Mati, ne kave, priznanja bi rad!


05.04.2013

Na državnem tekmovanju za Cankarjevo priznanje so kranjski gimnazijci osvojili šest zlatih priznanj in se uvrstili med prvih devet najboljših v državi

 

Avtor: Ivan Smiljanić, 4. f

Gimnazija Kranj, 3. april 2013

 

Tone Pavček ni govoril vnemar, ko je rekel, da nas bo pobralo, če ne bomo brali. Kljub temu danes mnogi ne berejo dovolj in zato potekajo razni projekti, ki skušajo popularizirati bralno kulturo. Eden izmed njih je tekmovanje iz slovenščine za Cankarjevo priznanje, pri katerem učenci in dijaki od 2. razreda do 4. letnika pišemo eseje na temo izbranih knjig.

Vseh šest tekmovalcev Gimnazije Kranj na državnem tekmovanju je prejelo zlato Cankarjevo priznanje in se uvrstilo do 9. mesta v državi. Med prvimi in drugimi letniki sta si peto mesto delila Anja Kišek iz 2. c ter Ambrož Pivk iz 2. f, ki sta prejela 46 točk, pri tretjih in četrtih letnikih pa je odlično drugo mesto zasedla Nina Brezar iz 4. b  z  48  točkami, šesti je bil avtor tega članka s 46 točkami, osmi Jaka Lombar iz 4. h s 45 točkami in deveta Lija Gantar iz 3. a s 44 točkami.

Med Ljubljano in Novo Gorico

V tokratnem šolskem letu so se dijaki prvih in drugih letnikov pod vodstvom prof. Tine Lušine Basaj poglabljali v romana Džehenem Dušana Čaterja in Noč v Evropi Polone Glavan, tretje - in četrtošolci pa smo prebirali znani klasiki 20. stoletja – Alamut Vladimirja Bartola ter Ime rože Umberta Eca. Po šolskem in regijskem tekmovanju je v soboto, 23. 3. 2013, v Osnovni šoli Spodnja Šiška v Ljubljani potekala državna stopnja tekmovanja, na katero se nas je uvrstilo šest dijakov. Cenjeni bralec in cenjena bralka, ki natančneje spremljata šolsko spletno stran, se morda spomnita, da sem že poročal o državnem tekmovanju iz zgodovine, ki je potekalo na isti dan v Novi Gorici in na katerega sem se tudi uvrstil. Razen če se ne bi preklal na dvoje, ne bi mogel biti sočasno na obeh krajih, vendar sem po prizadevanju gimnazijskih profesorjev lahko sodeloval na obeh tekmovanjih. Esej za Cankarjevo tekmovanje sem zato pisal kar v Novi Gorici, tako da ne morem biti kompetenten kronist dogodkov na državnem tekmovanju v Ljubljani.

Zahvala in popotnica

Izvrstni rezultat je v velikem delu plod mentorstva in požrtvovalnosti prof. Tine Lušine Basaj, ki nam je pri dodatnih urah pomagala doumevati globino besedil in načrtovati kvalitetne eseje. V imenu vseh tekmovalcev se ji iskreno zahvaljujem. Želim, da do zlatih priznanj povede še vrsto bodočih gimnazijcev, saj je največja nagrada (poleg priznanja, seveda) spoznanje, da si v današnjem svetu dobro razumljen.

Ambrož Pivk iz 2. F je svoja razmišljanja strnil takole:

»Po tem, ko smo na šolskem in regijskem Cankarjevem tekmovanju očitno več kot uspešno povezali svoja razmišljanja, mnenja, analizo romanov in aktualizacijo v kohezivno in koherentno celoto (kot nam je mentorica uspešno vbila v glavo), se nas je šest gimnazijcev soočilo še z zadnjim izzivom – državnim tekmovanjem. Pet se nas je v dela poglabljalo v Ljubljani, zaradi kar štirih državnih tekmovanj na isti dan pa je Ivan Smiljanić nekaj ur pred tekmovanjem iz zgodovine esej pisal v Novi Gorici. Seveda pa se niti približno ne bi mogli pohvaliti s takimi dosežki, če nas ne bi mentorica prof. Tina Lušina Basaj tako izvrstno (in požrtvovalno!) pripravila na tekmovanje, zato se ji ob tej priložnosti še enkrat najlepše zahvaljujemo za vse domače naloge, analize esejev, pice, nasvete in na prvi pogled nesmiselne, a izjemno uporabne grafe o zgradbi eseja. Profesorica, priznanja so vsaj polovično vaša!«   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se