nenormalni uri (7.15) z avtobusom odpeljali v Celje. Na uvodni predstavitvi nas je toplo pozdravilo nekaj dijakov I. gimnazije v Celju in njihov ravnatelj. Povedal je, da je šola stara 205 let, kar je podobno starosti Gimnazije Kranj. Sprva nismo verjeli našim ušesom, saj je šola zelo lepa in moderno opremljena. Prišli smo do sklepa, da so jo verjetno nedavno prenovili. Zato predlagamo, da si vodstvo šole ogleda to čudovito stavbo in mogoče dobi navdih za prenovo naše. Seveda pa se zunanjost I. gimnazije v Celju nikakor ne more primerjati z zunanjim izgledom naše Gimnazije Kranj!

Matematika je lepa

Nato se je začelo tri ure in pol dolgo trpljenje. Dobili smo vsak svojo polo in se zagrizli v naloge. Mnogi menijo, da so naloge primerljive z nalogami z * v učbeniku, a se hudo motijo. Naloge so mnogo zahtevnejše. Če ne verjamete, si poglejte primere nalog na koncu poročila. Po tekmovanju smo bili vsi pošteno izmučeni in se nam je kosilo zelo prileglo. Opravili smo še “photoshooting” in sledila je vožnja domov. Kakšen teden po tekmovanju so objavili uradne rezultate. Kar pet dijakov je dobilo zlata priznanja: Jaš, Urša, Ajda, Andraž in Nika. Veseli smo uspeha in upamo na kakšno dodatno petico pri matematiki.

Za spodbudo nekaj lepih primerov nalog

1. letnik: V trikotniku potegnemo iz oglišča B težiščnico in višino na b. Kot ABC se s tem razdeli na tri enake dele. Določi kote trikotnika.

 

2. letnik: V kvadratu ABCD izberemo točko M na stranici BC, da je MC : BM = 6 : 3, točka N pa razpolavlja stranico AD. S P in R označimo presečišči daljic MA in NC z diagonalo BD. Ali sta si trikotnika BPM in NRD podobna?

3. letnik: Naj bodo va, vb in vc višine, r pa polmer včrtanega kroga trikotnika.
Če je va=3(3r–vb/3–vc/3)
, potem je trikotnik enakostraničen. Dokaži!

 


 

 4. letnik: Dana je funkcija f(x) , za katero velja f(0)=1 in f(3)=f(0)+f(1)+f(2).

Izračunaj: nk=0(f(k))2

 

   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se