Mednarodna matura je bila ena mojih najboljših odločitev v času gimnazijskega šolanja


08.09.2013

Zlati maturant mednarodne mature Grega Pogačnik študij nadaljuje na University College London


Avtorica: Ana Sluga iz 4. h

 

Gimnazija Kranj, 8. september 2013

 

Mednarodna matura dijakom odpira vrata za študij v tujini. Po mnenju Grega Pogačnika je zavedanje takšne priložnosti prispevalo k njegovemu odličnemu uspehu na mednarodni maturi na Gimnaziji Kranj. Med tremi zlatimi  maturanti je dosegel 42 točk. Z njim se je pogovarjala Ana Sluga iz 4. h


Grega,  iskrene čestitke za izjemen dosežek! Kakšen je občutek, ko izveš, da si maturo opravil z 42 točkami? Si pričakoval tako dober rezultat?

Hvala, občutek je res neverjeten. Celoten program mednarodne mature je zasnovan tako, da si je res težko ustvariti kakršna koli pričakovanja o končnem rezultatu, že samo zato, ker vsaj četrtino k oceni prispevajo izdelki, oddani med letom, in ustni izpiti. Poleg tega je tudi količina snovi izjemno velika, sama matura pa obsežna. Kljub temu, da sem v vse komponente mature vložil ogromno truda, nisem pričakoval takega rezultata; za sprejem na univerzo sem namreč potreboval 38 točk, to pa je bil med učenjem nekako tudi moj cilj.

Kako sedaj, ko je vse za tabo, gledaš na program mednarodne mature?

Ko pomislim na zadnji dve leti, se v prvi vrsti spominjam konstantnega dela - ne samo učenja, temveč tudi pisanja različnih esejev, poročil, raziskovalne naloge... Vse to zahteva presenetljivo veliko truda, še posebej, ker so se roki oddaje za nekatere izdelke precej prekrivali. Prehod s splošnega programa je bila velika, a vsekakor pozitivna sprememba. Čeprav je bilo prvih nekaj mesecev zahtevnih, sem se hitro navadil na nov način dela in pridobil veliko novega znanja, sposobnosti, delovnih navad... Predvsem pa mi je mednarodna matura odprla vrata v študij v tujini, zato bi lahko rekel, da je bila ena izmed mojih najboljših odločitev v času gimnazijskega šolanja.

Matura je za gimnazijca zelo pomembna. Kako si se pripravljal na to pomembno preizkušnjo? Kateri predmet ti je vzel največ časa?

Sprotno delo tu ni le priporočeno, pač pa nujno, predvsem v 4. letniku zaradi oddaje poročil in esejev - nekatere izdelke je bilo potrebno oddati že konec 3. letnika. Vseeno pa sem neprimerno več časa porabil za zaključne izpite - že samo za organizacijo in prvi pregled snovi sem potreboval kar precej časa, nato pa sem do mature še ponavljal, kolikor je pač dopuščal čas. Dejstva in definicije so bila manj pomembna kot razumevanje snovi in njenega konteksta, zato sem za vsak predmet uporabljal več različnih učbenikov. Kljub obsežnosti snovi program sledi nekim določenim smernicam - vprašanja do do neke mere tipska, format testnih pol je v veliki keri podoben tistim it iz prejšnjih let, zato so mi bile v veliko pomoč tudi stare maturitetne pole. Učenju sem namenjal skoraj ves svoj čas od začetka marca, ko sem bil pogojno sprejet na univerzo, največ dela pa sem vložil v biologijo in kemijo, ki vseeno zahtevata največ znanja v obliki dejstev, še posebej v primerjavi z npr. psihologijo, kjer je nekoliko bolj pomembna tudi splošna razgledanost in kritično razmišljanje. Ključen med pripravo pa je bil seveda tudi trud profesorjev - v prvi vrsti bi se zahvalil prof. Petri Flajnik in prof. Vandi Kukec za vso pomoč in spodbudo, iskreno pa sem hvaležen tudi vsem ostalim profesorjem, ki so se posvečali vsakemu dijaku posebej in v nas vlagali precej svojega časa.

Študij nameravaš nadaljevati na University College London. Kaj boš pravzaprav študiral?

Na UCL sem bil sprejet v šestletni program splošne medicine, v katerega je vključeno tudi eno leto študija povezane znanosti, tako da se na koncu podeli tako diploma iz medicine in kirurgije, kot tudi iz znanosti. Bolj kot izbira smeri mi je povzročala težave izbira univerze, saj UCAS (sistem za prijave na britanske univerze) dovoljuje prijavo na štiri programe medicine na različnih univerzah. Čeprav sem imel kmalu sestavljen ožji izbor, sem še v zadnjih dneh pred rokom oddaje prijavnice premleval vse možnosti, prelistaval prospekte in spletne strani itd. Za UCL pa sem se trdno odločil po obveznem osebnem razgovoru in ogledu šole - taka izkušnja je v vsakem primeru bolj informativna kot npr. brošura ali spletna stran.

Zakaj si se odločil za študij v tujini? Imaš morda kakšne pomisleke?

K študiju v Veliki Britaniji me je pritegnil predvsem sistem šolanja, kot tudi struktura samega programa splošne medicine. Ta je oblikovan tako, da se študenti že precej zgodaj seznanijo z vsemi aspekti medicine. Velik poudarek je na praktičnem delu - v prvem letniku se, na primer, izvaja seciranje celotnega človeškega telesa. Seveda pa moja odločitev ni temeljila le na akademskih faktorjih, temveč tudi na razlikah v življenjskem stilu, okolju itd. Sprememba bo velika in nenadna, zato imam seveda tudi nekaj skrbi, vendar sem se o vseh aspektih življenja v Veliki Britaniji dobro pozanimal, tako da ne pričakujem večjih težav.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost po končanem študiju? Se nameravaš vrniti v Slovenijo?

Po končanem šestletnem programu splošne medicine želim s prakso nadaljevati v Veliki Britaniji, saj je ta prehod dokaj preprost in je enak tako za britanske državljane kot za državljane Evropske unije. Splošna praksa oziroma "Foundation years" traja dve leti in je namenjena predvsem seznanitvi z delom v bolnišnici, v nadaljevanju pa se je treba še odločiti med splošno oz. družinsko medicino in pa specializacijo. Čeprav trenutno menim, da bom sam izbral specializacijo, bi vseeno težko napovedal kaj več, saj bi se moral najprej seznaniti z več področji medicine - prav to pa je namen šestletnega programa.

Kaj svetuješ bodočim maturantom? Imaš morda kakšen recept za tako odličen rezultat?

Z veliko truda se da doseči karkoli, najbolj pomembna pa sta - vsaj zame - motivacija in samozavest.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se