Naša sedanjost je vaša preteklost


06.02.2018

Zidovju Gimnazije Kranj smo vrnili staro bakreno šatuljo in poleg nje vzidali še novo.

 

Fotografija: Marko Zupan iz 2. c

Avtorica: Nataša Kne, prof.

Slovesnosti ob 120-letnici gimnazijske stavbe v Kranju smo sklenili z vrnitvijo stare bakrene šatulje zidovju Gimnazije Kranj, poleg stare smo vzidali še novo.

Varuhinji bakrenih šatulj sta v četrtek, 25. januarja 2018, stali pred stebroma ob vznožju starega stopnišča, kot da podpirata in varujeta ustanovo, njeno tradicijo in izročilo. Spominjali sta na Karniolo in Avstrijo, kipa, ki naj bi ju izdelal kipar Ivan Zajec in bi ju vstavili v niši na pročelju ob odprtju stavbe leta 1897, pa se to žal nikoli ni zgodilo. V rokah sta držali obe časovni kapsuli. Staro šatuljo je izdelal kranjski pasar Janez Theuerschuh za 4 goldinarje in 50 krajcarjev. V staro šatuljo so leta 1897 vložili več kot 40 dokumentov, pričevalcev tistega časa, zato velja za najbogatejšo tovrstno najdbo v Sloveniji. Prav posebej sta se zanjo potrudila profesorja Anton Štritof in Franc Novak, ki sta svoje znanje prinesla z Dunaja. V šatuljo so med drugim vložili mošnjiček z drobižem in dvema gumbkoma, da bi bila Gimnaziji Kranj sreča mila. Na mošnjičku je školjka porcelanka, imenovana tudi kavri, ki je bila na Orientu plačilno sredstvo. Školjka kavri pa je tudi amulet znanja in modrosti. 120 let je bila šatulja v našem zidovju, dokler je ni 28. februarja 2017 po naključju odkril električar Rok Cigale. Novo bakreno šatuljo je v sodelovanju s kranjskim Zavodom za varovanje kulturne dediščine izdelal kranjski pasar Tone Marolt za 255 evrov. Vsebino nove šatulje smo pripravili ravnatelj Rozman in profesorice Nataša Kne, Anita Omejec in Mojca Zelič. Vanjo smo med drugim vložili zbornike, ki so izšli ob pomembnih obletnicah šole, kroniko zadnjih petih let, kovance za 2 evra, 10 centov, 5 centov in 2 centa, kar simbolizira leto 2017, ko smo našli staro bakreno šatuljo, seznam zaposlenih s podpisi v šolskem letu 2017/2018, seznam predsednikov razredov s podpisi v šolskem letu 2017/2018 in prispevek dijakov iz 3. c – mobilni telefon, na katerega so posneli svojo najljubšo glasbo, slike in še marsikaj (dodali so še USB ključek z isto vsebino) in košček krede. Dodali smo še fotografija dijakov in zaposlenih pred Gimnazijo Kranj, ki jo je v 25. 1. 2018 dopoldne posnel fotograf Alex Štokelj.

V prenovljeni stari avli sta niši čakali na šatulji. Po starih hodnikih se je zaslišala himna Slovenije, ki jo je zapela Regina Selan iz 3. d, slovesnost sta povezovala napovedovalca Lara Mayland iz 2. b in Aaron Marcel Veldin iz 4. f. Varuhinja stare šatulje Janina Gašperlin iz 3. a je šatuljo predala ravnatelju Gimnazije Kranj mag. Francu Rozmanu, varuhinja nove šatulje pa Ela Štirn iz 3. a pa jo je predala županu Mestne občine Kranj Boštjanu Trilarju. Šatulji sta vstavila v niši, staro smo pokrili s sklepnim kamnom, novo pa z zaščitnim kamnom, na katerem je vgraviran napis: Gimnazija Kranj, 25. 1. 2018. V slavnostnem nagovoru je ravnatelj Rozman izpostavil izobraževalno poslanstvo Gimnazije Kranj nekoč in danes: »120 let. Veliko ali malo. Za človeka veliko. Če se ozremo na svet. V tem času se je zvrstilo 11 papežev, stavba je prestala 3 vojne, dve svetovni in eno za samostojno državo. In kljub naglici, hitenju in nerganju v sodobnem evropskem prostoru, nikoli v znani zgodovini nismo živeli tako dolgo brez velikih vojn nikoli tako hitro in nikoli tako dobro. Sekvoja, ravno tako živo bitje, se ni kaj preveč menila za vse to. Že od samega začetka je nema priča vsega, kar se dogaja v šoli. Skozi šolo je šlo 13 tisoč maturantov, ki jih je poučevalo več kot 500 učiteljev. V tem času se nas je zvrstilo 16 ravnateljev. Gimnazija Kranj smo ljudje in je tudi stavba. Upam, da tako dobro skrbimo zanjo, da bo z lahkoto zdržala še naslednjih 120 let. In sekvoja ob njej.« Kranjski župan Boštjan Trilar je poudaril pomen Gimnazije Kranj kot izobraževalne ustanove, ki daje pomemben pečat mestu, hkrati izpostavil časovno kapsulo, ki nas kot časovni stroj popelje v preteklost, ki bi sicer ostala skrita. Glasbeno noto sta prireditvi dala saksofonist Primož Lah iz 1. d in pianistka, profesorica na Konservatorju za glasbo in balet v Ljubljani, Jelena Boljubaš. Zaigrala sta Sonatine Sportive Aleksandra Čerepnina.

 

Avtor: Peter Hafnar iz 3.c

V sredo, 24. 1. 2018, smo pri pouku zgodovine pri profesorici Mojci Zelič debatirali o časovnih kapsulah, ki bi ju zidovju Gimnazije Kranj predali naslednji dan. Da bi zapravili čim več pouka, smo se učenci zagreto pogovarjali ter predlagali nove ideje o predmetih, ki bi jih dali v kapsulo. Tako je nastala ideja o mobilniku, na katerega bi naložili popularne datoteke današnjega časa ter naredili nekaj fotografij. Ideja je bila sprejeta, zato smo popoldne isti dan dijaki iz 3. c skrbno pripravili mobilnik ter nanj naložili datoteke. Naslednji dan smo še naredili nekaj fotografij šole ter dijakov na njej, potem pa smo telefon ugasnili, da bi mu ostalo še nekaj baterije za najditelje kapsule. Naslednji dan, torej v četrtek, 25. 1. 2018, smo zaradi dobrega srca trije dijaki še pomagali kolektivu kranjske gimnazije s sliko ter drugimi datotekami na USB-ključku, imeli smo precejšen vpiv na vsebino kaspule, vendar smo to izkoristili zrelo ter koristno. Zraven smo napisali še tole pismo za primer, če bi se tehnologija pokvarila:

Dijaki iz 3. c-razreda v šolskem letu 2017/2018 smo vam, našim potomcem, zapustili napravo, ki je bila v našem času najpopularnejša in je simbol naše generacije. Zaradi možnosti okvare telefona smo priložili USB-ključ, ki vsebuje iste datoteke kot telefon. Slike so spontane in neprofesionalne. Upamo, da boste lahko vsaj eno uporabili. Gimnazija Kranj je naš dom in naša vzgoja. Ob odkritju kapsule vas pozivamo, da napravite enako kot mi, da svojim potomcem omogočimo vpogled v zgodovino  te šole in družbe nasploh. 

NAŠA SEDANJOST JE VAŠA PRETEKLOST.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se