Na Gimnaziji Kranj in v mestu praznik


22.05.2019

Tradicionalni maturantski sprevod Gimnazije Kranj in srednjih šol iz Kranja, Strahinja, Radovljice in Jesenic.

 

Avtorica: Nataša Kne, prof.

Fotografije: Jan Meglič iz 2. c

 

Za Gimnazijo Kranj in mesto Kranj je bil v ponedeljek praznik. Kranj je edino mesto v Sloveniji, ki še pripravlja maturantski sprevod, naša šola je nosilka te tradicije. Gimnaziji Kranj se na maturantskem sprevodu pridružijo vse srednje šole iz Kranja in Strahinja, na skupni četvorki pa še maturanti iz Radovljice in z Jesenic. Maturantski običaji se v Kranju zaključijo s skupinsko četvorko, ki jo točno ob 12. uri zaplešejo maturanti iz 75 mest iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore, Makedonije in Slovenije. Letos Kranj izjemoma četvorke ni odplesal v petek kot ostale šole.

Na Gimnaziji Kranj je slovesno ves dan. Maturantje že zjutraj pripravijo zanimive osmrtnice in se z bobnarjem na čelu odpravijo po šoli, da se poslovijo od profesorjev, dijakov in učilnic, v katerih so štiri leta gulili šolske klopi. Na častnem sprevodu prepevajo Venerabilis barba capucinorum (O, častitljiva brada kapucinova). Sledi predaja ključa tretjim letnikom. Častna straža ob vznožju starega gimnazijskega stopnišča straži krsto in ključ. Letos je imela častna straža veliko dela, a jim je uspelo ključ ubraniti. Na uradni predaji ključa v večnamenskem prostoru je ključ priboril 3. c. Po predaji ključa maturanti na dvorišču šole vsako leto zaplešejo Jenkovo četvorko, ki jo tradicionalno pleše le še Gimnazija Kranj in tako ohranja pomembno tradicijo. Maturanti kranjske gimnazije se skupaj z maturanti ostalih srednjih šol odpravijo na maturantski sprevod po Kranju, ki predstavlja višek maturantskega ceremoniala. Pred Prešernovim kipom pri Prešernovem gledališču zapojejo maturantsko himno Gaudeamus Igitur in se odpravijo nazaj proti Gimnaziji Kranj. Na čelu sprevoda je krsta (bandera, boben, ključ, globus in sova). Po sprevodu dijaki krsto odložijo na gimnazijskem vrtu. Predsedniki četrtih letnikov nato z baklami krsto zažgejo. Simbolno slovo od četrtega letnika je tako opravljeno. Gimnazija Kranj je sicer nosilka tradicije maturantskega sprevoda na Gorenjskem. Tradicionalni sprevodi Gimnazije Kranj so se začeli že pred 2. svetovno vojno, dokončno uveljavili pa po njej.

Preden so gorenjski maturanti zaplesali skupinsko četvorko, so jih nagovorili kranjski podžupan Robert Nograšek in direktor kranjske občinske uprave Bor Rozman ter ravnateljica Strokovne gimnazije ŠC Kranj mag. Lidija Goljat Prelogar. Vsi so poudarili, da je danes njihov praznik in naj se imajo lepo.

 

    
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
avgust september oktober
p t s č p s n
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se