Na gimnaziji se dogaja


11.04.2017

Srečanje s kranjskim gimnazijcem, režiserjem Urošem Trefaltom

 

Avtor: Metod Zupan iz 4. c

Fotografija: Domen Okorn iz 2. a

 

 

Za razliko od Grumove Goge, v kateri se nikoli nič ne zgodi, se na naši šoli vedno nekaj dogaja. V sredo, 29. marca 2017, nas je obiskal nekdanji gimnazijec Uroš Trefalt, znani dramaturg in režiser.

V šolski knjižnici sta intervju z njim pripravila Natan Vovk in Ana Koprivnikar. Razlog za režiserjev obisk rojstnih krajev je režiserjevo gostovanje z Grumove klasike Dogodek v mestu Gogi v okviru mednarodnega dogajanja na Tednu slovenske drame. Izvrstno predstavo smo si lahko ogledali dan prej, 28. 3. 2017, v Kulturnem domu Primskovo. S predstavo, na oder postavljeno lani, je Trefalt že požel veliko uspeha na Češkem, kjer je študiral in sedaj dela.

Intervju se je začel z vrnitvijo v gimnazijska leta, ko se je Uroš Trefalt še kot dijak seznanil z delom v gledališču. Gost je spregovoril tudi o začetku svojega gledališkega izobraževanja, ki je potekalo takrat še za železno zaveso, a se je tam vseeno počutil svobodnega. Zaupal nam je tudi, da za uspeh ni pomembna samo želja, temveč tudi drznost. Izpostavil je pomen širšega načina razmišljanja, ki ga je dobil v šoli za alternativno in lutkovno gledališče, pa tudi o širini pogleda, ki ga da človeku stik z drugo kulturo. Spominjal se je tudi svojega dela pri prehodu češke nacionalne televizije iz socialističnega v sodobni svet.

Glede na to da lutkovno gledališče v našem prostoru nima takšne tradicije kot na Češkem in da ga povezujemo predvsem z otroškim svetom, nas je seveda zanimala primerjava med dramsko in lutkovno uprizoritvijo. Poudaril je, da mu je lutkovno gledališče dalo mnogo izkušenj; lutkovno ali predmetno gledališče bolj gradi na simboliki, medtem ko dramsko gledališče za prikaz duševnosti uporablja mimiko, kretnje in sploh človeško telo. Beseda je seveda nanesla tudi na predstavo Dogodek v mestu Gogi in na kreativne odločitve, ki jih je sprejel za uprizoritev. Izpostavil je simboliko, ki jo je igrala starost likov in njihova prisotnost na odru pred začetkom predstave, ter spregovoril o odnosih, ki jih je raziskoval v predstavi.

Po vprašanjih občinstva in navdihujočih zadnjih besedah pa se je gostu pridružil še gospod ravnatelj, ki je obudil nekaj nostalgičnih spominov na njuna skupna dijaška leta.

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se