Na konferenci KranjMUN 2022 zasedalo 60 delegatov dijakov iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije


18.01.2022

Kranjska gimnazijca Uršula Torkar in Miha Persyn sta bila delegata s častno omembo (Honourable mention), Tadej Fritz pa je bil izstopajoči delegat (Outstanding delegate)

 

Avtorica: Neža Kejžar iz 4. f

Fotografije: Nejc Soklič, Lea Lončar, Tilen Božič

 

Kranjski gimnazijci so pripravili že tretjo konferenco KranjMUN od 14. do 16. januarja 2022. Simulacija Organizacije združenih narodov (Model United Nation) mlade spodbuja k politični izobrazbi in kritičnemu mišljenju. Letos sta organizacijo prevzela dijaka Neža Kejžar v vlogi generalne sekretarke (Secretary General) in Štefan Grašič (Deputy Secretary General) pod mentorstvom profesorice Nataše Kne. Seveda je za celotnim MUN-om stala še širša gimnazijska ekipa, ki je zajemala hostese, fotografe in osebje šole. Poleg tega je k sami izpeljavi MUN-a močno pripomogla tudi Mestna občina Kranj, ki nam je omogočila uporabo svojih prostorov, saj smo generalno skupščino in zaključno slovesnost (General Assembly, Closing Ceremony) izpeljali v njihovi sejni dvorani. V Layerjevi hiši je bilo slavnostno odprtje (Opening Ceremony), Pekarna Orehek pa nas je podprla s pecivom, da so bili odmori in druženje še prijetnejši.  

Sam MUN se je začel v Layerjevi hiši, kjer je bilo slovesno odprtje Opening Ceremony. Letos sta bila častna gosta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in članica Odbora Združenih narodov za človekove pravice izr. prof. dr. Vasilka Sancin, odprtja se je udeležil tudi ravnatelj Gimnazije Kranj mag. Aljoša Brlogar. Predsednik Pahor je v svojem nagovoru izpostavil, da živimo v časih, ko se je raven dialoga zelo spustila, in so dogodki, kot je MUN, pomembni prav zaradi ohranitve strpnega in tvornega dialoga. Profesorica Sancin je med drugim povedala, da je vztrajanje pri organizaciji MUN-ov zelo pomembno tudi v koronskem času, da tradicija ne bi prešla. Odprtje KranjMUN-a je popestril tudi izjemno nadarjen mladi harfist Jernej Mišič. Sobota je bila v celoti namenjena debatam na Gimnaziji Kranj. V Varnostnem svetu (Security Council), kjer sta bila predsednika komiteja (Chair) kranjski gimnazijec Štefan Grašič in naš nekdanji dijak Gal Veber, zdaj študent Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, so delegati razpravljali o temi glede rešitve statusa Kosova (Reviewing the United Nations Security Council's resolution 1244 on the status of Kosovo). V Zgodovinskem komiteju (Historical Committee), kjer sta vlogo predsednikov imela Luka Perc, študent Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, in David Golob, študent Pravne fakultete Univerze v Ljubljani (oba naša nekdanja gimnazijca), so se delegati vrnili v leto 1967, ko je bil svet priča 6-dnevni vojni, in razpravljali o tedanjih odločitvah posameznih držav (The six-day war). V Svetu za človekove pravice (Human Rights Council), kjer sta predsedovala David Nagode, študent Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, in kranjska gimnazijka Neža Kejžar, so delegati razpravljali glede na situacijo človekovih pravic v Belorusiji (Human rights situation in Belarus).  Zadnji dan so se debatiranja iz šolskih učilnic prestavila v veliko sejno sobo na Mestni občini Kranj, kjer je potekala skupščina (General Assembly).

Kljub trenutnim epidemiološkim razmeram se je simulacija odvijala tekoče in z dobro udeležbo dijakov, ki so prišli z različnih gimnazij iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Z Gimnazije Kranj se je simulacije udeležilo 15 dijakov (Neža Kovše, Maj Bijol, Miha Persyn, Minca Vodopivec, Špela Tomšič, Tia Grbić, Uršula Torkar, Luka Resman, Marsa Brekalo, Ula Simonič, Nejc Horvat, Sara Andrejc, Tadej Fritz, Tina Stritih, Živa Rozina). Nekaj naših dijakov je prejelo tudi nagrade: Uršula Torkar in Miha Persyn sta bila delegata s častno omembo (Honourable mention), Tadej Fritz pa je bil izstopajoči delegat (Outstanding delegate).

    
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
p t s č p s n
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se