Najdaljši jezik med kratkimi filmi


21.04.2017

Film Vidim, ki so ga ustvarili dijaki Gimnazije Kranj, najboljši v svoji kategoriji

 

Avtor: Žan Žnidar iz 1. b
Fotografija: Sara Žnidar in Igor Šubic

 

Veliki petek 2017. Velik dan. Petnajst gimnazijcev Gimnazije Kranj se je odpravilo na podelitev nagrad najboljšim na festivalu Književnost na filmu, kjer so letos naši dijaki dosegli prvo mesto v kategoriji 1. in 2. letnikov s filmom Vidim.

V veliki dvorani Kinodvora smo si ogledali zmagovalne filme vseh kategorij, ki sta jih s podrobno strokovno oceno najavili ikoni slovenske kulture – filmski režiser in scenarist Miha Hočevar ter pesnik, pisatelj, dramatik, igralec in prevajalec Andrej Rozman - Roza.

Ker v kategoriji od 4. do 6. razreda osnovnih šol niso podelili nagrade za najboljši film, se je festival začel s predvajanjem filma v kategoriji od 7. do 9. razreda osnovnih šol. Avtorji nagrajenega filma so bili učenci Osnovne šole Hruševec Šentjur. Tišino v pretežno nemem filmu je nekajkrat presekal stavek: »Sem jaz res ti? Si ti res jaz?« Film je namreč nastal po literarni predlogi Janeza Menarta Jaz. Kljub temu da je v filmu prevladovala tišina, pa je slika, ki je glavno orodje filma, povedala vse. Besede bi bile odveč. Vsekakor je film presegel pričakovanja, ustvarili so ga namreč osnovnošolci.

Gledalca, ki ni bil čustveno vpleten v podelitev, je nedvomno presenetila kakovost filmov, ki jih ustvarjajo slovenski osnovnošolci in dijaki, kar sta potrdila tudi oba žiranta, ki sta bila presenečena nad kakovostjo filmov tako s tehničnega kot tudi z umetniškega vidika. Presenečenje letošnje podelitve je bila nagrada za posebne dosežke, ki so jo dobili dijaki Srednje šole Slovenska Bistrica; spustili so se v izdelavo muzikala z avtorskim scenarijem in avtorsko glasbo. Za muzikal splošno velja, da so napake pri snemanju tako slike kot zvoka kasneje v montaži nepopravljive. A še tako dosleden opazovalec je pri filmu težko opazil redke nepravilnosti. Samo snemanje muzikala na setu (snemalnem prostoru) zahteva posebno zbranost, saj je v kadrih po navadi vpletenih več ljudi, kadri so daljši in zaradi vsake najmanjše napake je treba snemanje ponoviti.

V kategoriji strokovnih šol je slavila Ekonomska šola Novo mesto s filmom Nesrečko, ki nas je navdušil z močno zgodbo, s prepričljivo kamero, predvsem pa z dobro igro sicer amaterskih, a odraslih igralcev.

Kot že rečeno, so v kategoriji 1. in 2. letnikov slavili naši dijaki s filmom Vidim. Zgodba je bila navdihnjena po starogrški bajki Narcis in Eho. Na filmu lahko vidimo precej posodobljeno različico Narcisa. Sama zgodba pa – po besedah žiranta Andreja Rozmana - Roze – s svojim videospotovskim ritmom, lepo postavljenimi kadri in natančno odmerjeno količino glasbe sestavlja lepo celoto, zato film kot celota ustvarja dober vtis.

Zmagovalci v kategoriji 3. in 4. letnikov pa so bili, tako kot preteklo leto, dijaki Gimnazije Koper. Film je bil deležen posebne pohvale žiranta Miha Hočevarja zaradi svoje zelo dobre fotografije. Glavna komponenta filma je daljši dialog med glavnima likoma, mojstrsko posnet na fotogenični lokaciji na slovenskem Krasu. Zaradi dobre igre obeh igralcev in precizne fotografije (celoten dialog je namreč posnet v enem samem dolgem kadru) pa film gledalca ohranja v šahu.

Po podelitvi nagrad in priznanj je sledilo sproščeno druženje ob pici velikanki v preddverju Kinodvora.

Zmagovalni filmi vseh kategorij bodo kmalu objavljeni na YouTubu, skupaj s strokovno oceno žirije pa si jih boste lahko ogledali na tej povezavi: https://sites.google.com/site/slavisticnodrustvo/znam.

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se