Mednarodna matura v Mostarju


27.03.2013

Kranjski gimnazijci so skupaj z dijaki Gimnazije Bežigrad in Druge Gimnazije Maribor sodelovali na Model United Nations v Mostarju.

Avtorica: Martina Pernuš iz 3. h

Gimnazija Kranj, 27. marec 2013

Model United Nations  je akademska simulacija Združenih narodov, ki spodbuja mlade in perspektivne učence k ozaveščanju, pomenu globalizacije, krepitvi miru in reševanju aktualnih problemov. Že drugo leto so se naši učenci mednarodne mature udeležili vsakoletnega zasedanja v Mostarju, kjer so zastopali Mehiko, Južno Afriko, Argentino in Etiopijo. Zasedbo diplomatov so letos sestavljali Martina Pernuš, Primož Petrič, Maja Pivk in Maša Trilar, vsi iz 3. h. MUNim se je v Mostaju odvijal od 22. do 24. marca 2013. Tri dni razburljivih in poučnih debat in prijetnega druženja z vrstniki z vsega sveta je bila vsekakor velika izkušnja, ki je ne bodo nikoli pozabili. Njihova vloga je bila raziskati državo in skušati odpraviti probleme, ki se pojavijo tako v njihovi državi kot tudi v svetu. Skupaj z ostalimi dijaki so prišli do predlogov, za katere so ob koncu zasedanja glasovali in izglasovan predlog predstavili na generalni skupščini vseh svetov. Poleg zasedanj pa so si privoščili zabavo in tudi obvezne čevapčiče.

 

Maša Trilar:

Model United Nations v Mostarju mi je bil zelo všeč. Izboljšala sem znanje angleščine, pridobila veliko znanja in predvsem nove prijatelje. Priprav za teme in debate je bilo veliko, a se je splačalo, saj so debate potekale brez večjih problemov. Vsem, ki dobijo priložnost za MUNiM, priporočam, da gredo, saj jim ne bo žal.

 

Martina Pernuš:

MUNiM je bila enkratna izkušnja, ki bi jo z veseljem ponovila. Vsak dan poln znanja in odkrivanja lepot in grozot Mostarja ter druženje z dijaki, ki prihajajo z vsega sveta, je vsekakor dobra stran tega. Seveda pa ni šlo brez zapleta, ki nas je stal mariborske dijakinje na bosanski meji, kjer so jo zadržali zaradi kosovskega državljanstva. Na splošno pa se mi je glavni del zdel zelo zanimiv in kot delegatka ekonomsko-socialnega sveta lahko povem, da iskanje rešitev vsekakor potrebuje veliko mero znanja in razgledanosti na vseh področjih. Priznati moram, da je bil celoten dogodek odlično organiziran, predvsem pa me je navdušila pisana zasedba dijakov brez predsodkov, med katerimi si se počutil sprejetega in enakovrednega, kar pa je še en razlog več za študij v tujini.

 

Maja Pivk:

Na Model United Nations v Mostarju smo vsi zelo uživali in nam nikoli ni bilo dolgčas. Čez dan so potekale debate, ki so jih vodili in organizirali kar dijaki UWC (United World College) Mostar sami. Tudi večere so nam zelo popestrili. Zame so bili trije dnevi v Mostarju nepozabna izkušnja, ki bi jo z veseljem še večkrat ponovila.

 

Primož Petrič:

Pred MUNiM-om nisem vedel kaj naj pričakujem in sem bil rahlo zaskrbljen. Ko pa se je vse skupaj začelo, sem videl, da je to izkušnja, ki jo moram do konca izkoristiti in kar najbolj uživati v vsakem trenutku. Upam, da bo sledila še kakšna podobna izkušnja. Prav tako sem užival v prostem času, ki smo ga imeli. Odkrivali smo Mostar, ki je zares prelepo mesto.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se