Najboljši slovenski uspeh na naravoslovni olimpijadi doslej


22.05.2018

Tevž Lotrič iz 2. a in Gašper Košir iz 2. b sta osvojila zlato medaljo in 3. mesto, kar je najboljši rezultat, odkar Slovenija sodeluje na naravoslovni olimpijadi. Marcel Malovrh iz 2. a je osvojil bron.

 

Avtor: Marcel Malovrh iz 2. a

 

Od 28. aprila do 5. maja 2018 je bila v Ljubljani 16. naravoslovna olimpijada. Udeležilo se je je 52 ekip iz 25 držav. Vsaka država je lahko poslala dve ekipi s tremi člani, ki so se spopadli s fizikalno, kemijsko in biološko obarvanimi nalogami, gostiteljica, v letošnjem letu torej Slovenija, pa je imela pravico do dveh dodatnih ekip. Tekmovanje je potekalo v dveh tekmovalnih dnevih, sestavljeno pa je bilo iz sedmih z vinom povezanih eksperimentov. Prvi dan so se tekmovalci spopadli s tremi eksperimenti, v ospredju so bile predvsem optične lastnosti vina, drugi dan pa s preostalimi štirimi nalogami, ki so med drugim vsebovale površinsko napetost in viskoznost vina, vinske mušice, titracijo ... Naloge so skupaj reševali osem ur, iz angleščine pa so jih prevedli državni mentorji, in sicer Uroš Borjančič, Andrej Smrdu in Helena Potočnik Vičar, ki so nas poleg šolskih mentorjev, v primeru Gimnazije Kranj Tatjane Mohar, Petre Flajnik in Vande Kukec, na tekmovanje tudi pripravljali.

Poleg tekmovanja je olimpijado sestavljal tudi obsežen stranski program. Tako smo prvič po več letih obiskali naši starosti več kot primeren Ljubljanski živalski vrt, Atlantis ali Trampolin park, misteriozne Sečoveljske soline, Škocjanske jame, navdušujoč Mestni muzej Ljubljana … Tudi hrana je bila zadovoljiva: večinoma smo se prehranjevali v M-hotelu, ki ima samopostrežno restavracijo, tako da smo se lahko do sitega najedli. Poleg stranskih aktivnosti, hrane ter druženja nas je razveselil tudi odličen rezultat slovenske ekipe: dve skupini sta osvojili bronasto medaljo (prvo ekipo so sestavljali Nina Težak, Urša Konda in Marcel Malovrh, drugo pa Nika Kobetič, Simon Bukovšek in Izidor Gregorič), ena srebrno (sestavljali so jo Ana Meta Dolinar, Vladimir Smrkolj in Gregor Gajič), ena pa odlično tretje mesto in zlato odličje (Gašper Košir, Tevž Lotrič in Luka Hadl), kar je najboljši slovenski rezultat na EUSO doslej. Tekmovanja so se udeležili trije dijaki Gimnazije Kranj, in sicer Tevž Lotrič, Gašper Košir ter Marcel Malovrh. Gašper in Tevž bosta v nadaljevanju odgovorila na nekaj vprašanj.

Kako ste organizirali delo znotraj skupine?

Tevž Lotrič: Odločili smo se, da bo vsak prevzel eno področje. Gašper se je javil za kemijo, Luka za biologijo, jaz pa za fiziko. Pred tekmovanjem smo se domenili še, če nekomu ne bo šlo, druga dva pomagata ali pa naloge zamenjamo, vendar to na koncu ni bilo potrebno.

Se ti je kakšen eksperiment zdel še posebej zanimiv?

Gašper Košir: Oba eksperimenta, ki sem ju opravljal, sta se mi zdela izjemno zanimiva. Če bi moral izbrati, bi izpostavil eksperiment s področja kemije, ki sem ga opravljal v drugem tekmovalnem dnevu. Eksperiment je obsegal štiri potenciometrične titracije ter številne izračune, s pomočjo katerih sem določeval kislost enega izmed slovenskih vin. Meritve so morale biti izjemno natančne, za kar je potrebno ohraniti mirne živce, to pa je na tako pomembnem tekmovanju vse prej kot lahko.

Tevž Lotrič: Sam sem opravljal le tri fizikalne eksperimente, z ostalimi štirimi pa sem bil seznanjen le površno. Vseeno pa mi je bil najbolj všeč fizikalni eksperiment iz prvega dne tekmovanja - spektrofotometrija vina. Tu je bila naloga, ki je zahtevala, da s posebno napravo (fotometrom) izmerimo, koliko svetlobe določenih valovnih dolžin prepušča vzorec vina, in na podlagi tega smo ugotavljali, iz katere slovenske vinorodne pokrajine je vzorec. Po tem smo računali tudi absorbanco svetlobe vzorca in še mnogo drugih lastnosti.

Kako ste se na tekmovanje pripravljali?

Gašper Košir: Na tekmovanje smo se pripravljali predvsem praktično. Organizatorji so ekipam poslali namige, ki smo jih natančno preučili in opravili številne eksperimente v zvezi z njimi. Pri kemiji smo se pridružili dijakom višjih letnikov in skupaj opravili veliko eksperimentov, ki bi nas kasneje lahko čakali na tekmovanju. In ves trud je bil poplačan, ko smo okoli vratu dobili medalje.

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se