Naravoslovna zagnanost bratov Lotrič


16.11.2017

Kranjska gimnazijca Gašper in Tevž Lotrič osvajata odličja na tekmovanjih iz znanja kot za stavo.

 

Avtor: Erazem Pivk iz 2. b

 

Konec lanskega leta smo bili priča podelitvi priznanj na naši šoli in izmed vseh prejemnikov sta najbolj izstopala Gašper in Tevž Lotrič. Tevž je državni prvak iz fizike in podprvak iz matematike, Gašper je državni podprvak iz fizike. Spisek ostalih nagrad, ki sta si jih prislužila, se je vlekel v navdušenje vseh pričujočih. Njuna nadarjenost in vedoželjnost se je najbolj izkazala pri naravoslovnih predmetih. Prav zaradi tega izstopanja smo se odločili, da ju malo vprašamo o teh dosežkih.

 

Kaj te najbolj motivira pri raziskovanju tebi priljubljenih področij?

Tevž: Največkrat dobim motivacijo za začetek raziskovanja povsem naključno, kdaj ob kakšni misli ali pa slišim nekaj, kar me spomni na kaj znanstvenega. Ko pa enkrat imam ta začetni zagon, me naprej motivira predvsem radovednost, saj z raziskovanjem dobim le več zanimivih vprašanj, na katere iščem odgovore.

Gašper: Pri raziskovanju me še najbolj motivira radovednost in želja po znanju ter razumevanju, kako stvari delujejo in iz česa izhajajo.

 

Te je naravoslovje vedno zanimalo ali si kdaj doživel kaj, kar te je še posebej pritegnilo?

Tevž: Kolikor daleč nazaj se spomnim, so me števila in matematika vedno zanimala. Že od prvega razreda mi je šla matematika dobro in me je zanimali, kasneje pa sem dobil zanimanje še za fiziko, računalništvo in kemijo.

Gašper: Zdi se mi, da sem od nekdaj bolj naravoslovno usmerjen. Resneje pa me je začelo zanimati, ko sem se v osnovni šoli prvič srečal s fiziko, kjer sem našel veliko razlag za vsakdanje pojave.

 

Ti kdo pri raziskovanju ali učenju pomaga?

Tevž: Kar pogosto za pomoč ali razlago nečesa zaprosim starše, večino pa se naučim sam na internetu ali pa sam raziskujem. Ta način dela mi je všeč, ker lahko delam kadarkoli in kolikor hitro hočem. Letos sem se odločil, da se udeležujem priprav na matematično in fizikalno olimpijado, ki so postale eden od mojih glavnih virov znanja.

Gašper: Po navadi se učim in raziskujem sam, ker imam tako najmanj motenj, ampak če potrebujem pomoč, sta mi starša vedno pripravljena z veseljem pomagati.

 

Imaš lastnosti, za katere misliš, da te še posebej odlikujejo?

Tevž: Da. Zdi se mi, da v mnogih stvareh zelo hitro in učinkovito najdem vzorce, mnogo stvari hitro razumem in se mi zdijo logične, znam razmišljati iz različnih perspektiv in imam dober spomin, še posebej kratkoročnega. Zdi se mi, da so to lastnosti, ki jih potrebuješ za uspeh na področju naravoslovja.

Gašper: Ne zdi se mi, da imam ravno kakšne posebne sposobnosti, ampak nekako nikoli nisem imel in še zdaj nimam problemov z razumevanjem logično povezanih stvari, torej naravoslovja.

 

Na kateri dosežek si najbolj ponosen?

Tevž: Najbolj sem ponosen na svoje uspehe na tekmovanjih iz fizike. Od vseh področij, ki jih preiskujem, mi je bila fizika vedno najljubša in najbolj zanimiva in prav zaradi tega sem na dosežke s tega tekmovanja še posebej ponosen.

Gašper: Lahko bi rekel, da sem najbolj ponosen na lanski rezultat na državnem tekmovanju iz fizike, hkrati pa sem nekoliko jezen sam nase, ker sem bil zaradi površnosti oškodovan za prvo mesto.

 

Imaš kakšne upe za prihodnost?

Tevž: Seveda. Še vedno se bom udeleževal tekmovanj in upam na čim boljše rezultate, mogoče tudi kakšno uvrstitev na olimpijado. Zdi se pa mi, da je vedno pomembneje, da stvari, namesto da se jih le učim, tudi čim bolj raziskujem saj to vidim kot najboljši način učenja. Tako upam, da se v naslednjih letih lotim in raziščem čim več področij. Na dolgi rok pa upam, da bom sprejet na fakulteto, za katero se bom odločil, in da bom med študijem nadaljeval to, kar delam in bom delal do takrat.

Gašper: V bistvu nekega večjega načrta ravno nimam, ampak nekako mislim nadaljevati to, kar sem delal do zdaj in s tem nadgraditi svoje znanje. Upam pa, da mi to prinese čim več uspehov na tekmovanjih.

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
avgust september oktober
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se